29 ianuarie în cultură – Tudor Vornicu, Cehov, Florin Călinescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/29-ianuarie-in-cultura-tudor-vornicu-cehov-florin-calinescu/

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 29 ianuarie (1926) s-a născut Tudor Vornicu, jurnalist de televiziune, celebru realizator de emisiuni şi director de emisiuni de televiziune? Multe dintre neuitatele programe de Revelion marca TVR i se datorează lui Tudor Vornicu, cel care a gândit şi creat emisiuni ca „Album duminical”, „Post Meridian”, „Punct”. „Contrapunct”, „Gala Desenului Animat”, „Metamorfoze”, „Cum vă place?”, „Parada duetelor” şi multe altele.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2014

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 29 ianuarie (1926) s-a născut Tudor Vornicu, jurnalist de televiziune, celebru realizator de emisiuni și director de emisiuni de televiziune? Multe dintre memorabilele programe de Revelion marca TVR i se datorează lui Tudor Vornicu, cel care a gândit şi creat emisiuni ca „Album duminical”, „Post Meridian”, „Punct”. „Contrapunct”, „Gala Desenului Animat”, „Metamorfoze”, „Cum vă place?”, „Parada duetelor” şi multe altele.

1845 – Poemul „Corbul” (The Raven), de Edgar Allan Poe, este publicat, pentru prima dată, în „New York Evening Mirror”.

1860 – S-a născut Anton Pavlovici Cehov, scriitor, medic, prozator și dramaturg rus, una dintre cele mai proeminente figuri ale dramaturgiei universale de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Piesele sale se joacă în toată lumea de mai bine de o sută de ani.

1866 – S-a născut scriitorul francez Romain Rolland. În 1901, Rolland începe să ducă o corespondență cu Tolstoi. În 1916 i se acordă Premiul Nobel, iar suma de bani care îi revine o  donează Crucii Roșii internaționale.

1867 – S-a născut scriitorul Vincente Blasco Ibanez – „Arroz y tartana” (Orez si tartana), „La barraca” (Casa blestemata) „Entre naranjos” (Printre Portocali).

1873 – S-a născut chimistul Petru Bogdan, fondator al învăţământului de chimie-fizică din România.

1886: Germanul Karl Friederich Benz (1844-1929 a fost brevetat pentru fabricarea primului automobil funcționabil din lume, alimentat cu benzină.

1890 – S-a născut Boris L. Pasternak, poet, prozator și traducător rus, laureat al Premiul Nobel pentru Literatură (Doctor Jivago – 1957).

29 ianuarie

Boris Pasternak, 29 ianuarie 1890 – 30 mai 1960

1956 S-a născut Matei Vișniec, poet și dramaturg român, stabilit din 1987 la Paris

1956 – S-a născut Florin Călinescu, actor român de teatru și film, director al Teatrului Mic și realizator de emisiuni de televiziune.

1962 – S-a născut Oana Pellea, actriță româncă de teatru și film. Este fiica Domnicăi Mihaela și a actorului român Amza Pellea. A primit de două ori titlul de cea mai bună actriță de teatru din România, a câștigat de două ori premiul UNITER pentru cea mai bună actriță și i s-a acordat premiul Fundației Culturale Române pentru Carieră Internațională Remarcabilă.

1963 – A încetat din viaţă poetul american Robert Frost. Foarte popular și adesea citat, Frost a fost cinstit adesea în timpul vieții sale, primind patru Premii Pulitzer pentru Poezie.

2003 – A încetat din viaţă actorul Matei Gheorghiu, societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti şi interpretul unor roluri importante în „Citadela sfărâmată” şi „Numele trandafirului”.

2006 – A încetat din viaţă tenorul Ludovic Spiess, fost ministru al Culturii şi director al Operei Române.

Foto cu 29 ianuarie : Tudor Vornicu şi Boris Pasternak – wikipedia

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...