22 mai este „Ziua Wagner“ la Radio România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/22-mai-este-ziua-wagner-la-radio-romania-muzical/

Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, consacră ziua de 22 mai compozitorului Richard Wagner.

Un articol de Andrada Văsii|17 mai 2013

Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, consacră ziua de 22 mai compozitorului Richard Wagner.

Între orele 10 şi 17 pot fi ascultate selecţiuni din cele mai importante lucrări ale sale: „Olandezul zburător“, „Tannhäuser“, „Lohengrin“, „Maeştrii cântăreţi din Nürnberg“, „Tristan şi Isolda“, tetralogia „Inelul Nibelungului“. Realizatoarele acestei zile speciale, Jeanine Costache şi Iolanda Drâmbei, au ales interpretări de referinţă, semnate de mari nume: Kiri Te Kanawa, Waltraud Meier, Ben Heppner, iar pentru trilogia „Inelul nibelungului“ pot fi ascultate extrase de pe albumul premiat cu Grammy în februarie 2013, ce reuneşte înregistrări realizate la Teatrul Metropolitan din New York.

Wagner în transmisiuni directe

Aniversarea compozitorului Richard Wagner a polarizat anul acesta atenţia tuturor organizatorilor de evenimente muzicale: de la Concertul de Anul Nou de la Viena din 1 ianuarie 2013, până la Festivalul BBC Proms şi Festivalul „George Enescu“.

La Radio România Muzical pot fi ascultate în transmisiune directă, de exemplu, reprezentaţiile cu tetralogia “Inelul Nibelungului” din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“ (15, 16, 19, 22 septembrie), cu Orchestra Radiodifuziunii din Berlin, dirijată Marek Janowski. Tot în transmisiune directă, Radio România Muzical difuzează din cadrul festivalului BBC Proms 2013, aceeaşi tetralogie, însă cu ansamblul Capelei de stat din Berlin, dirijor Daniel Barenboim (22,23, 26 şi 28 iulie).

Wagner şi discurile anului 2013

Wagner a fost, bineînţeles, şi în atenţia caselor de discuri. În cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013“, pot fi ascultate şi votate pe site-ul www.romania-muzical.ro, discul Wagner al unuia dintre cei mai importanţi tenori ai momentului, Jonas Kaufmann, precum şi albumul premiat cu Grammy în 2013, cuprinzând trilogia „Inelul nibelungului“ înregistrată la Teatrul Metropolitan din New York.

Verdi/Wagner 200 la Radio România Muzical

Din ianuarie 2013, în fiecare joi, de la ora 20, şi în reluare sâmbăta, de la ora 15, Radio România Muzical difuzează emisiunea realizată de Luminiţa Arvunescu în dialog cu muzicolog Alice Mavrodin: „Verdi/Wagner 200“, o serie ce-şi propune să prezinte în oglindă vieţile şi creaţia celor doi titani ai teatrului liric sărbătoriţi în 2013. Emisiunea este arhivată la adresa www.romania-muzical.ro.

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.