Dali, Bogart & Stendhal
https://www.ziarulmetropolis.ro/23-ianuarie-in-cultura-dali-bogart-si-stendhal/

Într-o zi de 23 ianuarie (1899) se năştea Humphrey Bogart, câştigător al premiului Oscar. Actorul a fost numit de către Institutul American de Fim cel mai mare actor din istoria filmului american. Tot într-o zi de 23 ianuarie (1989) înceta din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2017

23 ianuarie în cultură:

1512  – Începe domnia lui Neagoe Basarab în Ţara Românească (1512-1521)

1783 – S-a născut scriitorul francez Stendhal, pe numele său adevărat Henri-Marie Beyle. A fost renumit pentru finețea analizei sentimentelor personajelor sale și pentru lipsa intenționată de sensibilitate a stilului său (Roșu și Negru și Mănăstirea din Parma).

1821 – Tudor Vladimirescu s-a adresat printr-o proclamaţie locuitorilor Ţării Româneşti, chemându-i la luptă împotriva orânduirii. Acesta a fost momentul declanşării revoluţiei conduse de Tudor Vladimirescu

1832 – S-a născut pictorul francez Edouard Manet, precursor al impresionismului.Manet a fost ultimul pictor clasic și totodată primul pictor modern.

1834 – S-a născut Alexandru Odobescu, prozator şi istoric. (operele istorice: „Mihnea-Vodă cel rău”, „Doamna Chiajna”; tratat de arheologie: „Istoria arheologiei”; „Pseudokynegeticos”)

1898 – S-a născut regizorul rus Serghei Mihailovici Eisenstein, unul dintre marii regizori ai cinematografiei mondiale, scenarist, scenograf, teoretician („Crucişătorul Potemkin”)

1899 – S-a născut actorul american Humphrey Bogart, câștigător al premiului Oscar, un adevărat simbol cultural american. Institutul American de Fim l-a clasat pe Bogart („23 ianuarie Șoimul maltez” și „Casablanca”) ca cel mai mare actor din istoria filmului american.

1931 – A încetat din viaţă celebra balerină Anna Pavlovna Pavlova, consacrată ca o interpretă desăvârşită a rolurilor din „Frumoasa din pădurea adormită”, „Giselle”. Celebrul coregraf M.Fokin a creat special pentru ea baletul „Moartea lebedei”

1955 – A avut loc prima audiție, la Paris, a „Simfoniei de cameră pentru 12 instrumente”, de George Enescu

1981 – A încetat din viaţă Samuel Barber, compozitor american de muzică orchestrală, corală, de pian și de operă. A fost distins de două ori cu Premiul Pulitzer, pentru operele Vanessa şi Concertul pentru pian și orchestră. Adagio for strings este cea mai populară compoziție a sa, fiind considerată o capodoperă a muzicii clasice moderne.

Adagio for Strings, de Samuel Barber (9 martie 1910 – 23 ianuarie 1981)

1986 – În Rock and Roll Hall of Fame au fost introduși primii membri: Little Richard, Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Fats Domino, Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis și Elvis Presley.

1989 – A încetat din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali. Originar din provincia Catalonia, Dali a fost un reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă. Grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, a devenit o vedetă mondială, reușind să folosească forța mass-mediei pentru a-și spori averea și gloria.

2000 – Pentru prima oară în lume, regizorul german Peter Stein a realizat o versiune integrală a celor 12.111 versuri din „Faust” de Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), într-un spectacol de 21 de ore, special creat pentru Expoziţia universală Expo-2000 Hanovra.

2005 – A încetat din viaţă faimosul om de televiziune american Johnny Carson, gazda a emisiunii „Tonight Show” de pe NBC, care a dominat programele de seara la televiziunea americana timp de 30 de ani.

Foto cu 23 ianuarie : Salvador Dali şi Humphrey Bogart – wikipedia, cinemagia

07
/05
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 7 mai (2007) s-a stins din viaţă, la vârsta de 80 de ani, prozatorul şi eseistul Octavian Paler? Despre Octavian Paler, criticul Alex. Stefanescu spunea că acesta "este - de nu singurul, în chip sigur cel mai îndreptăţit - intelectual român al ultimilor trei-patru decenii care poate fi socotit «director de conştiinţă»."

01
/05
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 1 mai (1962), la Bucureşti, într-o familie evreiască, s-a născut actriţa Maia Morgenstern? Maia a studiat la Academia de Teatru și Film între 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în 1988. Numele ei, Morgenstern, înseamnă în limba germană „Luceafărul de dimineață”.

30
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 30 aprilie s-a stins din viaţă cineastul italian Sergio Leone? A fost părintele westernului spaghetti - Pentru un pumn de dolari (1964), Pentru câțiva dolari în plus (1965), Bunul, răul și urâtul, Undeva, cândva în Vest (1968), dar şi autorul memorabilului A fost odată în America (1984), ultimul său film.

24
/04
/14

Într-o zi de 24 aprilie se stins din viaţă poetul şi scriitorul Mircea Ciobanu? Despre Mircea Ciobanu, scriitorul Petre Anghel mărturisea: “Nu cunoaştem un alt scriitor român care să fi descoperit atâţia scriitori ca el. Nu-i aştepta cu uşa deschisă, asemeni lui Lovinescu, ci îi căuta el.

23
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ în urmă cu 450 de ani se năştea William Shakespeare, cel mai mare scriitor şi poet de limbă engleză? Curios este că William Shakespeare s-a stins din viaţă tot într-o zi de 23 aprilie, zi în care a pierit şi cel mai important scriitor de limbă spaniolă, Miguel de Cervantes.