26 februarie în cultură – Tonitza, Victor Hugo, blugii şi Fernandel
https://www.ziarulmetropolis.ro/26-februarie-in-cultura-tonitza-victor-hugo-blugii-si-fernandel/

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 februarie a încetat din viaţă Nicolae Tonitza, unul dintre cei mai importanţi pictori români, membru reprezentantiv al expresionismului şi postimpresionismului? La sfârşitul lui 2011, pictura acestuia, „În iatac” a fost adjudecată la preţul de 290.000 de euro, nou record la acea vreme pentru piaţa româneasca de artă. Recordul a fost doborât anul trecut, când tabloul „Două fete” realizat de Ştefan Luchian a fost vândut cu suma de 300.000 de euro.

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2014

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 februarie a încetat din viaţă Nicolae Tonitza, unul dintre cei mai importanţi pictori români, membru reprezentantiv al expresionismului şi postimpresionismului? La sfârşitul lui 2011, pictura acestuia, „În iatac” a fost adjudecată la preţul de 290.000 de euro, nou record la acea vreme pentru piaţa româneasca de artă. Recordul a fost doborât anul trecut, când tabloul „Două fete” realizat de Ştefan Luchian a fost vândut cu suma de 300.000 de euro.

1802 – S-a născut scriitorul francez Victor Hugo. A fost pair al Franței din 1845, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze din 1841, printre operele sale cele mai cunoscute snumărându-se Mizerabilii și Notre-Dame de Paris.

26 februarie

Victor Hugo, 26 februarie 1802 – 22 mai 1885

1829 – S-a născut Levi Strauss, creatorul… blugilor. În 1849, mii de americani şi-au părăsit căminele în speranţa că vor dezgropa aur pe dealurile californiene. Unul dintre aceştia era Levi Strauss, un negustor în vârstă de 20 de ani, care se grăbea şi el spre California cu grămezi de material pe care să-l vândă croitorilor. Până la destinaţie, Strauss vânduse cea mai mare parte a ţesăturilor pe vapor. Ajuns în California, un miner i-a cerut o pereche de pantaloni. Tânărul negustor şi-a folosit ultimul sul de pânză, de culoare albastră, pentru a-i croi clientului pantalonii solicitaţi. În scurt timp, a fost copleşit de cereri, după ce minerul se lăudase prietenilor cu rezistenţa noilor pantaloni din pânză.

1564 – S-a născut Christopher Marlowe, cel mai important poet si dramaturg englez de dinainte de William Shakespeare.

1808 – S-a născut Honore Daumier, pictor, gravor şi sculptor francez (m. 10 februarie 1879)

1834 – A încetat din viaţă Alois (Aloys) Senefelder, inventatorul procedeului numit litografiere (n. 6 noiembrie 1771)

1940: – S-a născut actorul român Alexandru Repan.

1958 – S-a născut Michel Houellebecq, „copilul teribil al literaturii franceze”. Houellebecq, unul dintre cei mai cunoscuţi şi traduşi autori francezi, a primit, în 2010, premiu Goncourt, pentru romanul „Harta şi teritoriul. Acesta a mai fost nominalizat de două ori la premiul Goncourt, în 1998, cu „Particulele elementare”, şi şapte ani mai târziu, cu „Posibilitatea unei insule”.

1971 – A încetat din viaţă Fernandel – „comedianul cu zâmbet cabalin”, pe numele său complet Fernand Joseph Desire Contandin. Fernandel a fost un actor francez de mare succes, atât pe scena teatrelor, cât și în filmele de cinema. A devenit celebru în rolul lui Don Camillo din seria de filme Don Camillo și Peppone, alături de Gino Cervi, după povestirile scriitorului Giovanni Guareschi. Fernandel era un artist complet, după cum se poate vedea şi din următoarea înregistrare

2009 – A încetat din viaţă actriţa britanică Wendy Richard (n. 1943).

Foto cu 26 februarie , Victor Hugo şi În iatac – wikipedia

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

30
/08
/19

Pentru cei pasionați de tenis, amintim că, la New York, în ultimul turneu de Grand Slam al anului, a mai rămas în competiție un singur reprezentant al României. E vorba despre Sorana Cîrstea, care o va întâlni în turul 3 al US Open pe această domnișoară, Taylor Townsend, 23 de ani, reprezentanta gazdelor și, pentru următoarele luni, coșmarul Simonei Halep.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

24
/05
/19

S-au împlinit, zlele trecute, 27 de ani de la premiera filmului (cu un succes fenomenal) „Basic Instinct“, una dintre cele mai controversate pelicule din istoria cinematografiei din cauza violenţei groteşti şi a sexualităţii explicite.

14
/05
/19

Michael Caine a vazut-o pentru prima dată pe Shakira Baksh (fotomodel și actriță, Miss Guyana & locul 3 Miss World) în anul 1971, în pauza de cafea a unei emisiuni TV. Actorul britanic a devenit atunci obsedat de această femeie pe care a considerat-o "the most beautiful... he had ever seen.".

06
/05
/19

Să primești prima ta pereche de cizme abia la 6 ani, nu poate fi un lucru pe care să-l uiți ușor. Chiar dacă aceste cizme au fost purtate anterior de fratele tău mai mare. Bucuria de a fi și tu încălțat corespunzător pentru mediu sărăcăcios în care trăiești îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Cel puțin așa s-a întâmplat cu Samuel Bistrian, omul care acum încalță copii săraci ai lumii.

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

18
/04
/19

Într-o zi de 18 aprilie (1506) începea construcția bazilicii Sfântul Petru. Bazilica Sfantul Petru se găsește în monumentala Piață Sfantul Petru, în Vatican, fiind unul dintre locașurile sacre ale creștinismului și în special ale catolicismului

05
/04
/19

"Ei râd de mine pentru că sunt diferit. Eu râd de ei pentru că sunt toţi la fel."- Kurt Cobain, de la a cărui moarte se împlinesc, astăzi, 25 de ani.  Deși a trăit dor 27 de ani, Cobain a rămas în istoria muzicii drept unul dintre cei mai reprezentativi creatori, vocalişti şi chitarişti ai rockului alternativ.