Ştefan Iordache, Ştefan Mihăilescu-Brăila şi Năpasta lui Caragiale
https://www.ziarulmetropolis.ro/3-februarie-in-cultura-stefan-mihailescu-braila-napasta-si-iancu-jianu/

Într-o zi de 3 februarie avea loc premiera piesei „Năpasta” de I.L.Caragialese şi se năşteau actorii Ştefan Iordache şi Ştefan Mihăilescu-Brăila.

Un articol de Petre Ivan|3 februarie 2016

3 februarie în cultură

1468 A încetat din viață Johann Gutenberg, inventatorul tiparului.

1890 – A avut loc premiera piesei „Năpasta” de I.L.Caragiale. Reprezentația, în premieră, din 3 februarie 1890, a acestei piese, avea să determine o creștere a adversității față de opera marelui dramaturg. Năpasta a fost primită cu răceală, cronicile -cele mai multe, defavorabile, încât până la sfârșitul primului război mondial piesa nu a mai fost jucată.

1925 – Se năştea actorul Ştefan Mihăilescu-Brăila. “Pentru rolul lui Bachus, l-am ochit de la început pe Ștefan Mihăilescu Brăila. Era extraordinar! A studiat rolul și apoi a intrat perfect, din prima, în pielea lui Bachus. Căpăta o privire de gheață care parcă tăia ca un laser”, spunea Geo Saizescu despre actorul brăilean.

Citiți și Ştefan Mihăilescu-Brăila: „Vreau să ajut la cultivarea publicului şi nu la degradarea lui“

1929 – A avut loc premiera filmului „Iancu Jianu” de Horia Igiroşanu, primul din seria dedicată haiducilor.

1941 – S-a născut Ştefan Iordache, unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune. A slujit teatrul românesc vreme de 49 de ani, interpretând roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore.

Citiţi şi Stefan Iordache ar fi împlinit 73 de ani. Zece secrete pe care le-a aflat într-o viaţă

1953 – Oceanograful francez Jacques-Yves Cousteau a publicat ultima sa lucrare „The Silent World” („Lumea tăcută”).

1954 – A murit, la Bucureşti, Ionel Teodoreanu, romancier și avocat român interbelic, cunoscut mai ales pentru scrierile sale evocatoare ale copilăriei și adolescenței.

3 februarie

Ionel Teodoreanu, 6 ianuarie 1897 – 3 februarie 1954

1957 – A fost creată, la Bucureşti, Arhiva Naţională de Filme.

1966 – Staţia automată „Luna 9”, lansată la 31 ianuarie 1966, a realizat prima aselenizare şi a transmis imagini ale suprafeţei lunare.

1995 – A fost lansată naveta spaţială „Discovery”, pentru o misiune comună americano-rusă de opt zile.

2003 – Scriitorul Vaclav Havel, erou al luptei anticomuniste, şi-a încheiat cel de-al doilea mandat şi ultimul, ca preşedinte al Republicii Cehia.

2012 A murit actorul american Ben Gazzara. A debutat la Teatrul de pe Broadway în 1956, datorită regizorului Elia Kazan, în piesa „Pisica pe acoperişul fierbinte” de Tennesse Williams, în care îl interpreta pe Brick. În cinema, Gazzara a cunoscut succesul de public în 1959, cu filmul ‘Anatomia unei crime’ de Otto Preminger.

Foto cu 3 februarie : Ştefan Mihăilescu-Brăila și Ionel Teodoreanu

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

30
/08
/19

Pentru cei pasionați de tenis, amintim că, la New York, în ultimul turneu de Grand Slam al anului, a mai rămas în competiție un singur reprezentant al României. E vorba despre Sorana Cîrstea, care o va întâlni în turul 3 al US Open pe această domnișoară, Taylor Townsend, 23 de ani, reprezentanta gazdelor și, pentru următoarele luni, coșmarul Simonei Halep.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

24
/05
/19

S-au împlinit, zlele trecute, 27 de ani de la premiera filmului (cu un succes fenomenal) „Basic Instinct“, una dintre cele mai controversate pelicule din istoria cinematografiei din cauza violenţei groteşti şi a sexualităţii explicite.

14
/05
/19

Michael Caine a vazut-o pentru prima dată pe Shakira Baksh (fotomodel și actriță, Miss Guyana & locul 3 Miss World) în anul 1971, în pauza de cafea a unei emisiuni TV. Actorul britanic a devenit atunci obsedat de această femeie pe care a considerat-o "the most beautiful... he had ever seen.".

06
/05
/19

Să primești prima ta pereche de cizme abia la 6 ani, nu poate fi un lucru pe care să-l uiți ușor. Chiar dacă aceste cizme au fost purtate anterior de fratele tău mai mare. Bucuria de a fi și tu încălțat corespunzător pentru mediu sărăcăcios în care trăiești îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Cel puțin așa s-a întâmplat cu Samuel Bistrian, omul care acum încalță copii săraci ai lumii.

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

18
/04
/19

Într-o zi de 18 aprilie (1506) începea construcția bazilicii Sfântul Petru. Bazilica Sfantul Petru se găsește în monumentala Piață Sfantul Petru, în Vatican, fiind unul dintre locașurile sacre ale creștinismului și în special ale catolicismului

05
/04
/19

"Ei râd de mine pentru că sunt diferit. Eu râd de ei pentru că sunt toţi la fel."- Kurt Cobain, de la a cărui moarte se împlinesc, astăzi, 25 de ani.  Deși a trăit dor 27 de ani, Cobain a rămas în istoria muzicii drept unul dintre cei mai reprezentativi creatori, vocalişti şi chitarişti ai rockului alternativ.