Ştefan Iordache, Ştefan Mihăilescu-Brăila şi Năpasta lui Caragiale
https://www.ziarulmetropolis.ro/3-februarie-in-cultura-stefan-mihailescu-braila-napasta-si-iancu-jianu/

Într-o zi de 3 februarie avea loc premiera piesei „Năpasta” de I.L.Caragialese şi se năşteau actorii Ştefan Iordache şi Ştefan Mihăilescu-Brăila.

Un articol de Petre Ivan|3 februarie 2016

3 februarie în cultură

1468 A încetat din viață Johann Gutenberg, inventatorul tiparului.

1890 – A avut loc premiera piesei „Năpasta” de I.L.Caragiale. Reprezentația, în premieră, din 3 februarie 1890, a acestei piese, avea să determine o creștere a adversității față de opera marelui dramaturg. Năpasta a fost primită cu răceală, cronicile -cele mai multe, defavorabile, încât până la sfârșitul primului război mondial piesa nu a mai fost jucată.

1925 – Se năştea actorul Ştefan Mihăilescu-Brăila. “Pentru rolul lui Bachus, l-am ochit de la început pe Ștefan Mihăilescu Brăila. Era extraordinar! A studiat rolul și apoi a intrat perfect, din prima, în pielea lui Bachus. Căpăta o privire de gheață care parcă tăia ca un laser”, spunea Geo Saizescu despre actorul brăilean.

Citiți și Ştefan Mihăilescu-Brăila: „Vreau să ajut la cultivarea publicului şi nu la degradarea lui“

1929 – A avut loc premiera filmului „Iancu Jianu” de Horia Igiroşanu, primul din seria dedicată haiducilor.

1941 – S-a născut Ştefan Iordache, unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune. A slujit teatrul românesc vreme de 49 de ani, interpretând roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore.

Citiţi şi Stefan Iordache ar fi împlinit 73 de ani. Zece secrete pe care le-a aflat într-o viaţă

1953 – Oceanograful francez Jacques-Yves Cousteau a publicat ultima sa lucrare „The Silent World” („Lumea tăcută”).

1954 – A murit, la Bucureşti, Ionel Teodoreanu, romancier și avocat român interbelic, cunoscut mai ales pentru scrierile sale evocatoare ale copilăriei și adolescenței.

3 februarie

Ionel Teodoreanu, 6 ianuarie 1897 – 3 februarie 1954

1957 – A fost creată, la Bucureşti, Arhiva Naţională de Filme.

1966 – Staţia automată „Luna 9”, lansată la 31 ianuarie 1966, a realizat prima aselenizare şi a transmis imagini ale suprafeţei lunare.

1995 – A fost lansată naveta spaţială „Discovery”, pentru o misiune comună americano-rusă de opt zile.

2003 – Scriitorul Vaclav Havel, erou al luptei anticomuniste, şi-a încheiat cel de-al doilea mandat şi ultimul, ca preşedinte al Republicii Cehia.

2012 A murit actorul american Ben Gazzara. A debutat la Teatrul de pe Broadway în 1956, datorită regizorului Elia Kazan, în piesa „Pisica pe acoperişul fierbinte” de Tennesse Williams, în care îl interpreta pe Brick. În cinema, Gazzara a cunoscut succesul de public în 1959, cu filmul ‘Anatomia unei crime’ de Otto Preminger.

Foto cu 3 februarie : Ştefan Mihăilescu-Brăila și Ionel Teodoreanu

08
/09
/14

Ştiaţi că astăzi se împlinesc zece ani de când cel supranumit lordul muzicii româneşti, Dan Spătaru, a plecat dintre noi? Cântăreţul a murit la 8 septembrie 2004, în urma unui atac de cord, la nici 65 de ani. În memoria lui Dan Spătaru este organizat anual, la Medgidia, festivalul care îi poartă numele.