2017, o ediție record pentru Divan Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/2017-o-editie-record-pentru-divan-film-festival/

38 de filme, 46 de invitaţi speciali şi peste 3.300 de spectatori la cea de-a opta ediţie a Divan Film Festival, singurul eveniment din România dedicat filmului, muzicii şi bucătăriei balcanice.

Un articol de Liliana Matei|28 august 2017

Cea de-a opta ediție a Divan Film Festival, care a avut loc în perioada 18 – 26 august, în Craiova (Centrul Vechi și Inspire Cinema) și Port Cultural Cetate, a atras peste 3.300 de spectatori. Timp de nouă zile, aceștia au participat la proiecții de film, concerte și demonstrații culinare. Conceput inițial ca un divan al degustătorilor de film și artă culinară, evenimentul a atins anul acesta un număr record de spectatori comparativ cu edițiile trecute.

Reunite sub tema Balkan Love, în programul festivalului, s-au regăsit 18 filme de lungmetraj, dintre care 17 au rulat pentru prima dată pe un ecran din România, și 20 de scurtmetraje. Selecția filmelor a fost realizată de către Cătălin Olaru, director artistic Divan FF, și de către Massimiliano Nardulli. Proiecția aniversară a ediției 2017, Gadjo Dilo (r. Tony Gatlif), filmul de la a cărui lansare s-au împlinit 20 de ani, a rulat miercuri, 23 august, în Port Cultural Cetate, în prezența actriței Rona Hartner.

Un alt invitat special și, în același timp, una dintre surprizele festivalului a fost și înotătorul Avram Iancu. Acesta a ajuns în Port Cultural Cetate vineri, 25 august, la finalul unei zile în care a parcurs 40 de kilometri pe Dunăre în cadrul cursei de înot de la izvoarele fluviului până la Marea Neagră.

Pe lângă filme, Divan Film Festival se distinge prin demonstrațiile culinare susținute anual de către amfitrionul Mircea Dinescu și invitații săi. Anul acesta, surprize culinare de excepție au oferit Alejandro Barrachina Domenech – care a gătit burtă de vită a la Madrid și o paella valenciană adaptată specificului balcanic-, precum și Nicu Dumitru, un reprezentant de seamă al bucătăriei țigănești, care a cucerit publicul cu sax aj mas, un fel de mâncare compus din varză cu carne și folosit pentru a puncta sărbătorile.

Un public numeros, la ediția din acest an a Divan Film Festival

Mahala Rai Banda, celebra trupă de muzicanți romi din satele Clejani și Zece Prăjini, a ridicat publicul în picioare în seara deschiderii festivalului, la Craiova, vineri, 18 august, în timp ce în Port Cultural Cetate coloana sonoră a Divan Film Festival a fost asigurată de Trio Solaar, un ansamblu format din trei tineri muzicieni absolvenți ai Universității Naționale de Muzică București, formația IMPEX, recunoscută penru originalitatea cu care abordează stilurile rock, house, muzică etnică, muzică clasică contemporană și manele, precum și trupa de muzică lăutărească Mambo Siria.

Parteneriatul dintre Divan Film Festival și Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis a adus anul acesta într-o sală arhiplină a Teatrului “Marin Sorescu” din Craiova spectacolul

Home” interpretat de trupa Playhood, formată din adolescenți de la „Clubul de educație alternativă” din Ferentari.

În cadrul Balkanistan Workshop, concept apărut în cadrul ediției trecute, a fost realizat scurtmetrajul Life After, co-regizat de Lidja Mojsoska și Ivan Bakrac. Balkanistan are ca scop principal stimularea colaborării dintre realizatorii de film din regiunea Balcanilor, la acest scurtmetraj lucrând o echipă mixtă, formată din cineaști din Muntenegru, Macedonia, Serbia, Albania și România.

Prezentatorii acestei ediții au fost actrița Aida Economu și scriitorul Adrian Teleșpan.

Demonstrații culinare, cu Mircea Dinescu

Divan Film Festival este un proiect cultural organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Centrului Național al Cinematografiei, Consiliului Județean Dolj, Uniunii Cineaștilor din România și Institutului Cultural Român.

Parteneri instituționali: Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman.

Foto: Adi Bulboacă

 

Citiţi şi:
31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.