3, 2, 1… Încep zece zile de Fest(in) pe Bulevard
https://www.ziarulmetropolis.ro/3-2-1-incep-zece-zile-de-festin-pe-bulevard/

Numărătoarea inversă pentru cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara între 8 şi 17 octombrie 2015, a început.

Un articol de Liliana Matei|7 octombrie 2015

„Cred că e bine să discutăm despre noile tendințe, despre diferența dintre bine și rău în teatru, despre ceea ce suntem și ceea ce ne dorim a fi, despre oglinda vremurilor care este teatrul de când lumea. Să nu uităm cum era privit Caragiale în vremea lui… și cum îl privim noi azi”, a declarat Marinela Ţepus, directorul Fest(in) pe Bulevard, în argumentul pentru iniţierea acestei manifestări culturale.

Peste doar trei zile, spectatorii sunt aşteptaţi să participe la primele evenimente din cadrul celor trei secţiuni principale ale festivalului: Criza limbajului… Limbajul crizei (competitivă – juriu de critici), Bulevardul comediei (competitivă – juriul spectatorilor), In Memoriam, precum şi la activităţile conexe, care deschid dezbaterea despre teatru şi valorile sale: Colocvii, Spectacole lectură (dramaturgia poloneză contemporană), Lansări de carte, Întâlnirile AICT – Secţia Română, Atelier de mişcare (coordonat de actorul Francisco Alfonsin), Premiere sau Vedeta de lângă tine.

Festivalul, finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român, având şi sprijinul UNITER, va aduce publicului comedii de bulevard, teatru-dans, montări neconvenţionale şi spectacole care propun acute comentarii sociale, într-un maraton de 10 zile de teatru.

21 de producţii spectaculoase din patru ţări (Bulgaria, Cehia, Polonia, România), de la 15 teatre de prestigiu, din Arad, Bucureşti, Cluj-Napoca, Ploieşti, Oradea, Târgu-Mureş, Varşovia, Vraţa şi Zlin sunt găzduite, între 8 şi 17 octombrie, de Teatrul Nottara, Teatrul Odeon şi Teatrul Ţăndărică.

Misiunea festivalului şi amănunte importante legate de ediţia din acest an au fost prezentate joi, 1 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la CaféNott.

Moderată de Marinela Ţepus, directorul Teatrului Nottara şi al Fest(in) pe Bulevard, conferinţa i-a avut ca vorbitori şi pe Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, şi Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică, instituţii partenere în Fest(in). Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai juriului: Monica Andronescu şi Pompilius Onofrei, regizori ai premierelor din Fest(in): Diana Lupescu şi Gavriil Pinte, critici de teatru, jurnalişti şi dramaturgi precum Mihai Ispirescu, autorul textului Aprilie, dimineaţa.

Noutatea din acest an constă în includerea Festivalului Penitenciarelor în programul Fest(in) pe Bulevard, prin crearea secţiunii MultiArt Exit (spectacole cu actori-deţinuţi), care se va desfăşura în perioada 18 – 19 noiembrie. Invitat la conferinţă, reprezentantul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor – domnul director general, chestor de penitenciare Claudiu Cătălin BEJAN a vorbit despre importanţa teatrului în reintegrarea socială şi despre rolul artelor în lumea contemporană.

INFO

Biletele s-au pus deja în vânzare şi pot fi achiziţionate de la Agenţia de Bilete a Teatrului Nottara (bd. Magheru, nr.20), deschisă zilnic între 10.00 şi 20.00, rezervări telefonice la numărul: 021 317 41 01, dar şi de pe site-ul Eventim.

Mai multe informaţii despre program, precum şi despre surprizele pe care echipa Fest(in) pe Bulevard vi le-a pregătit găsiţi pe www.festinpebulevard.ro.

06
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Deşi „Box”, noul film al lui Florin Şerban, păstrează destule din preocupările stilistice şi tematice din „Eu când vreau să fluier, fluier”, îi lipsesc totuşi prospeţimea, dinamica şi nervul pe care se susţinea debutul premiat în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.

06
/11
/15

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

06
/11
/15

Centrul Cultural European pentru UNESCO Nicolae Bălcescu îi invită pe iubitorii teatrului duminică 08 noiembrie și duminică 15 noiembrie, de la ora 19.00, la spectacolul „Nimeni nu-i perfect” de Simon Williams, în regia lui Radu Beligan. Din distribuţie fac parte actorii: Silviu Biriș, Eugen Cristea, Andreea Șofron, Florentina Țilea/Rodica Ionescu.

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

06
/11
/15

"Mistuiţi", debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, a apărut, în această săptămână, în colecţia "Biblioteca Polirom", în traducerea din limba engleză a Iuliei Gorzo, fiind disponibil şi în ediţie digitală. Romanul va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, pe 20 noiembrie, de la ora 17.00, la standul editurii Polirom.

06
/11
/15

Tabloul "Paulette Jourdain", unul dintre ultimele tablouri realizate de pictorul modernist italian Amedeo Modigliani, a fost vândut cu 43 de milioane de dolari la o licitaţie intitulată "The Collection of A. Alfred Taubman: Masterworks", organizată de casa Sotheby's, la New York.F

05
/11
/15

INTERVIU Dragoş Buhagiar e unul dintre cei mai prolifici și mai premiați scenografi români. De-a lungul carierei, a câștigat nu mai puțin de cinci premii UNITER. Spune că, atunci când lucrează, nu se gândește la succesul de după, ci la descoperire și la redarea unei povești. Îi invită pe spectatori să descopere alături de el, adică să nu se plaseze într-o atitudine burgheză, confortabilă...

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.

05
/11
/15

Într-o zi de 5 noiembrie se năştea Joe Dassin, unul dintre cei mai populari cântăreţi francezi ai anilor ‘60-’70 şi, totodată, unul dintre cei mai admiraţi şi la nivel mondial, autorul unor melodii precum “Et si tu n'existais pas", “À toi”, “Aux Champs-Elysées sau “L'Été Indien”

04
/11
/15

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ImPuls (Festivalul Internațional al Teatrului de Animație “Spectacole de colecție”), va debuta sâmbătă, 7 noiembrie, la ora 10.00, cu un spectacol eveniment, pentru toate vârstele, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, o producție a Teatrului Merlin din Timișoara.