25 de ore de teatru non-stop – ediția a V-a, la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-de-ore-de-teatru-non-stop-editia-a-v-a-la-sibiu/

Ediţia aniversară “25 de ore de teatru non-stop” va avea loc la Sibiu în 25-26 aprilie.

Un articol de Liliana Matei|8 aprilie 2015

Festivalul, organizat de Asociația Culturală Bis a pornit în anul 2011 ca un omagiu adus Zilei Mondiale a Teatrului. Ideea de teatru non-stop (spectacolele și evenimentele se succed fără încetare timp de mai bine de 25 de ore; la miezul nopții, la 5 dimineața sau în toiul zilei) a atras încă de la prima ediție publicul din Sibiu și din țară.

Festivalul se adresează cu precădere teatrelor independente (nu este competitiv, cu jurii sau premii). Acțiunea se vrea un liant între artiștii tineri din țară și nume consacrate ale scenei. Ediția din acest an, ediția aniversară, este cea mai complexă de până acum, însumând 27 de spectacole și evenimente în 17 locații din oraș.

Companii din București, Cluj, Timișoara, Craiova, Sibiu vor performa alături de nume deja cunoscute ale scenei românești, ca Ioan Gyuri Pascu sau Ada Milea.
Conferințele vor aduce în fața spectatorilor personalități de marcă precum: Constantin Chiriac, Coca Bloos, Dan Vasiliu sau Părintele Constantin Necula.

Deschiderea va avea loc la Sala Thalia, sâmbătă 25 aprilie la ora 19.00. Cap de afiș va fi Ioan Gyuri Pascu. Alături de el pe scenă vor păși actori, dansatori și muzicieni tineri, cu momente de virtuozitate: Adrian Strâmtu, George Constantinescu, Claudiu Fălămaș, Flora Pop.

La Gala de deschidere comedia de calitate se va îmbina cu performance-ul muzical. Se va dansa step, se va cânta live, se vor rosti pamflete, iar îndrăgitul artist Ioan Gyuri Pascu promite un show de 5 stele.

De-a lungul nopții orașul întreg se va transforma într-un carusel al emoției artistice – se vor suprapune spectacole de marcă ale momentului. Teatrul de Artă București va prezenta ultima sa producție, “Dureri fantomă” și Lightwave Theatre Company va prezenta la Teatrul Gong “Iubitafizica”, după un text de Iulian Tănase (autorul va fi prezent în sală).

Un eveniment inedit este montarea spectacolului “Casa din copac” (Auăleu Teatru Timișoara) în Casa Monument UNESCO de pe strada Turnului nr. 7, din Orașul de Jos. “Beat Bukowski” (un performance marca BIS) alături de “Monoloagele vecinului“ (cel mai jucat one man show din teatrul independent al ultimilor ani) vor întregi tabloul nocturn alături de multe alte spectacole.

La ora dimineții se va rosti poezie proaspătă, în Atrium Cafe, în Piața Mică a Sibiului, în prezența autorilor (Zona Nouă). La 10 dimineața, în Piața Mare va avea loc tradiționala înviorare în pijamale coordonată de actorul Florin Coșuleț.

Miezul zilei de duminică 26 aprilie transformă orașul într-un spațiul al conferințelor de calitate. La Librăria Humanitas profesorul Dan Vasiliu va vorbi despre funcțiile teatrului în societate, iar actrița Coca Bloos va fi părtașă la o întâlnire de suflet cu publicul sibian. La Librăria Habitus vor conferenția despre “Puterea cuvântului” două dintre cele mai marcante personalități ale Sibiului contemporan: actorul Constantin Chiriac și teologul Constantin Necula.

Pe scena Sălii Bibliotecii Astra (scena primului spectacol de limbă română din Transilvania) vor păși cei mai tineri actori invitați în festival, Compania Okaua din București, iar la ora 17.00, la Habitus, Iulia Colan (cea mai bună actriță la FNTI) ne propune un original și tulburător Charlie în spectacolul “Flori pentru Algernon”.

Actrița și scriitoarea Lorena Lupu va interpreta propriul text, iar gazda festivalului, Compania Teatrală BIS din Sibiu va pune în scenă spectacolul “Născut în ‘90”, o mostră de teatru social autobiografic, care are în distribuție numai actori născuți în anul 1990.

Închiderea va avea loc duminică, 26 aprilie 2015, la ora 21.00, la Oldies Pub, cu un concert Ada Milea. Alături de artistă, pe scenă vor fi Bobo Burlăcianu și actrița Anca Hanu.

Programul complet și detalii despre evenimente pot fi găsite pe site-ul: www.respirateatru.ro și pe pagina de facebook www.facebook.com/respira.teatru

Biletele au fost puse în vânzare la: Agenția Teatrală, Librăria Humanitas, Librăria Habitus.

01
/07
/15

Peste două zile începe cea de-a treia editie a festivalului JAZZ™ (3-5 iulie), care aduce in piata Victoriei din Timisoara nume importante din jazzul mondial si artisti romani de referinta. 

01
/07
/15

Bucureştenii sunt aşteptaţi la o nouă sesiune de relaxare în aer liber, în perioada 1 iulie - 31 august, în Parcul Cişmigiu, unde va avea loc cea de-a doua ediţie a evenimentului Copacul cu Cărţi. Peste 150 de romane şi publicaţii sunt puse în mod gratuit la dispoziţia vizitatorilor.

30
/06
/15

Tudor Aaron Istodor este fiul Maiei Morgenstern și al actorului Claudiu Istodor. Tudor are treizeci și unu de ani și este tot mai actor. Are deja un nume în teatrul românesc independent.

30
/06
/15

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul debutează la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo, cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

30
/06
/15

Nume sonore din 7 țãri: Bruno Canino și Luisa Sello (Italia), Vladimir Mendelssohn (Olanda), Takashi Shimizu și Tetsuro Miyoshi (Japonia), Dominique De Williencourt, Michel și Nicolas Bourdoncle (Franța), Mario Hossen (Bulgaria), Horia Văcărescu (Anglia), Anton Niculescu, Andrei Licareț, Ana-Maria Marian și Marian Movileanu (România) vor participa, în perioada 9-12 iulie 2015, la Teatrul Odeon, la prima ediție a Festivalului Internațional "Marile serate muzicale ale Bucureștiului".

30
/06
/15

TEATRUL ȚĂNDĂRICĂ revine cu a doua parte a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL “TEATRU, STRADĂ ȘI COPIL”, care se va desfăşura în perioada 01 - 05 iulie, la Teatrul Itinerant Țăndărică în Parcul Herăstrău (intrarea principală din Piața Charles de Gaulle) și la Anima Studio de Teatru și Artă Contemporană al Teatrului Țăndărică (Str. Eremia Grigorescu nr. 24, etaj 4).

30
/06
/15

‚La finalul lunii iunie, Teatrul Mic încheie stagiunea 2014-2015. Iar cum orice „punct” se doreşte a fi continuat de un „şi de la capăt”, închiderea stagiunii este un bun prilej de însumare a titlurilor din sumarul „Anuarului Teatrului Mic”.

29
/06
/15

Asociaţia Pro-Youth în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, vă invită marţi, 30 iunie 2015, începând cu orele 12, la Centrul de Tineret Vălenii de Munte: Str. Berevoiesti, Nr. 9, Valenii de Munte, Jud. Prahova, pentru lansarea întreprinderii sociale Eco Bio Processing, în cadrul proiectului „VALORificarea oportunităţilor de insertie pe piaţa muncii pentru grupurile vulnerabile, prin integrarea în Intreprinderi Sociale VALORIS”(ID:144616).

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.

29
/06
/15

Revista CONCEPT – editată de Departamentului de Cercetare din cadrul UNATC – a ajuns la numărul 10 (vol. 9-10 – nr. 2/2014 şi nr. 1/2015). Zece volume acoperind cinci ani de spectacole, cercetări teatrale, conferinţe, oaspeţi şi evenimente care s-au întâmplat la adresa din strada Matei Voievod 75-77 sau în spaţii şi locaţii partenere.

29
/06
/15

În această seară, de la ora 18.00, la Sala Radio, sub bagheta tânărului dirijor GABRIEL BEBEŞELEA, va avea loc un concertul special. Repertoriul inedit va cuprinde ritmuri exotice şi „parfum” de vară, o „reţetă” perfectă pentru o plăcută seară muzicală estivală avându-l ca solist pe binecunoscutul violoncelist RĂZVAN SUMA. Accesul pentru elevi şi studenţi la acest eveniment este gratuit.