Dali, Bogart & Stendhal
https://www.ziarulmetropolis.ro/23-ianuarie-in-cultura-dali-bogart-si-stendhal/

Într-o zi de 23 ianuarie (1899) se năştea Humphrey Bogart, câştigător al premiului Oscar. Actorul a fost numit de către Institutul American de Fim cel mai mare actor din istoria filmului american. Tot într-o zi de 23 ianuarie (1989) înceta din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2017

23 ianuarie în cultură:

1512  – Începe domnia lui Neagoe Basarab în Ţara Românească (1512-1521)

1783 – S-a născut scriitorul francez Stendhal, pe numele său adevărat Henri-Marie Beyle. A fost renumit pentru finețea analizei sentimentelor personajelor sale și pentru lipsa intenționată de sensibilitate a stilului său (Roșu și Negru și Mănăstirea din Parma).

1821 – Tudor Vladimirescu s-a adresat printr-o proclamaţie locuitorilor Ţării Româneşti, chemându-i la luptă împotriva orânduirii. Acesta a fost momentul declanşării revoluţiei conduse de Tudor Vladimirescu

1832 – S-a născut pictorul francez Edouard Manet, precursor al impresionismului.Manet a fost ultimul pictor clasic și totodată primul pictor modern.

1834 – S-a născut Alexandru Odobescu, prozator şi istoric. (operele istorice: „Mihnea-Vodă cel rău”, „Doamna Chiajna”; tratat de arheologie: „Istoria arheologiei”; „Pseudokynegeticos”)

1898 – S-a născut regizorul rus Serghei Mihailovici Eisenstein, unul dintre marii regizori ai cinematografiei mondiale, scenarist, scenograf, teoretician („Crucişătorul Potemkin”)

1899 – S-a născut actorul american Humphrey Bogart, câștigător al premiului Oscar, un adevărat simbol cultural american. Institutul American de Fim l-a clasat pe Bogart („23 ianuarie Șoimul maltez” și „Casablanca”) ca cel mai mare actor din istoria filmului american.

1931 – A încetat din viaţă celebra balerină Anna Pavlovna Pavlova, consacrată ca o interpretă desăvârşită a rolurilor din „Frumoasa din pădurea adormită”, „Giselle”. Celebrul coregraf M.Fokin a creat special pentru ea baletul „Moartea lebedei”

1955 – A avut loc prima audiție, la Paris, a „Simfoniei de cameră pentru 12 instrumente”, de George Enescu

1981 – A încetat din viaţă Samuel Barber, compozitor american de muzică orchestrală, corală, de pian și de operă. A fost distins de două ori cu Premiul Pulitzer, pentru operele Vanessa şi Concertul pentru pian și orchestră. Adagio for strings este cea mai populară compoziție a sa, fiind considerată o capodoperă a muzicii clasice moderne.

Adagio for Strings, de Samuel Barber (9 martie 1910 – 23 ianuarie 1981)

1986 – În Rock and Roll Hall of Fame au fost introduși primii membri: Little Richard, Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Fats Domino, Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis și Elvis Presley.

1989 – A încetat din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali. Originar din provincia Catalonia, Dali a fost un reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă. Grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, a devenit o vedetă mondială, reușind să folosească forța mass-mediei pentru a-și spori averea și gloria.

2000 – Pentru prima oară în lume, regizorul german Peter Stein a realizat o versiune integrală a celor 12.111 versuri din „Faust” de Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), într-un spectacol de 21 de ore, special creat pentru Expoziţia universală Expo-2000 Hanovra.

2005 – A încetat din viaţă faimosul om de televiziune american Johnny Carson, gazda a emisiunii „Tonight Show” de pe NBC, care a dominat programele de seara la televiziunea americana timp de 30 de ani.

Foto cu 23 ianuarie : Salvador Dali şi Humphrey Bogart – wikipedia, cinemagia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.