3, 2, 1… Încep zece zile de Fest(in) pe Bulevard
https://www.ziarulmetropolis.ro/3-2-1-incep-zece-zile-de-festin-pe-bulevard/

Numărătoarea inversă pentru cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara între 8 şi 17 octombrie 2015, a început.

Un articol de Liliana Matei|7 octombrie 2015

„Cred că e bine să discutăm despre noile tendințe, despre diferența dintre bine și rău în teatru, despre ceea ce suntem și ceea ce ne dorim a fi, despre oglinda vremurilor care este teatrul de când lumea. Să nu uităm cum era privit Caragiale în vremea lui… și cum îl privim noi azi”, a declarat Marinela Ţepus, directorul Fest(in) pe Bulevard, în argumentul pentru iniţierea acestei manifestări culturale.

Peste doar trei zile, spectatorii sunt aşteptaţi să participe la primele evenimente din cadrul celor trei secţiuni principale ale festivalului: Criza limbajului… Limbajul crizei (competitivă – juriu de critici), Bulevardul comediei (competitivă – juriul spectatorilor), In Memoriam, precum şi la activităţile conexe, care deschid dezbaterea despre teatru şi valorile sale: Colocvii, Spectacole lectură (dramaturgia poloneză contemporană), Lansări de carte, Întâlnirile AICT – Secţia Română, Atelier de mişcare (coordonat de actorul Francisco Alfonsin), Premiere sau Vedeta de lângă tine.

Festivalul, finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român, având şi sprijinul UNITER, va aduce publicului comedii de bulevard, teatru-dans, montări neconvenţionale şi spectacole care propun acute comentarii sociale, într-un maraton de 10 zile de teatru.

21 de producţii spectaculoase din patru ţări (Bulgaria, Cehia, Polonia, România), de la 15 teatre de prestigiu, din Arad, Bucureşti, Cluj-Napoca, Ploieşti, Oradea, Târgu-Mureş, Varşovia, Vraţa şi Zlin sunt găzduite, între 8 şi 17 octombrie, de Teatrul Nottara, Teatrul Odeon şi Teatrul Ţăndărică.

Misiunea festivalului şi amănunte importante legate de ediţia din acest an au fost prezentate joi, 1 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la CaféNott.

Moderată de Marinela Ţepus, directorul Teatrului Nottara şi al Fest(in) pe Bulevard, conferinţa i-a avut ca vorbitori şi pe Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, şi Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică, instituţii partenere în Fest(in). Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai juriului: Monica Andronescu şi Pompilius Onofrei, regizori ai premierelor din Fest(in): Diana Lupescu şi Gavriil Pinte, critici de teatru, jurnalişti şi dramaturgi precum Mihai Ispirescu, autorul textului Aprilie, dimineaţa.

Noutatea din acest an constă în includerea Festivalului Penitenciarelor în programul Fest(in) pe Bulevard, prin crearea secţiunii MultiArt Exit (spectacole cu actori-deţinuţi), care se va desfăşura în perioada 18 – 19 noiembrie. Invitat la conferinţă, reprezentantul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor – domnul director general, chestor de penitenciare Claudiu Cătălin BEJAN a vorbit despre importanţa teatrului în reintegrarea socială şi despre rolul artelor în lumea contemporană.

INFO

Biletele s-au pus deja în vânzare şi pot fi achiziţionate de la Agenţia de Bilete a Teatrului Nottara (bd. Magheru, nr.20), deschisă zilnic între 10.00 şi 20.00, rezervări telefonice la numărul: 021 317 41 01, dar şi de pe site-ul Eventim.

Mai multe informaţii despre program, precum şi despre surprizele pe care echipa Fest(in) pe Bulevard vi le-a pregătit găsiţi pe www.festinpebulevard.ro.

11
/10
/14

Filosoful şi matematicianul francez René Descartes, autorul celebrului dicton "Cogito ergo sum" ("Cuget deci exist"), prezenta o excrescenţă osoasă de aproximativ 5,4 centimetri pătraţi în zona sinusurilor, o tumoare benignă care nu a avut însă legătură cu moartea sa, potrivit oamenilor de ştiinţă.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

10
/10
/14

În 95% din cazuri, atunci când ne uităm la un personaj feminin pe o scenă românească ceea ce vedem este un punct de vedere masculin. La noi, poveștile femeilor sunt spuse de către bărbați. Ce-ar fi să aflăm ce au de spus femeile despre ele însele? Acesta este punctul de plecare pentru tema primei ediții a Platformei Internaționale de Teatru București - „Viitorul este feminin”.

10
/10
/14

Naţionaliştii de pripas şi-au pus fularul tricolor în jurul gâtului şi au ieşit la defilare. Că nu ştiu ei foarte bine ce e dragostea...de ţară, de fotbal, de oameni, nici nu mai contează, o gură mare e capabilă să anihileze un întreg batalion de idei, sentimente şi concepte bine structurate.

09
/10
/14

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie", a precizat Comitetul Nobel. Patrick Modiano are 69 de ani şi este cel de-al 11 scriitor de origine franceză care câştigă Premiul Nobel pentru literatură.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.