3.000 de spectatori au sfidat capriciile vremii la Gala de deschidere TIFF 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/3-000-de-spectatori-au-sfidat-capriciile-vremii-la-gala-de-deschidere-tiff-2018/

Cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a început, vineri seara, cu proiecţia sold outa controversatului film israelianFoxtrot. Ploaia puternică s-a oprit chiar înainte ca filmul multi-premiatului regizor Samuel Maozsă fie proiectat, în premieră naţională, pe cel mai mare ecran din ţară, în prezenţa a 3000 de spectatori, la Gala de deschidere TIFF 2018.

Un articol de Petre Ivan|26 mai 2018

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a deschis seara cu un discurs despre amploarea pe care  a luat-o festivalul în ultimii ani.  „TIFF 2018 este o ediție aflată sub semnul excelenței cinefile, a provocării, a nostalgiei și a melancoliei’’, a subliniat, la randul său, Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Chirilov i-a îndemnat pe toți iubitorii de film să-l redescopere pe marele cineast Ingmar Bergman în retrospectiva #Bergman100 pregătită de către festival și să urmărească cele 10 titluri care sfidează normele actuale din secțiunea „A fi sau a nu fi politic corect?”.

Două mari personalități ale României au fost omagiate în deschiderea TIFF 2018. Mihai Chirilov i-a dedicat această ediție marelui regizor Lucian Pintilie. În memoria regretatei Doina Cornea, unul dintre cei mai puternici opozanți ai regimului comunist, în seara de gală a rulat pe cel mai mare ecran din România scurtmetrajul Păpușa, în regia lui Marius Dumitru Șopterean, despre lupta celei care a fostun simbol al curajului și al rezistenței în istoria recentă a României.

Seara a continuat cu proiecţia Foxtrot, un film foarte aşteptat de publicul TIFF care a avut şansa să ia contact cu creațiile regizorului Samuel Maoz încă din 2010 când acesta a venit la Cluj cu primul său lung metraj. Doamna Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului în România, apășit vineri seară pe covorul roșu alături de echipa de producție a filmului. Regizorul Samuel Maoz, starul israelian Lior Ashkenazi și tânărul actor Yonaton Shiray s-au declarat copleșiți de atmosfera din Cluj. Samuel Maoz se va întâlni cu publicul clujean și duminică, de la ora 17:00, fiind invitatul special al primei întâlniri dintre invitații festivalului și cinefili în TIFF Lounge.

După o primă zi marcată de săli pline încă de la prima oră, TIFF 2018 continuă sâmbătă și duminică cu „Weekend la castel”. Timp de două zile castelul Banffy de la Bonțida va deveni terenul de joacă al micuților pe timp de zi. Programul de ateliere și jocuri interactive va continua, după asfințit, cu proiecții-eveniment, cine-concerte și petreceri spectaculoase. Aproape 500 de cinefili vor urmări sâmbătă, 26 mai, proiecția Grădina plăcerilor (1925), primul film regizat de Alfred Hitchcock, acompaniată live de ansamblul Notes & Ties. 

Proiectat duminică seară tot la Castelul Banffy, Tokyo Vampire Hotel, filmul regizorului japonez Sion Sono, filmat parțial în România, inclusiv în Cluj, va fi urmat de Full Moon Party, petrecere horror organizată de festivalul „Lună Plină” și Vinyl, Rum, Tapas & Wine.

Spațiu al realității virtuale, al noilor forme de storytelling și cinema,infiniTIFF se deschide, oficial, sâmbătă. Programul bogat al zilei de sâmbătă include și vernisajul expoziției Ingmar Bergman and his legacy in fashion and art, la care admiratorii operei marelui cineast suedez sunt invitați începând cu ora 17:00, la Muzeul de artă.

Proiecțiile eveniment se vor ține lanț și duminică, pe 27 mai. Tăcerea celorlalți / El silencio de los otros/The Silence of Others (r. Almudena Carracedo, Robert Bahar), povestea victimelor dictaturii lui Franco, victime care încă luptă pentru dreptate, va rula începând cu ora 15:30, la Cinema Florin Piersic.

Seara, de la ora 19:00, Radu Preda, Președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și jurnalistul Cristian Tudor Popescu vor participa la o dezbatere privindDreptul la memorie, organizată la TIFF Lounge, în Piața Unirii. Tot de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților, comedia romantică mutăSafety Last! (1923) va fi acompaniată live de pianistul și organistul Samuel Liégeon.

Aproape 900 de invitați sunt așteptați la Cluj pe perioada TIFF 2018. Printre ei, Márta Mészáros, autor de marcă al cinematografiei maghiare, care luni seară, la Cinema Florin Piersic, va primi Premiul pentru întreaga carieră. Evenimentul va fi marcat de proiecția Aurora Boreală/ Aurora Borealis (2017), cel mai recent film pe care regizoarea îl semnează.

Foto: TIFF 2018 – Vlad Cupsa, Chris Nemes, Marius Maris

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.