27 ianuarie în cultură – Florin Piersic, Mozart, Lewis Carroll, Salinger
https://www.ziarulmetropolis.ro/27-ianuarie-in-cultura-florin-piersic-mozart-lewis-carroll-salinger/

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului „De veghe în lanul de secară” – unul dintre cei mai influenţi scriitori americani? Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 încoace şi nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârşitul vieţii sale.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2014

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului „De veghe în lanul de secară”? Unul dintre cei mai influenți scriitori americani, Salinger nu a mai publicat nimic din anul 1965 și nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârșitul vieții sale.

1756 – S-a născut Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor austriac, recunoscut ca unul dintre cele mai mari genii ale omenirii. În scurta sa viață, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr enorm de opere muzicale, cele mai multe neegalate în frumusețe și profunzime. În 1862 Ludwig von Köchel a clasificat și catalogat compozițiile lui Mozart, fiind numerotate cu mențiunea KV (Köchel-Verzeichnis = catalogul Köchel). Ultima sa creație, Requiem-ul, are numărul 626. Mozart a fost autorul a 41 de simfonii, printre care sunt de menționat Simfonia nr. 35 Haffner, nr. 36 Linz, nr. 40 și nr. 41 Jupiter.

1823 – S-a născut compozitorul francez Edouard Lalo, a cărui creaţie a cuprins operă, simfonii, concerte pentru vioară şi violoncel.

1832 – S-a născut scriitorul Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson), Într-o epocă victoriană în care erau la modă povestirile sentimentale, Lewis Carroll a creat o literatură pentru copii marcată de fantezie, umor absurd și satiră. Scrierile sale cele mai apreciate fiind: Alice în Țara Minunilor (Alice`s Adventures in Wonderland) (1865) și Alice în Țara Oglinzilor (en) (Through the Looking Glass) (1872).

27 ianuarie

Alice în Țara Minunilor, de Lewis Carroll (27 ianuarie 1832 – 14 ianuarie 1898)

1901 – A încetat din viaţă compozitorul italian Giuseppe Verdi, celebru pentru extraordinarele sale operel: „Aida”, „Rigoleto” sau „Trubadurul”. Verdi a fost unul dintre cei mai apreciați compozitori italieni de muzică de operă, dar și unul dintre cei mai prolifici creatori de muzică – 28 opere. A trăit 88 de ani, compunând până la vârsta de 80 de ani, când a dat lumii ultima sa creație, Falstaff.

1902 – S-a născut chimistul Ilie G. Murgulescu, preşedinte al Academiei Române între anii 1963-1966.

1903 – A fost fondată, la Bucureşti, „Confederaţia Patronală UGIR”, propunându-şi dezvoltarea economică şi modernizarea societăţii româneşti

1936 – S-a născut actorul  Florin Piersic, unul dintre cei mai îndrăgiți și aclamați actori români din toate timpurile. Generaţii întregi au trăit aventurile prin care a trecut unul dintre cele mai îndrăgite personaje interpretate de el, Mărgelatu. Printre spectacolele de teatru celebre în care a jucat actorul născut la Cluj se numără „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Visul unei nopti de iarnă” şi „Străini în noapte”, specatcolul ales pentru aniversarea celor 77 de ani de viaţă.

Scenetă cu Florin Piersic și Dem Rădulescu – Haiducii

1945 – Cel de al Doilea Război Mondial: Sunt eliberate lagărele de concentreare naziste de la Auschwitz şi Birkenau. În multe ţări în această zi sunt comemorate victimele nazismului.

1997 – Scriitorul Dinu Săraru a lansat ediţia definitivă a „Trilogiei ţărăneşti”, carte care cuprinde trei volume: „Nişte ţărani”, „Iarba vîntului” şi „Crimă pentru pămînt”.

2009 – A murit scriitorul american John Updike, recompensat cu două premii Pulitzer. Updike, un scriitor de un umor caustic, a scris cel puţin zece volume de nuvele şi 25 de romane, printre care se numără celebra lui saga „Rabbit”, apărută între anii 1960 şi 1990. De altfel, romanele „Rabbit is Rich” (1981) şi „Rabbit at Rest” (1990) i-au adus două premii Pulitzer pentru literatură, în 1982 şi 1991.

Foto cu 27 ianuarie, Florin Piersic, Lewis Carroll – cinemagia, wikipedia

03
/03
/17

Într-o zi de 3 martie, la Opéra Comique din Paris, avea loc premiera operei Carmen de Georges Bizet. Tot într-o zi de 3 martie apărea primul număr al revistei Time, se stingea din viaţă compozitorul german Johann Pachelbel, iar Elvis Presley apărea la tv pentru prima dată. Și, desigur, tot într-o zi de 3 martie se năştea Ion Iliescu, fost director al Editurii Tehnice (1984 – 1989), dar asta nu (prea) face obiectul unei publicaţii de cultură.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

22
/02
/17

Într-o zi de 22 februarie se năștea actrița italiană Giulietta Masina, al cărei destin a fost legat de o altă biografie celebră din lumea filmului, cea a regizorului Federico Fellini, soţul ei. Tot într-o zi de 22 februarie se năștea poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu, cel care va consacra în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditaţia şi satira, și se stingea din viață Andy Warhol, unul dintre cei mai reprezentativi artişti americani ai mişcării pop.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

15
/02
/17

Într-o zi de 15 februarie se năşteau regizorul Alexandru Bocăneţ, criticul Titu Maiorescu şi astronomul renascentist Galileo Galilei. Tot pe 15 februarie (1990) lua înfiinţă Uniunea Teatrelor din România (UNITER), avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

07
/02
/17

Într-o zi de 7 februarie Charlie Chaplin debuta în rolul care îi va aduce celebritatea, micul Vagabond - Charlot. Tot într-o zi de 7 februaraie  faimosul cuplu Stroe şi Vasilache prezenta în premieră "Bing-bang", primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

06
/02
/17

Într-o zi de 6 februarie se nășteau scriitorul român Geo Bogza, cineaștii François Truffaut și Jim Sheridan și cântăreții Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose și Cătălin Crișan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera "Poemei romane", compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

25
/01
/17

În urmă cu 135 de ani să năștea romanciera și eseista britanică Virginia Woolf. Tot într-o  zi de 25 ianuarie (1938) se năştea Vladimir Vysotsky, actor, cantautor, poet și scriitor rus. Ignorant de oficialități, Vîsoțki a exercitat o influență enormă asupra locuitorilor Uniunii Sovietice. în anii '70, rușii își cumpărau casetofoane - achiziție destul de costisitoare pentru acele vremuri - anume pentru a-i putea asculta cântecele.

24
/01
/17

Într-o zi de 24 ianuarie se năștea Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai mari actori români. Numele său de naștere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind porecla pe care artistul a primit-o ca urmare rolului de succes din piesa Birlic, jucată la începutul carierei.

23
/01
/17

Într-o zi de 23 ianuarie (1899) se năștea Humphrey Bogart, câștigător al premiului Oscar. Actorul a fost numit de către Institutul American de Fim cel mai mare actor din istoria filmului american. Tot într-o zi de 23 ianuarie (1989) înceta din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.