Virginia Woolf, Heartbreak Hotel și Vladimir Vysotsky
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-ianuarie-in-cultura-virginia-woolf-heartbreak-hotel-si-vladimir-vysotsky/

În urmă cu 135 de ani să năştea romanciera şi eseista britanică Virginia Woolf. Tot într-o  zi de 25 ianuarie (1938) se năştea Vladimir Vysotsky, actor, cantautor, poet şi scriitor rus. Ignorant de oficialităţi, Vîsoţki a exercitat o influenţă enormă asupra locuitorilor Uniunii Sovietice. în anii ’70, ruşii îşi cumpărau casetofoane – achiziţie destul de costisitoare pentru acele vremuri – anume pentru a-i putea asculta cântecele.

Un articol de Petre Ivan|25 ianuarie 2017

Virginia Woolf a fost un copil vesel și plin de viață. A înființat chiar un ziar al familiei, Hyde Park Gate News, în care nota toate anecdotele familiei.

Lucrurile s-au schimbat, însă, la vârsta de șase ani, când a fost abuzată de unul dintre frații săi vitregi, iar câțiva ani mai târziu, hărțuită de un altul.

În 1895, își pierde mama, decedată subit, iar tânăra Virginia suferă prima cădere nervoasă. Sora sa vitregă, Stella, a preluat de atunci atribuțiile mamei, ocupându-se de toate treburile casei. Stella s-a căsătorit în 1897, dar și ea a murit subit, la întoarcerea din luna de miere. Sarcinile casei au revenit atunci unei alte surori, Vanessa.

Cu toate traumele prin care a trecut, Woolf a reușit să urmeze cursuri de germană, greacă și latină la King’s College din Londra. În cei patru ani pe care i-a petrecut aici, a intrat în contact cu reprezentantele feminismului radical.

În 1904, Virginia își pierde și tatăl și suferă o nouă cădere nervoasă, necesitând, din nou, spitalizare. Cam în aceeași perioadă, sora ei, Vanessa, împreună cu fratele Adrian au vândut casa din Hyde Park Gate, cumpărând o alta în Gordon Square, casele de aici devenind, ulterior, locul de naștere al grupului Bloomsbury.

Din 1905, Virginia Woolf a început să scrie, timp de câțiva ani, recenzii pentru suplimentul literar al publicației Times, dar un an mai târziu, avea să sufere o nouă pierdere grea. După o călătorie în Grecia, fratele său, Thoby, a murit.

Pe 28 martie 1941, după finalizarea romanului ”Între acte” (Between the Acts), Virginia Woolf a plecat de acasă, și-a umplut buzunarele cu pietre și s-a aruncat în apele râului Ouse. A fost găsită de către autorități trei săptămâni mai târziu.

* * *

1755 – La sugestia lui Mihail Vasilievici Lomonosov, printr-un decret al împărătesei Elisabeta I se înființează la Moscova, prima universitate din Rusia, Universitatea de astăzi Lomonosov.

1858 – „Marșul nupțial” de Felix Mendelssohn devine marșul popular al nunților după ce este cântat la căsătoria fiicei reginei Victoria, Victoria, cu Friedrich al Prusiei.

1874 – S-a născut prozatorul şi dramaturgul britanic William Somerset Maugham.

1882 – S-a născut Virginia Woolf, scriitoare engleză, eseistă, feministă, editoare și scriitoare de povești, cunoscută drept una dintre figurile moderniste literare de frunte ale secolului al XX-lea – Doamna Dalloway(1925), Spre far (1927) și Orlando (1928).

1909 – A avut loc, la Dresda, premiera operei „Electra”, de Richard Strauss (libretul de Hugo Hofmanstahl), după piesa lui Sofocle.

1947 – A încetat din viaţă Al Capone (Alphonse Gabriel Capone), gangsterul care  a dominat crima organizată în Chicago din 1925 până în 1931. Ultimii ani ai vieții i-a petrecut în Florida, bolnav de neurosifilis. A murit în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 48 ani. Poreclit „Scarface” din cauza cicatricilor de pe față, urme ale unor confruntări violente, și „The Big Fellow” din cauza poziției lui de conducător de bandă, Al Capone a devenit un simbol al gangsterismului american și italo-american.

1949 – Au fost acordate primele premii Emmy.

25 ianuarie

25 ianuarie, 1956 – RCA lansează primul său single Elvis Presley – „Heartbreak Hotel / I Was The One”

1970 – Are loc premiera filmului „MASH” (regizor Robert Altman), singurul film artistic din franciza MASH și unul dintre cele mai mari filme ale 20th Century Fox de la începutul anilor ‘70.

1990 – A încetat din viaţă actriţa americană Ava Gardner (“Zăpada de pe Kilimanjaro”, „Îngerul pierdut”, „Noaptea Iguanei”).

2009 – A încetat din viaţă Kim Manners, regizor şi producător al serialului „Dosarele X”

2012  – A încetat din viaţă actorul Emil Hossu; actor la Teatrul Nottara din Bucureşti şi a jucat în numeroase filme, printre care „Toamna bobocilor”, „Iarna bobocilor”, Accident”, „Cel mai iubit dintre pământeni” şi „Balanţa” (n. 24 noiembrie 1941)

Foto cu 25 ianuarie : Virginia Woolf și Elvis Presley – wikipedia

18
/03
/16

Născut într-o zi de 18 martie (1899), Ion Fintesteanua fost tenor până să ajungă actor. De mic copil viitorul artist s-a jucat de-a teatrul, în mahalaua bucureşteană Lăzureanu. Avea 17 ani când România a intrat în Primul Război Mondial. S-a refugiat la Iaşi cu un prieten, unde a intrat ca tenor în corul Societăţii Române de Operă. Tot în refugiu, Maria Ventura, Tony Bulandra şi Ion Manolescu jucau la Teatrul Naţional ieşean “Marşul nupţial”. Pentru că actorul care interpreta rolul “şefului de orchestră” se îmbolnăveşte, cineva îşi aminteşte de tânărul tenor – “e unul de la operă pe aici, care face pe artistul şi recită versuri prin spitale, cu răniţii”. Finteşteanu este luat pe sus, pudrat pe păr să pară mai bătrân şi…

17
/03
/16

Într-o zi de 17 martie (1883) se năştea Urmuz (Demetru Demetrescu-Buzău), „cel mai paradoxal scriitor român“ cum l-a numit George Pruteanu. Urmuz  va fi  judecător în Dobrogea, iar după război se va apuca să scrie, numai pentru a-și distra frații și surorile, parodiind cu false automatisme academismul prozei curente.

10
/03
/16

Într-o zi de 10 martie înceta din viaţă prozatorul şi dramaturgul rus Mihail Bulgakov. Pentru a deveni scriitor, Bulgakov a renunţat la cariera de medic. La 8 ani de la luarea acestei decizii, scriitorul a început să lucreze la romanul Maestrul și Margareta, sub titlul Inginerul cu copite.

04
/03
/16

În urmă cu 39 de ani, într-o zi de 4 martie, înceta din viaţă Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori români. În acea seară, un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,3 grade Richter a făcut mii de victime, printre care şi numeroşi artişti şi oameni de cultură, distrugând totodată multe din clădirile Bucureştiului.

01
/03
/16

Într-o zi de 1 martie se năştea Ion Creangă, unul dintre clasicii literaturii române, autor al Amintirilor din copilărie. După  ce, timp de 12 ani, a slujit ca preot la diferite biserici din Iaşi, a fost exclus definitiv din rândurile clerului, pe motiv că: ”și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia, s-a tuns ca un mirean şi multe altele”.

25
/02
/16

Într-o zi de 25 februarie a încetat din viaţă Duiliu Zamfirescu, romancier, dramaturg, poet şi om politic, autorul romanelor din Ciclul Comăneștenilor. Tot într-o zi de 25 februarie se năşteau Carlo Goldoni, cunoscutul dramaturg și libretist italian din Veneția şi Enrico Caruso, unul dintre cei mai faimoși tenori din istoria operei.

24
/02
/16

într-o zi de 24 februarie (1960) începea "procesul intelectualilor mistico-legionari", acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Principalii inculpați erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt. Deși au fost mai mulți scriitori condamnați în acest lot, memorialistul grupului a rămas Nicu Steinhardt cu "Jurnalul fericirii".

18
/02
/16

Într-o zi de 18 februarie se năştea Nikos Kazantzakis, cel mai important și mai tradus scriitor grec al secolului XX. A fost nominalizat de câteva ori la Premiul Nobel și a devenit cunoscut în 1964, după lansarea filmului Zorba grecul, ecranizarea romanului său din 1947, Alexis Zorbas. Tot într-o zi de 18 februarie avea loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română, cu piesa într-un act "Ce ştie satul?" de V. Al. Jean, în interpretarea actorilor Maria Filotti, Ronald Bulfinski şi Victoria Mierlescu.

04
/02
/16

Într-o zi de 4 februarie se năştea actorul de comedie Norman Wisdom. Acesta  a debutat ca entertainer profesionist la vârsta de 31 de ani și a avut o ascensiune fulminantă. Și-a descoperit talentul în armata britanică, unde era toboșar în fanfara militară. Tot aici a învățat să călărească, a devenit campion la box (categoria muscă) și a învățat să cânte la trompetă și clarinet. După stagiul militar, a devenit șofer de taxi și operator de telefonie. Charlie Chaplin spunea despre Norman că este clovnul său preferat.

02
/02
/16

Într-o zi de 2 februarie (1996) s-a stins din viață actorul, regizorul, cântăreţul, coregraful, dansatorul și producător de film american Gene Kelly. Cunoscut mai cu seamă pentru rolul din Singin' in the Rain, Kelly a fost una din forţele majore ale filmelor muzicale ale Hollywood-ului anilor ’40-‘50. În 1999, American Film Institute l-a numit pe Gene Kelly “unul dintre cei mai importanţi actori ai tuturor timpurilor”.

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.