20 de tineri au obţinut Premiile Creativitatii ArCuB – UNATC
https://www.ziarulmetropolis.ro/20-de-tineri-au-obtinut-premiile-creativitatii-arcub-unatc/

Premiile Creativităţii ArCuB – UNATC au fost decernate, vineri seară, la sediul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, unui număr de 20 de tineri studenţi, masteranzi, doctoranzi sau absolvenţi ai universităţilor bucureştene.

Un articol de Petre Ivan|12 decembrie 2015

„Pentru aceste premii ale creativității nu există un juriu, pentru că studenții, masteranzii care au fost propuși la aceste premii sunt propuși de structurile universitare de unde provin, pentru că noi am considerat că cei de acolo sunt mult mai competenți și mult mai aproape de eveniment, astfel încât să găsească acele propuneri sau acele proiecte care într-adevăr merită acest titlu și aceste premii”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Paul Chiribuță, decanul Facultății de Teatru din cadrul UNATC.

El a precizat că universitățile „sunt cadrul propice cercetării, curajului de a face, de a descoperi și chiar de a greși”, pentru că doar astfel tinerii pot învăța.

Câștigătorii premiilor:

* Mihnea-Grigoraș Gîngioveanu Lupulescu — student la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, specializarea Măsurători terestre și cadastru, pentru proiectul „Tehnici de modelare procedurală pentru crearea de scene urbane 3D. Ansamblul monumental Constantin Brâncuși Târgu Jiu;

* Maria Popa — Universitatea Națională de Arte București, masterand la Facultatea de Artă Democrativă și Design, câștigătoare a premiului în urma rezultatelor foarte bune obținute pe întreaga perioadă a studiilor, a participării la diferite evenimente artistice și expoziții, iar în 2015 a reprezentat Universitatea Națională de Arte București în cadrul Festivalului Internațional de Artă și Design din Torino, Italia;

* Cristina Alexandra Dobrin — Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, studentă în anul III la Facultatea de Științe Politice, pentru filmul de prezentare pentru promovarea Universității — „Incursiune în viitorul tău”;

* Andrei Stelian Bejan — Universitatea Tehnică de Construcții București, inginer doctorand, specializarea — Inginerie civilă și instalații, premiat pentru teza de doctorat „Studiul numeric și experimental privind utilizarea materialelor cu schimbare de fază în clădiri și instalații de clădiri”;

* Raluca Straia Andrei — Universitatea Hyperion din București, masterand secția Actorie, pentru prestațiile din producțiile „Furtunoșii” și „Certificat de om simplu”;

* Andrei Marian Niculae — Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, student în anul V la Medicină Generală, pentru activitățile în cadrul Asociației „Cercul de Științe Chirurgicale” și în cadrul Congresului Național pentru Studenți și Tineri Medici, ediția a XVIII-a, martie 2015;

* Vasile Daniel Dascălu — Universitatea Națională de Muzică din București, student Master, Facultatea de Interpretare Muzicală, pentru premiile câștigate la concursuri naționale și internaționale, printre care Premiul I și Premiul Uniunii Criticilor Muzicale din România la Concursul Național „Mihail Jora” 2014;

* Andrei Găitan — Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, student în anul II la Facultatea de Științe Juridice și Administrative, pentru cele patru premii I și un premiu II la Festivalul Național Studențesc de Satiră și Umor organizat de Casa de Cultură a Studenților Târgu-Mureș, în luna noiembrie 2015;

* Răzvan Leucea — Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, masterand la Teoria și practica imaginii, pentru documentarul „Efectul Schweighofer” la Premiile Creativitatii care a participat în calitate de co-regizor.

Universitatea din București, Universitatea Politehnică, Universitatea „Spiru Haret” și Universitatea „Titu Maiorescu” au desemnat câte doi câștigători la Premiile Creativității.

Premianții Universității din București au fost Georgescu Victor Lucian, teolog și doctorand la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, pentru Studiul Vechiului Testament și al Limbii Ebraice Biblice, și Alexandru Mexi, masterand la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Facultatea de Litere — a desfășurat proiecte de cercetare, documentare și restaurare în proiecte precum „Restaurarea grădinilor istorice de la Școala Centrală” și pentru elaborarea proiectului de amenajare arhitectural-peisagistică a terasei bibliotecii Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București;

Universitatea Politehnică i-a desemnat pe Andreea Maidaniuc, doctorand la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, care a absolut studiile de masterat cu nota 10, și Vladimir-Lucian Ene, inginer doctorand la Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, care a realizat o serie de studii de cercetare inovative în domeniul ingineriei materialelor. El a efectuat un stagiu de cercetare la Universitatea Linkoping din Suedia, unde preocupările sale au dus la dezvoltarea unui nou tip de nanomaterial semiconductor electric.

De la Universitatea „Spiru Haret” câștigători au fost desemnați Ioana Popa — studenți în anul II, la programul de studii Pedagogie muzicală. A fost premiată pentru titlul acordat de juriul Galei Premiilor de jazz (Premiile Muzza) — „Revelația anilor 2012, 2013 și în prezent” și tânărul din Ungaria Bialko Istvan, student, anul II, la programul de studii Informatică din cadrul Facultății de Matematică, Informatică și Științele Naturii, pentru proiectul „Imagination, Creativity, Design, Development”.

Universitatea „Titu Maiorescu” i-a desemnat câștigători pe Lidia Calciu — student Facultatea de Psihologie, pentru mai multe proiecte de cercetare, și Gabriel Pîrcălabu — masterand la Facultatea de Psihologie, pentru o serie de proiecte de cercetare și studii.

Ultimii premianți ai serii au fost trei studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”: Andrei Radu — student anul I Master, Arta Actorului, pentru premii câștigate la Gala Absolvenților UNATC 2015 și la Festivalul Serile Teatrului Studențesc; Răzvan Stoian — premiat pentru cea mai bună creație coregrafică în cadrul concursului „Alt concurs național de coregrafie” desfășurat la CNDB; și Roxana Stroe — pentru scurtmetrajul de licență „Plante perene” și premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF — „Black Friday”.

Foto: Premiile Creativitatii ArCuB – UNATC – facebook

06
/07
/22

A doua ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” va avea loc în perioada 17 - 23 iulie 2022, în stațiunea 2 Mai. Timp de o săptămână, iubitorii de artă de toate vârstele se vor putea bucura de peste 20 de evenimente culturale cu intrare liberă, de la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole, expoziții, masterclassuri și ateliere de teatru pentru copii și adolescenți.

06
/07
/22

Avishai Cohen Quartet (IL), Roberto Fonseca Trio (CU), Mircea Tiberian Trio (RO), GANNA (UKR), Elena Mîndru Quartet (RO), Mădălina Pavăl Orchestra (RO), Apifera (IL) și Paperjam (RO) completează lista artiștilor care vor concerta la a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park, ce va avea loc în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în 1-4 septembrie.

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.