Virginia Woolf, Heartbreak Hotel și Vladimir Vysotsky
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-ianuarie-in-cultura-virginia-woolf-heartbreak-hotel-si-vladimir-vysotsky/

În urmă cu 135 de ani să năştea romanciera şi eseista britanică Virginia Woolf. Tot într-o  zi de 25 ianuarie (1938) se năştea Vladimir Vysotsky, actor, cantautor, poet şi scriitor rus. Ignorant de oficialităţi, Vîsoţki a exercitat o influenţă enormă asupra locuitorilor Uniunii Sovietice. în anii ’70, ruşii îşi cumpărau casetofoane – achiziţie destul de costisitoare pentru acele vremuri – anume pentru a-i putea asculta cântecele.

Un articol de Petre Ivan|25 ianuarie 2017

Virginia Woolf a fost un copil vesel și plin de viață. A înființat chiar un ziar al familiei, Hyde Park Gate News, în care nota toate anecdotele familiei.

Lucrurile s-au schimbat, însă, la vârsta de șase ani, când a fost abuzată de unul dintre frații săi vitregi, iar câțiva ani mai târziu, hărțuită de un altul.

În 1895, își pierde mama, decedată subit, iar tânăra Virginia suferă prima cădere nervoasă. Sora sa vitregă, Stella, a preluat de atunci atribuțiile mamei, ocupându-se de toate treburile casei. Stella s-a căsătorit în 1897, dar și ea a murit subit, la întoarcerea din luna de miere. Sarcinile casei au revenit atunci unei alte surori, Vanessa.

Cu toate traumele prin care a trecut, Woolf a reușit să urmeze cursuri de germană, greacă și latină la King’s College din Londra. În cei patru ani pe care i-a petrecut aici, a intrat în contact cu reprezentantele feminismului radical.

În 1904, Virginia își pierde și tatăl și suferă o nouă cădere nervoasă, necesitând, din nou, spitalizare. Cam în aceeași perioadă, sora ei, Vanessa, împreună cu fratele Adrian au vândut casa din Hyde Park Gate, cumpărând o alta în Gordon Square, casele de aici devenind, ulterior, locul de naștere al grupului Bloomsbury.

Din 1905, Virginia Woolf a început să scrie, timp de câțiva ani, recenzii pentru suplimentul literar al publicației Times, dar un an mai târziu, avea să sufere o nouă pierdere grea. După o călătorie în Grecia, fratele său, Thoby, a murit.

Pe 28 martie 1941, după finalizarea romanului ”Între acte” (Between the Acts), Virginia Woolf a plecat de acasă, și-a umplut buzunarele cu pietre și s-a aruncat în apele râului Ouse. A fost găsită de către autorități trei săptămâni mai târziu.

* * *

1755 – La sugestia lui Mihail Vasilievici Lomonosov, printr-un decret al împărătesei Elisabeta I se înființează la Moscova, prima universitate din Rusia, Universitatea de astăzi Lomonosov.

1858 – „Marșul nupțial” de Felix Mendelssohn devine marșul popular al nunților după ce este cântat la căsătoria fiicei reginei Victoria, Victoria, cu Friedrich al Prusiei.

1874 – S-a născut prozatorul şi dramaturgul britanic William Somerset Maugham.

1882 – S-a născut Virginia Woolf, scriitoare engleză, eseistă, feministă, editoare și scriitoare de povești, cunoscută drept una dintre figurile moderniste literare de frunte ale secolului al XX-lea – Doamna Dalloway(1925), Spre far (1927) și Orlando (1928).

1909 – A avut loc, la Dresda, premiera operei „Electra”, de Richard Strauss (libretul de Hugo Hofmanstahl), după piesa lui Sofocle.

1947 – A încetat din viaţă Al Capone (Alphonse Gabriel Capone), gangsterul care  a dominat crima organizată în Chicago din 1925 până în 1931. Ultimii ani ai vieții i-a petrecut în Florida, bolnav de neurosifilis. A murit în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 48 ani. Poreclit „Scarface” din cauza cicatricilor de pe față, urme ale unor confruntări violente, și „The Big Fellow” din cauza poziției lui de conducător de bandă, Al Capone a devenit un simbol al gangsterismului american și italo-american.

1949 – Au fost acordate primele premii Emmy.

25 ianuarie

25 ianuarie, 1956 – RCA lansează primul său single Elvis Presley – „Heartbreak Hotel / I Was The One”

1970 – Are loc premiera filmului „MASH” (regizor Robert Altman), singurul film artistic din franciza MASH și unul dintre cele mai mari filme ale 20th Century Fox de la începutul anilor ‘70.

1990 – A încetat din viaţă actriţa americană Ava Gardner (“Zăpada de pe Kilimanjaro”, „Îngerul pierdut”, „Noaptea Iguanei”).

2009 – A încetat din viaţă Kim Manners, regizor şi producător al serialului „Dosarele X”

2012  – A încetat din viaţă actorul Emil Hossu; actor la Teatrul Nottara din Bucureşti şi a jucat în numeroase filme, printre care „Toamna bobocilor”, „Iarna bobocilor”, Accident”, „Cel mai iubit dintre pământeni” şi „Balanţa” (n. 24 noiembrie 1941)

Foto cu 25 ianuarie : Virginia Woolf și Elvis Presley – wikipedia

12
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoțian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan […]

11
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 11 februarie (1963) a încetat din viaţă Sylvia Plath, poetă, eseistă americană? La începutul anului 1963, când îi apărea romanul autobiografic „The Bell Jar”, situația Sylviei era disperată. Mariajul îi eșuașe, iar ea și copiii săi erau măcinați de boală și înfruntau cea mai cruntă iarnă a secolului într-un apartament neîncălzit, la Londra. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath s-a sinucis dând drumul la gazele de la mașina de gătit, în timp ce copiii săi dormeau în camera alăturată. Prima sa poezie, intitulată Poem, fusese publicată în Boston Herald pe când avea doar 9 ani. La vârsta de 12 ani, IQ-ul ei era în jur de 160, unul caracteristic geniilor.

10
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale "Berliner Ensemble", inițiator al "teatrului epic", cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.

08
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 8 februarie (1931) s-a născut James Dean, “copilul rebel al Hollywood-ului", cel care avea să devină un simbol al Americii, după doar 3 roluri principale? James Dean, considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați de la Hollywood în anii '50, a murit la vârsta de 24 de ani, într-un accident de mașină, la câteva minute după ce fusese amendat pentru exces de viteză.

07
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de de 7 februarie s-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi? La vârsta de 12 ani, viitorul scriitor își vede tatăl închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat și de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întrețină.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

29
/01
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 29 ianuarie (1926) s-a născut Tudor Vornicu, jurnalist de televiziune, celebru realizator de emisiuni și director de emisiuni de televiziune? Multe dintre neuitatele programe de Revelion marca TVR i se datorează lui Tudor Vornicu, cel care a gândit şi creat emisiuni ca "Album duminical", "Post Meridian", "Punct". "Contrapunct", "Gala Desenului Animat", "Metamorfoze", "Cum vă place?", "Parada duetelor" şi multe altele.

27
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului "De veghe în lanul de secară" - unul dintre cei mai influenți scriitori americani? Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 încoace și nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârșitul vieții sale.

21
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 21 ianuarie s-au născut comicul britanic Benny Hill, realizator de emisiuni de divertisment, dar și actorul american Telly Savalas, cunoscut în România pentru rolul principal jucat în serialul polițist Kojak, difuzat de Televiziunea Română în anii '70-'80.