26 februarie în cultură – Tonitza, Victor Hugo, blugii şi Fernandel
https://www.ziarulmetropolis.ro/26-februarie-in-cultura-tonitza-victor-hugo-blugii-si-fernandel/

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 februarie a încetat din viaţă Nicolae Tonitza, unul dintre cei mai importanţi pictori români, membru reprezentantiv al expresionismului şi postimpresionismului? La sfârşitul lui 2011, pictura acestuia, „În iatac” a fost adjudecată la preţul de 290.000 de euro, nou record la acea vreme pentru piaţa româneasca de artă. Recordul a fost doborât anul trecut, când tabloul „Două fete” realizat de Ştefan Luchian a fost vândut cu suma de 300.000 de euro.

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2014

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 februarie a încetat din viaţă Nicolae Tonitza, unul dintre cei mai importanţi pictori români, membru reprezentantiv al expresionismului şi postimpresionismului? La sfârşitul lui 2011, pictura acestuia, „În iatac” a fost adjudecată la preţul de 290.000 de euro, nou record la acea vreme pentru piaţa româneasca de artă. Recordul a fost doborât anul trecut, când tabloul „Două fete” realizat de Ştefan Luchian a fost vândut cu suma de 300.000 de euro.

1802 – S-a născut scriitorul francez Victor Hugo. A fost pair al Franței din 1845, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze din 1841, printre operele sale cele mai cunoscute snumărându-se Mizerabilii și Notre-Dame de Paris.

26 februarie

Victor Hugo, 26 februarie 1802 – 22 mai 1885

1829 – S-a născut Levi Strauss, creatorul… blugilor. În 1849, mii de americani şi-au părăsit căminele în speranţa că vor dezgropa aur pe dealurile californiene. Unul dintre aceştia era Levi Strauss, un negustor în vârstă de 20 de ani, care se grăbea şi el spre California cu grămezi de material pe care să-l vândă croitorilor. Până la destinaţie, Strauss vânduse cea mai mare parte a ţesăturilor pe vapor. Ajuns în California, un miner i-a cerut o pereche de pantaloni. Tânărul negustor şi-a folosit ultimul sul de pânză, de culoare albastră, pentru a-i croi clientului pantalonii solicitaţi. În scurt timp, a fost copleşit de cereri, după ce minerul se lăudase prietenilor cu rezistenţa noilor pantaloni din pânză.

1564 – S-a născut Christopher Marlowe, cel mai important poet si dramaturg englez de dinainte de William Shakespeare.

1808 – S-a născut Honore Daumier, pictor, gravor şi sculptor francez (m. 10 februarie 1879)

1834 – A încetat din viaţă Alois (Aloys) Senefelder, inventatorul procedeului numit litografiere (n. 6 noiembrie 1771)

1940: – S-a născut actorul român Alexandru Repan.

1958 – S-a născut Michel Houellebecq, „copilul teribil al literaturii franceze”. Houellebecq, unul dintre cei mai cunoscuţi şi traduşi autori francezi, a primit, în 2010, premiu Goncourt, pentru romanul „Harta şi teritoriul. Acesta a mai fost nominalizat de două ori la premiul Goncourt, în 1998, cu „Particulele elementare”, şi şapte ani mai târziu, cu „Posibilitatea unei insule”.

1971 – A încetat din viaţă Fernandel – „comedianul cu zâmbet cabalin”, pe numele său complet Fernand Joseph Desire Contandin. Fernandel a fost un actor francez de mare succes, atât pe scena teatrelor, cât și în filmele de cinema. A devenit celebru în rolul lui Don Camillo din seria de filme Don Camillo și Peppone, alături de Gino Cervi, după povestirile scriitorului Giovanni Guareschi. Fernandel era un artist complet, după cum se poate vedea şi din următoarea înregistrare

2009 – A încetat din viaţă actriţa britanică Wendy Richard (n. 1943).

Foto cu 26 februarie , Victor Hugo şi În iatac – wikipedia

03
/03
/17

Într-o zi de 3 martie, la Opéra Comique din Paris, avea loc premiera operei Carmen de Georges Bizet. Tot într-o zi de 3 martie apărea primul număr al revistei Time, se stingea din viaţă compozitorul german Johann Pachelbel, iar Elvis Presley apărea la tv pentru prima dată. Și, desigur, tot într-o zi de 3 martie se năştea Ion Iliescu, fost director al Editurii Tehnice (1984 – 1989), dar asta nu (prea) face obiectul unei publicaţii de cultură.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

22
/02
/17

Într-o zi de 22 februarie se năștea actrița italiană Giulietta Masina, al cărei destin a fost legat de o altă biografie celebră din lumea filmului, cea a regizorului Federico Fellini, soţul ei. Tot într-o zi de 22 februarie se năștea poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu, cel care va consacra în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditaţia şi satira, și se stingea din viață Andy Warhol, unul dintre cei mai reprezentativi artişti americani ai mişcării pop.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

15
/02
/17

Într-o zi de 15 februarie se năşteau regizorul Alexandru Bocăneţ, criticul Titu Maiorescu şi astronomul renascentist Galileo Galilei. Tot pe 15 februarie (1990) lua înfiinţă Uniunea Teatrelor din România (UNITER), avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

07
/02
/17

Într-o zi de 7 februarie Charlie Chaplin debuta în rolul care îi va aduce celebritatea, micul Vagabond - Charlot. Tot într-o zi de 7 februaraie  faimosul cuplu Stroe şi Vasilache prezenta în premieră "Bing-bang", primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

06
/02
/17

Într-o zi de 6 februarie se nășteau scriitorul român Geo Bogza, cineaștii François Truffaut și Jim Sheridan și cântăreții Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose și Cătălin Crișan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera "Poemei romane", compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

25
/01
/17

În urmă cu 135 de ani să năștea romanciera și eseista britanică Virginia Woolf. Tot într-o  zi de 25 ianuarie (1938) se năştea Vladimir Vysotsky, actor, cantautor, poet și scriitor rus. Ignorant de oficialități, Vîsoțki a exercitat o influență enormă asupra locuitorilor Uniunii Sovietice. în anii '70, rușii își cumpărau casetofoane - achiziție destul de costisitoare pentru acele vremuri - anume pentru a-i putea asculta cântecele.

24
/01
/17

Într-o zi de 24 ianuarie se năștea Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai mari actori români. Numele său de naștere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind porecla pe care artistul a primit-o ca urmare rolului de succes din piesa Birlic, jucată la începutul carierei.

23
/01
/17

Într-o zi de 23 ianuarie (1899) se năștea Humphrey Bogart, câștigător al premiului Oscar. Actorul a fost numit de către Institutul American de Fim cel mai mare actor din istoria filmului american. Tot într-o zi de 23 ianuarie (1989) înceta din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.