20 februarie în cultură – Eugen Barbu, „Cine iubește și lasă” şi Kurt Cobain
https://www.ziarulmetropolis.ro/20-februarie-in-cultura-eugen-barbu-cine-iubeste-si-lasa-si-kurt-cobain/

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 20 februarie s-a născut Eugen Barbu, scriitor, scenarist, publicist, membru corespondent al Academiei Române, laureat al Premiului Herder? Eugen Barbu, care ar fi împlinit, astăzi, 90 de ani, a scris, printre altele, romanele “Groapa” şi „Principele”. A fost căsătorit cu actriţa Marga Barbu pentru care a creat, în calitate de scenarist, seria filmelor cu haiducii lui Mărgelatu.

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2014

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 20 februarie s-a născut Eugen Barbu, scriitor, scenarist, publicist, membru corespondent al Academiei Române, laureat al Premiului Herder? Eugen Barbu, care ar fi împlinit, astăzi, 90 de ani, a scris romanele “Groapa” şi „Principele”. A fost căsătorit cu actrița Marga Barbu pentru care a creat, în calitate de scenarist, seria filmelor cu haiducii lui Mărgelatu.

1816 – Bărbierul din Sevilla, de Gioachino Rossini a debutat la „Teatro Argentina” din Roma, cu un fiasco.

1838 – Elevii Conservatorului filarmonic-dramatic au susţinut, la Iaşi, prima reprezentaţie de operă în limba romană cu „Norma” de Bellini

1867 – A avut loc premiera piesei „Răzvan şi Vidra” de B.P.Hasdeu; piesa s-a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, rolul principal deţinându-l Mihail Pascaly

1872 – S-a deschis Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

1925 – S-a născut regizorul Robert Altman („Gosford Park”, „Pret a porter”).

1926 – A apărut, la Bucureşti, „Viaţa literară” (până în 1938, cu întreruperi), sub direcţia lui George Murnu

1927 – A încetat din viaţă Constantin Mille, scriitor şi ziarist, implicat în mişcarea socialistă din România; a fost unul dintre iniţiatorii primei greve studenţeşti din România şi unul dintre animatorii presei româneşti moderne, primul director al ziarelor „Adevărul” şi „Dimineaţa”, preşedinte al Asociaţiei generale a presei române.

1927- S-a născut Sidney Poitier, actor american (În arşiţa nopţii, Ghici cine vine la cină?)

1932 – A apărut, la Bucureşti, „România literară. Gazetă de critică şi informaţie literară, artistică şi culturală”, sub direcţia lui Liviu Rebreanu (până în ianuarie 1934)

1938 – A debutat, la postul de radio Bucureşti, Maria Tănase. Artista, acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, a susţinut în acea zi, în direct, un program de cântece românești la emisiunea ‘Ora satului’: ‘M-am jurat de mii de ori’, ‘Șapte săptămâni din post’, ‘Ce-i mai dulce ca alvița’, ‘Cine iubește și lasă’, ‘Geaba mă mai duc acasă’, ‘Mărie și Mărioară’, ‘Țigăneasca‘, ‘Când o fi la moartea mea’.

1947 – S-a născut Peter Strauss, actor american. A devenit cu adevarat cunoscut şi  îndrăgit de public, odată cu interpretarea rolurilor principale din seriale şi filme de televiziune precum :”Om bogat, om săărac”, ” The Jericho Mile „, ” Masada ” sau ” Kane & Abel „.

1967 – S-a născut Kurt Cobain, liderul formaţiei rock Nirvana, unul din cei mai influenți cântăreți rock din toate timpurile. Cobain a format în 1986 trupa „Nirvana”, împreună cu Krist Novoselic. În 1991 lansarea videoclipului „Smells Like Teen Spirit” de pe albumul „Nevermind” avea să schimbe istoria muzicii, mai ales după ce mass-media transformă piesa în „anthem-of-a-generation” și pe Cobain în „purtătorul de cuvânt” al Generației X, contrar voinței sale. Pe 8 aprilie 1994 Cobain a fost găsit mort în casa lui din Seattle.

Kurt Cobain, 20 februarie 1967 – 8 aprilie 1994

Foto cu 20 februarie şi Maria Tănase – wikipedia

07
/05
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 7 mai (2007) s-a stins din viaţă, la vârsta de 80 de ani, prozatorul şi eseistul Octavian Paler? Despre Octavian Paler, criticul Alex. Stefanescu spunea că acesta "este - de nu singurul, în chip sigur cel mai îndreptăţit - intelectual român al ultimilor trei-patru decenii care poate fi socotit «director de conştiinţă»."

01
/05
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 1 mai (1962), la Bucureşti, într-o familie evreiască, s-a născut actriţa Maia Morgenstern? Maia a studiat la Academia de Teatru și Film între 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în 1988. Numele ei, Morgenstern, înseamnă în limba germană „Luceafărul de dimineață”.

30
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 30 aprilie s-a stins din viaţă cineastul italian Sergio Leone? A fost părintele westernului spaghetti - Pentru un pumn de dolari (1964), Pentru câțiva dolari în plus (1965), Bunul, răul și urâtul, Undeva, cândva în Vest (1968), dar şi autorul memorabilului A fost odată în America (1984), ultimul său film.

24
/04
/14

Într-o zi de 24 aprilie se stins din viaţă poetul şi scriitorul Mircea Ciobanu? Despre Mircea Ciobanu, scriitorul Petre Anghel mărturisea: “Nu cunoaştem un alt scriitor român care să fi descoperit atâţia scriitori ca el. Nu-i aştepta cu uşa deschisă, asemeni lui Lovinescu, ci îi căuta el.

23
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ în urmă cu 450 de ani se năştea William Shakespeare, cel mai mare scriitor şi poet de limbă engleză? Curios este că William Shakespeare s-a stins din viaţă tot într-o zi de 23 aprilie, zi în care a pierit şi cel mai important scriitor de limbă spaniolă, Miguel de Cervantes.