28 februarie în cultură – Mircea Eliade, ADN-ul şi Charlot
https://www.ziarulmetropolis.ro/28-februarie-in-cultura-mircea-eliade-adn-ul-si-charlot/

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 28 februarie s–a născut scriitorul şi filozoful Mircea Eliade? După terminarea învăţămîntului primar la şcoala de pe strada Mîntuleasa, Eliade devine elev al Colegiului Spiru Haret fiind coleg cu Arşavir Acterian, Haig Acterian, Petre Viforeanu, Constantin Noica şi Barbu Brezianu.Devine interesat de ştiinţele naturii şi de chimie, ca şi de occultism, şi a scris piese scurte pe subiecte entomologice. În ciuda tatălui său care era îngrijorat de faptul că-şi pune în pericol vederea şi aşa slabă, Eliade citeşte cu pasiune şi învăţă, fără profesor, italiana şi engleza, apucându-se să studize în acelaşi timp persana şi ebraica. Opera completă a lui Mircea Eliade cuprinde peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime şi manuscrisele inedite.

Un articol de Petre Ivan|28 februarie 2014

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 28 februarie s–a născut scriitorul şi filozoful Mircea Eliade? După terminarea învățămîntului primar la școala de pe strada Mântuleasa, Eliade va învăţa la Colegiul Spiru Haret, unde îi are colegi pe Petre Viforeanu, Constantin Noica și Barbu Brezianu.Devine interesat de științele naturii și de chimie, ca și de occultism, și scrie piese scurte pe subiecte entomologice. În ciuda tatălui său care era îngrijorat că-și pune în pericol vederea slabă, Eliade citește cu pasiune şi învăță fără profesor italiana și engleza, apucându-se să studize, în acelaşi timp, persana și ebraica. Opera completă a lui Mircea Eliade cuprinde peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.

1533 – S-a născut scriitorul francez Michel de Montaigne.(m. 1592)

1754 – S-a născut Gheorghe Şincai, istoric, filolog, figură de primă mărime a şcolii ardelene. (m. 2 noiembrie 1816)

1859 – A apărut, la București, prima revistă umoristică românească, Țânțarul, până la 15 august 1859, editată de C.A.Rosetti și N.T. Orășanu

28 februarie

1863 – S-a născut medicul Gheorghe Marinescu, fondatorul şcolii româneşti de neurologie.(m. 15 mai 1938)

1869 – A încetat din viaţă Alphonse de Lamartine, scriitor romantic francez („Meditatii poetice”) (n. 21 octombrie 1790)

1901 – S–a născut Linus Pauling, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe anul 1954, unul dintre fondatorii biologiei moleculare moderne (m. 19 august 1994)

1903 – S-a născut regizorul american Vincente Minnelli. A fost soţul actriţei Judy Garland cu care are o fiică celebră, actriţa şi cântăreaţa Liza Minnelli.

1913 – S-a născut Vida Gheza, sculptor maghiar din România; membru corespondent al Academiei Române (d. 1980)

1914 – Personajul Charlot, interpretat de Charlie Chaplin a apărut pentru prima dată în Charlot și umbrela

1916 – A încetat din viaţă scriitorul Henry James („O coardă prea întinsa”, „Portretul unei doamne”) (n. 15 aprilie 1873)

1944 – A avut loc premiera comediei „Iata femeia pe care o iubesc” de Camil Petrescu, montată la Teatrul Național din București

1953 – James Watson și Francis Crick au descoperit structura chimică a ADN-ului; anunțul formal s-a realizat pe 25 aprilie, în numărul din aprilie al revistei Nature

1984 – Michael Jackson a câştigat opt premii Grammy (record) pentru albumul „Thriller” , devenit cel mai bine vândut album din toate timpurile.

1993 – A avut loc premiera spectacolului „Richard al III-lea”, la Teatrul Odeon din București; sub semnătura regizorului Mihai Măniuțiu, spectacol de referință în istoria teatrului românesc de după 1989

2011 – A încetat din viaţă actriţa Annie Girardot, figură emblematică a cinematografiei franceze a anilor 1970 – 1980; a debutat în cinema cu „Treize à table”, de André Hunebelle, în 1955 şi a primit premiul Cesar pentru rolurile din „Profesoara de pian” (2001) şi „Mizerabilii” (1995) (n. 25 octombrie 1931)

Foto cu 28 februarie , Mircea Eliade, Ţânţarul – wikipedia

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...