Virginia Woolf, Heartbreak Hotel și Vladimir Vysotsky
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-ianuarie-in-cultura-virginia-woolf-heartbreak-hotel-si-vladimir-vysotsky/

În urmă cu 135 de ani să năştea romanciera şi eseista britanică Virginia Woolf. Tot într-o  zi de 25 ianuarie (1938) se năştea Vladimir Vysotsky, actor, cantautor, poet şi scriitor rus. Ignorant de oficialităţi, Vîsoţki a exercitat o influenţă enormă asupra locuitorilor Uniunii Sovietice. în anii ’70, ruşii îşi cumpărau casetofoane – achiziţie destul de costisitoare pentru acele vremuri – anume pentru a-i putea asculta cântecele.

Un articol de Petre Ivan|25 ianuarie 2017

Virginia Woolf a fost un copil vesel și plin de viață. A înființat chiar un ziar al familiei, Hyde Park Gate News, în care nota toate anecdotele familiei.

Lucrurile s-au schimbat, însă, la vârsta de șase ani, când a fost abuzată de unul dintre frații săi vitregi, iar câțiva ani mai târziu, hărțuită de un altul.

În 1895, își pierde mama, decedată subit, iar tânăra Virginia suferă prima cădere nervoasă. Sora sa vitregă, Stella, a preluat de atunci atribuțiile mamei, ocupându-se de toate treburile casei. Stella s-a căsătorit în 1897, dar și ea a murit subit, la întoarcerea din luna de miere. Sarcinile casei au revenit atunci unei alte surori, Vanessa.

Cu toate traumele prin care a trecut, Woolf a reușit să urmeze cursuri de germană, greacă și latină la King’s College din Londra. În cei patru ani pe care i-a petrecut aici, a intrat în contact cu reprezentantele feminismului radical.

În 1904, Virginia își pierde și tatăl și suferă o nouă cădere nervoasă, necesitând, din nou, spitalizare. Cam în aceeași perioadă, sora ei, Vanessa, împreună cu fratele Adrian au vândut casa din Hyde Park Gate, cumpărând o alta în Gordon Square, casele de aici devenind, ulterior, locul de naștere al grupului Bloomsbury.

Din 1905, Virginia Woolf a început să scrie, timp de câțiva ani, recenzii pentru suplimentul literar al publicației Times, dar un an mai târziu, avea să sufere o nouă pierdere grea. După o călătorie în Grecia, fratele său, Thoby, a murit.

Pe 28 martie 1941, după finalizarea romanului ”Între acte” (Between the Acts), Virginia Woolf a plecat de acasă, și-a umplut buzunarele cu pietre și s-a aruncat în apele râului Ouse. A fost găsită de către autorități trei săptămâni mai târziu.

* * *

1755 – La sugestia lui Mihail Vasilievici Lomonosov, printr-un decret al împărătesei Elisabeta I se înființează la Moscova, prima universitate din Rusia, Universitatea de astăzi Lomonosov.

1858 – „Marșul nupțial” de Felix Mendelssohn devine marșul popular al nunților după ce este cântat la căsătoria fiicei reginei Victoria, Victoria, cu Friedrich al Prusiei.

1874 – S-a născut prozatorul şi dramaturgul britanic William Somerset Maugham.

1882 – S-a născut Virginia Woolf, scriitoare engleză, eseistă, feministă, editoare și scriitoare de povești, cunoscută drept una dintre figurile moderniste literare de frunte ale secolului al XX-lea – Doamna Dalloway(1925), Spre far (1927) și Orlando (1928).

1909 – A avut loc, la Dresda, premiera operei „Electra”, de Richard Strauss (libretul de Hugo Hofmanstahl), după piesa lui Sofocle.

1947 – A încetat din viaţă Al Capone (Alphonse Gabriel Capone), gangsterul care  a dominat crima organizată în Chicago din 1925 până în 1931. Ultimii ani ai vieții i-a petrecut în Florida, bolnav de neurosifilis. A murit în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 48 ani. Poreclit „Scarface” din cauza cicatricilor de pe față, urme ale unor confruntări violente, și „The Big Fellow” din cauza poziției lui de conducător de bandă, Al Capone a devenit un simbol al gangsterismului american și italo-american.

1949 – Au fost acordate primele premii Emmy.

25 ianuarie

25 ianuarie, 1956 – RCA lansează primul său single Elvis Presley – „Heartbreak Hotel / I Was The One”

1970 – Are loc premiera filmului „MASH” (regizor Robert Altman), singurul film artistic din franciza MASH și unul dintre cele mai mari filme ale 20th Century Fox de la începutul anilor ‘70.

1990 – A încetat din viaţă actriţa americană Ava Gardner (“Zăpada de pe Kilimanjaro”, „Îngerul pierdut”, „Noaptea Iguanei”).

2009 – A încetat din viaţă Kim Manners, regizor şi producător al serialului „Dosarele X”

2012  – A încetat din viaţă actorul Emil Hossu; actor la Teatrul Nottara din Bucureşti şi a jucat în numeroase filme, printre care „Toamna bobocilor”, „Iarna bobocilor”, Accident”, „Cel mai iubit dintre pământeni” şi „Balanţa” (n. 24 noiembrie 1941)

Foto cu 25 ianuarie : Virginia Woolf și Elvis Presley – wikipedia

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

30
/08
/19

Pentru cei pasionați de tenis, amintim că, la New York, în ultimul turneu de Grand Slam al anului, a mai rămas în competiție un singur reprezentant al României. E vorba despre Sorana Cîrstea, care o va întâlni în turul 3 al US Open pe această domnișoară, Taylor Townsend, 23 de ani, reprezentanta gazdelor și, pentru următoarele luni, coșmarul Simonei Halep.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

24
/05
/19

S-au împlinit, zlele trecute, 27 de ani de la premiera filmului (cu un succes fenomenal) „Basic Instinct“, una dintre cele mai controversate pelicule din istoria cinematografiei din cauza violenţei groteşti şi a sexualităţii explicite.

14
/05
/19

Michael Caine a vazut-o pentru prima dată pe Shakira Baksh (fotomodel și actriță, Miss Guyana & locul 3 Miss World) în anul 1971, în pauza de cafea a unei emisiuni TV. Actorul britanic a devenit atunci obsedat de această femeie pe care a considerat-o "the most beautiful... he had ever seen.".

06
/05
/19

Să primești prima ta pereche de cizme abia la 6 ani, nu poate fi un lucru pe care să-l uiți ușor. Chiar dacă aceste cizme au fost purtate anterior de fratele tău mai mare. Bucuria de a fi și tu încălțat corespunzător pentru mediu sărăcăcios în care trăiești îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Cel puțin așa s-a întâmplat cu Samuel Bistrian, omul care acum încalță copii săraci ai lumii.

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

18
/04
/19

Într-o zi de 18 aprilie (1506) începea construcția bazilicii Sfântul Petru. Bazilica Sfantul Petru se găsește în monumentala Piață Sfantul Petru, în Vatican, fiind unul dintre locașurile sacre ale creștinismului și în special ale catolicismului

05
/04
/19

"Ei râd de mine pentru că sunt diferit. Eu râd de ei pentru că sunt toţi la fel."- Kurt Cobain, de la a cărui moarte se împlinesc, astăzi, 25 de ani.  Deși a trăit dor 27 de ani, Cobain a rămas în istoria muzicii drept unul dintre cei mai reprezentativi creatori, vocalişti şi chitarişti ai rockului alternativ.