21 mai, Ziua Diversității Culturale
https://www.ziarulmetropolis.ro/21-mai-ziua-diversitatii-culturale/

UNESCO a declarat 21 mai ZIUA DIVERSITĂŢII CULTURALE. Cu această ocazie  FUNDATIA ArtEST prezintă la Teatrul Metropolis spectacolul “Indianul vrea în Bronx” de Israel Horowitz, în regia Iarinei Demian. În distribuţie: Paul Ipate, Anghel Damian, Liviu Topuzu.

Un articol de Liliana Matei|15 mai 2016

 

„Indianul vrea în Bronx” este un text contemporan care are la bază un fapt real, ce îşi trage seva din viaţa dramaturgului Israel Horovitz care a studiat la începutul anilor ’60, la Academia Regală de Artă Dramatică, în Anglia. Ca să se poată întreţine munceşte. Pentru 45 de ore de muncă pe săptămână primea echivalentul a 35 de dolari, bani care ajungeau pentru chirie şi nişte mese la o cantină de câteva ori pe săptămână. Legislaţia muncii de atunci era împotriva străinilor, lucru care îl marchează profund.

 

„Indianul vrea în Bronx” este un spectacol despre problema rasismului. Povestea se desfăşoară într-un într-o staţie de autobuz/ metrou, unde aşteaptă trei persoane. Două dintre ele nu au unde să se ducă, iar al treilea nu ştie cum să ajungă la destinaţie.

 

Murph (Anghel Damian) şi Joe (Paul Ipate), doi adolescenţi abia ieşiţi dintr-o casă de corecţie, declanşează în mod gratuit împotriva unui indian rătăcit în New York, un întreg arsenal de acţiuni violente şi de tirade obscene.

04
/12
/14

De ce scriem cu un singur „n” și de ce cu doi „n”? În limba română, nu întâlnim foarte des cuvinte în cadrul cărora să dublăm litere. De aceea, atunci când trebuie să o facem pot apărea confuzii.

04
/12
/14

V-aţi întrebat vreodată cum se fabrică ciocolata elveţiană şi cât se ling pe degete (sau pe mănuşi) norocoşii muncitori? Dar cum se fabrică un film cu actori de top şi regizori pe măsură şi cum trudesc / se distrează aceştia pe platourile de filmare?

03
/12
/14

Joi, 4 decembrie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cişmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38) va fi gazda unei întâlniri cu Excelenţa Sa, Domnul Keiji Yamamoto, ambasadorul al Japoniei în România, Angela Hondru cunoscut traducător şi niponolog, Elisabeta Lăsconi, critic literar şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Japoneze "Angela Hondru" din cadrul Universităţii Româno-Americane prilejuită de recenta apariţie a volumului de povestiri Fiica negustorului de sake în colecţia "Raftul Denisei" la Editura Humanitas Fiction.

03
/12
/14

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și Editura Nemira prezintă joi, 4 decembrie, de la ora 11:00, lansarea cărții „Basmania” prin intermediul autorului cărţii, Valentin Nicolau şi a actorilor invitaţi Leo – Nora Băcanu și Mircea Corcoveanu, ce vor citi această minunată poveste.

03
/12
/14

Actorul austriac Christoph Waltz, recompensat cu două premii Oscar, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi Quentin Tarantino, regizorul datorită căruia artistul a devenit faimos la nivel mondial.

03
/12
/14

Luni, 8 decembrie (ora 18.30), la Ateneul Român, are loc A Doua Conferință de Crăciun, ,,From Here to Eternity” (De aici spre eternitate), prezentată de Profesorul Joseph Silk, Membru al Royal Society.

03
/12
/14

Continuăm seria dedicată tinerilor artiști cu o extraordinară actriță de teatru și de film, scurt (ați văzut „Vaca finlandeză” a maestrului Gheorghe Preda?) și lungmetraj, voce de desene animate (mama lui Zumzărel de pe Disney Channel, cine credeați că e?), zână ursitoare la petreceri pentru copii, cu o bogată carieră în orașul București.

03
/12
/14

Târgul cadourilor de Crăciun de la Sala Dalles şi-a deschis porţile pentru cea de-a 20-a ediţie, cu brăduţi, globuri de sticlă pictate manual, ornamente din lemn cu modele de peste o sută de ani, ciocolată belgiană, delicatese siciliene, dar şi produse vestimentare şi cosmetice.

02
/12
/14

Pe 3 decembrie 2014 se împlinesc 23 de ani de la moartea lui Petre Ţuţea. Ziarul Metropolis vă prezintă 23 de citate ale filosofului şi eseistului, publicate în cartea „322 de vorbe memorabile ale lui Petre Ţuţea“, apărută la Editura Humanitas.