Procesul intelectualilor, Michel Legrand și Steve Jobs
https://www.ziarulmetropolis.ro/24-februarie-in-cultura-procesul-intelectualilor-michel-legrand-si-steve-jobs/

într-o zi de 24 februarie (1960) începea „procesul intelectualilor mistico-legionari”, acuzaţi că au citit şi răspândit operele lui Mircea Eliade. Principalii inculpaţi erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu şi Nicolae Steinhardt. Deşi au fost mai mulţi scriitori condamnaţi în acest lot, memorialistul grupului a rămas Nicu Steinhardt cu „Jurnalul fericirii”.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2016

O altă revelație literară s-a dovedit a fi romanul lui Dinu Pillat, „Așteptând ceasul de apoi”. După arderea unei versiuni de către Securitate, singura copie a romanului a dispărut din dosar, fiind miraculos identificată 50 de ani mai târziu. După experiența penitenciară, Dinu Pillat, de teamă să nu-și târască prietenii în alte anchete, nu a mai scris niciodată literatură.

1463 – S-a născut scriitorul Giovanni Pico della Mirandola, filozof şi învăţat umanist italian din perioada Renaşterii. (m. 17 noiembrie 1494)

1711 A avut loc , la Londra, premiera operei Rinaldo de Georg Friedrich Händel, prima operă italiană scrisă pentru stagiunea londoneză.

1786 – S-a născut Wilhelm Grimm, filolog şi folclorist german; împreună cu fratele său, Iacob, a publicat “Legendele eroice germane” şi culegerea de “Poveşti”, inspirată din folclorul german (m. 16 decembrie 1859).

1876 – Are loc premiera piesei Peer Gynt, de Henrik Ibsen’s, la Oslo.

1932 – S-a născut Michel Legrand, compozitor, aranjor, dirijor și pianist francez, de origine armeană? În 1964, Legrand a scris muzica pentru filmul lui Jacques Demy, Les parapluies de Cherbourg / Umbrelele din Cherbourg. Muzica din acest film îi consolidează reputația lui Michel Legrand la Hollywood, unde, acesta va câștiga trei premii Oscar pentru cea ami bună muzică de film în anii următori.

1942 – A fost inaugurat postului de radio american Vocea Americii. Pe vremea comuniștilor, pe Muntele Mic, la altitudinea de 1802 m, fusese instalată o stație de bruiaj radiofonic ce viza anihilarea cel puțin pentru Banat și Oltenia a emisiunilor posturilor de radio “V.O.A. The Voice of America” – Vocea Americii, retransmis pentru Europa Centrală și de Est din Tanger și München.

1975 – Trupa rock Led Zeppelin a lansat dublul album Physical Graffiti

1927 – S-a născut Emmanuelle Riva, actriță franceză

1929 – S-a născut Marga Barbu, actriță româncă de teatru și film (d. 2009)

1955 – S-a născut Steve Jobs, cofondatorulul și CEO-ul (directorul general) Apple Computer, precum și CEO al firmei Pixar, până la achiziția acestui studio de animație de către compania Disney. Este considerat unul dintre cele mai influente personaje din industria calculatoarelor și divertismentului.

 24 februarie

Steve Jobs, 24 februarie 1955 – 5 octombrie 2011

1965 – The Beatles au început filmările la „Help”, în Bahamas

1966 – S-a născut actorul american Billy Zane, actor (Orlando, Memphis Belle, Millions, Titanic)

1997 – A murit Ion Voicu, violonist de reputaţie mondială; în perioada 1972-1982 a fost director al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti (n. 8 octombrie 1923)

Foto cu 24 februarie, Steve Jobs – wikipedia

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...