25 de ani de la căderea comunismului – Baricada culturală / Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-de-ani-de-la-caderea-comunismului-baricada-culturala-radio-romania-cultural/

În vremea comunistă, românii beneficiau de doar două ore de program pe seară, în special de propagandă. La 25 de ani de la căderea comunismului, pe site-ul Radio România Cultural, privim această perioadă cu ochii larg deschişi ai libertăţii şi cu detaşarea unui sfert de secol de democraţie.

Un articol de Petre Ivan|7 noiembrie 2014

25 de ani de la căderea comunismului / Proiectul Baricada Culturală, lansat de Radio România Cultural, propune o premieră pe piața românească: un program video online de două ore aşa cum se întâmpla în acea vreme..

In fiecare seară, de la ora 22,00, pe siteul www.radioromaniacultural.ro, filme artistice și documentare tematice vor aminti publicului de perioada comunismului în întreaga Europă de Est și chiar în Coreea de Nord.

Seria de proiecții online va începe duminică, 9 noiembrie, chiar în ziua în care, acum 25 de ani, cădea Zidul Berlinului, un si25 de ani mbol al separării și opresiunii comuniste.

De la ora 22,00, publicul Radio România Cultural va putea urmări online, cu sprijinul DocuArt, două producții: “Afacerea Tănase”, în regia lui Ionuț Teianu, și “În spatele cortinei”, în regia lui Bogdan Mustață.

Documentarul “Afacerea Tănase” este o producție care reconstituie celebra scenă de spionaj, numită de presa franceză “Afacerea Tănase”. Personajele principale sunt disidenții Virgil Tănase și Paul Goma. Documentarul dezvăluie fața ascunsă a României ceaușiste în planul relațiilor externe, precum și mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanților.

Cea de-a doua producție difuzată online pe www.radioromaniacultural.ro chiar în ziua împlinirii a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului este “În spatele cortinei”. Miza principală a filmului este familiarizarea publicului românesc şi occidental cu imaginea reală, nemascată a comunismului, departe de idealismul promovat de nostalgicii sau promotorii săi actuali.

Proiectul “Baricada culturală” are și o importantă componentă de conținut onair. În perioada 9 noiembrie – 22 decembrie, pe toate frecvențele FM naționale dar și online, Radio România Cultural va 25 de ani difuza dezbateri cu principalii actori culturali ai revoluției de acum 25 de ani, documentare audio tematice, interviuri cu tineri născuți în anul 1989 și înregistrări document cu personalități ale lumii culturale care au murit în închisorile comuniste.

Startul on-air al proiectului “Baricada culturală” va avea loc tot pe 9 noiembrie cu două producții audio tematice.

De la ora 18,30, vom difuza un documentar realizat de Daria Ghiu, dedicat celor 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. O lecție de rememorare și o privire retrospectivă asupra anilor care au trecut.

Cum a început totul? Cum s-a împărțit lumea în două? Cum a trăit această anomalie un oraș precum Berlinul și locuitorii lui? Cum a fost ziua de 9 noiembrie 1989? Ce s-a întâmplat apoi cu Berlinul anilor ’90 și 2000?

O poveste despre Europa, despre ziduri și spații ale nimănui, cu participarea lui Marius Babias, directorul Neuer Berliner Kunstverein din Berlin, și a artistei Hito Steyerl, cea care, în anul 1998, a realizat filmul Die Leere Mitte, despre Potsdamer Platz, așa-numita „fâșie a morții”, aflată pe granița dintre Est și Vest.

Foto: 25 de ani de la căderea comunismului, Baricada culturală, Radio România Cultural – radioromaniacultural.ro

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.