3 violonceliști din România, Germania și Coreea de Sud, în finala Concursului Internațional George Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/3-violoncelisti-din-romania-germania-si-coreea-de-sud-in-finala-concursului-international-george-enescu/

Record absolut la Concursul Enescu: cel mai tânăr artist din istoria evenimentului care intră într-o finală la vârsta de 14 ani.

Un articol de Liliana Matei|14 mai 2021

Ștefan Cazacu (România), Sebastian Fritsch (Germania) și Jaemin Han (Coreea de Sud) s-au calificat în finala secțiunii de violoncel a Concursului Internațional George Enescu 2020/2021. Rezultatele au fost anunțate joi seară de juriul de specialitate format din David Geringas (Președintele Juriului), Myung-Wha Chung, Leonid Gorokhov, Alexandra Guțu, Frans Helmerson, Arto Noras, Jérôme Pernoo, Meehae Ryo, Tsuyoshi Tsutsumi și Raphael Wallfisch.

În semifinala care a avut loc joi, 13 mai, la Ateneul Român, au participat 5 tineri violonceliști din 4 țări: Ștefan Cazacu (România), Sebastian Fritsch (Germania), Anouchka Hack (Germania), Jaemin Han (Coreea de Sud) și Keisuke Morita (Japonia). Tinerii muzicieni au avut un program complex, printre care și interpretarea unei sonate de George Enescu. Violoncelistul Jaemin Han, în vârstă de 14 ani este cel mai tânăr concurent care a intrat în semifinală și acum în finală în istoria Concursului Enescu.

Jurizarea a fost făcută într-un sistem hibrid: 5 membrii ai juriului sunt prezenți la București, urmărind recitalurile semifinaliștilor în direct, la Ateneul Român, iar 5 au vizionat prestațiile tinerilor muzicieni prin transmisiune online.

Publicul va putea asculta în finala secțiunii de violoncel care are loc sîmbătă, 15 mai, la Ateneul Român, de la ora 18.00, trei concerte cu orchestră interpretate de cei finaliști ai Secțiunii, având în program Dvořák Cello Concerto in B minor Op. 104, Elgar Cello Concerto in E minor Op. 85 și Shostakovich Cello Concerto No. 1 in E flat Major Op. 107.

Biletele pentru finala de violoncel, precum și pentru celelalte evenimente din cadrul Concursului, sunt disponibile exclusiv online pe site-ul www.festivalenescu.ro, prin intermediul platformei Eventim, sau direct de pe site-ul Eventim, de la acest link. Concertele pot fi urmărite în Sala Ateneului, unde prețul unui bilet este de 65 lei. Accesul în sala de concert se va face cu îndeplinirea unor condiții sanitare (link), iar numărul de locuri oferite spre vânzare este la 30% din capacitate. De asemenea, organizatorii pun la dispoziție bilete și a abonamente pentru vizionarea online a concertelor și recitalurilor extraordinare. Acestea pot fi achiziționate de aici.

Ștefan Cazacu (n. 1994) a studiat la București și Viena, cu profesorii Marin Cazacu, Răzvan Suma și Reinhard Latzko. A susținut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Germania și a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar și cu Filarmonica din Chișinău sau cu Orchestra de Tineret din Alicante.

Sebastian Fritsch (n. 1996) a studiat la universitățile de muzică din Freiburg și Weimar, formarea sa fiind completată în prezent la Academia Kronberg, sub îndrumarea profesorului Wolfgang Emanuel Schmidt. Câștigător al Concursului de Muzică din Germania în 2019, Sebastian cântă la un violoncel Thorsten Theis din 2016.

Jaemin Han (n. 2006) este laureat la Concursul Internațional din Osaka și la Concursurile Internaționale de Violoncel Dotzauer și David Popper. Este îndrumat de profesorii Kangho Lee și Myung-wha Chung și a concertat ca solist cu Orchestrele Filarmonicilor din Wonju, Seul și Bucheon.

Premiile secțiunii de violoncel sunt în valoare de 30.000 de euro, la acestea adăugându-se posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, precum și premii speciale și oportunități de promovare internațională.

Concursul Internațional George Enescu 2020 a derulat prima fază în cursul anului trecut, cu promisiunea de a aduce „Frumusețe în viață”, în ciuda pandemiei. Concursul s-a reinventat în online cu o premieră în lumea muzicii clasice internaționale – primele două etape ale secțiunilor au fost organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiția, în ciuda pandemiei. Astfel, 205 tineri artiști au putut să-și urmeze visul și să participe la Concurs, între 29 august și 20 septembrie 2020. Ultimele două etape – Semifinalele și Finalele – sunt organizate live, la București, la Ateneu, între 12 și 23 mai 2021, cu public în sală.

În 2020, Concursul Internațional George Enescu a oferit mai mult decât muzică și competiție. Mesajul ediției din acest an este „Frumusețe în viață”, iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu și-a propus să arate că avem cu toții puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viața și frumusețea. Într-o lume bulversată, redusă la tăcere și la izolare de pandemie, am creat un model de reziliență pornind de la nevoia de frumusețe în viață, indispensabilă umanității noastre.

Programul complet al Concursului poate fi consultat aici. Listele complete ale concurenților care vor participa în semifinalele pe secțiuni, pot fi găsite pe www.festivalenescu.ro, la secțiunea „Rezultate”.

Concursul George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, și este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România. Concursul are patru secțiuni – vioară, violoncel, pian și compoziție – și situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competițiilor de muzică clasică.

 

 

17
/06
/22

Vineri, 17 iunie, la ora 21:30, are loc în cadrul Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD concertul Alifantis & Zan, cu muzica din spectacolele de teatru. Concertul se desfășoară în curtea interioară de la UNArte.

16
/06
/22

Unicul și cel mai așteptat festival de muzică clasică în aer liber din Republica Moldova, ‘’DescOperă’’, revine în perioada 17-19 iunie, în Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiului Vechi”, unde iubitorii de muzică de calitate se vor putea bucura de o atmosferă de nedescris și spectacole de zile mari cu participarea mai multor artiști de operă faimoși atât din țară, cât și de peste hotare, la cea de-a a V-a ediție a festivalului.

16
/06
/22

În anul 2022, întreaga lume muzicală a suferit o mare pierdere prin dispariția pianistului Radu Lupu, unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului al XX-lea. Marți, 21 iunie 2022, la ora 19.00, în sala Ateneului Român, Filarmonica „George Enescu” aduce un omagiu genialului artist printr-un concert care îi va avea ca protagoniști pe Dan Grigore, Cristian Mandeal, Marin Cazacu, Daniel Ciobanu și Robert Creimerman

14
/06
/22

Joi, 16 iunie și vineri, 17 iunie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției, prezintă publicului Preludiul actului 3 din opera Lohengrin de Richard Wagner, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 de Robert Schumann, cu pianista americană de origine chineză Claire Huangci în ipostază solistică, și Simfonia nr. 8, în fa major, op. 93 de Ludwig van Beethoven.

12
/06
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are loc între 24 iunie și 3 iulie și este cea mai mare sărbătoare a artelor spectacolului! Pentru zece zile, orașul și împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3500 de participanți din 75 de țări, iar publicul este așteptat la aproape 800 de evenimente în 80 de spații de joc.

10
/06
/22

Un spectacol de operă extraordinar în regia lui Tompa Gábor aduce pentru prima dată în faţa publicului bucureştean compania Operei Maghiare din Cluj-Napoca, invitată în cadrul Bucharest Opera Festival pe 26 iunie, ora 19:00, pe scena Operei bucureştene, într-o apariţie inedită, pentru prima dată în capitală după turneul istoric din anul… 1860, la spectacolele căruia în sală s-a aflat însuşi domnitorul Alexandru Ioan Cuza.