300 de copii pe scena Cantus Mundi de la Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/300-de-copii-pe-scena-cantus-mundi-de-la-iasi/

Corurile reunite Cantus Mundi din Ucraina, Republica Moldova şi România au cântat împreună sub bagheta Annei Ungureanu, dirijorul Corului Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin, pe scenele ieşene, marcând inaugurarea secţiunii de concurs Cantus Mundi din cadrul Festivalului – Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, ediţia a III-a, desfăşurată pe 4 iulie la Casa de Cultură a Studenţilor, Sala Gaudeamus.

Un articol de Petre Ivan|7 iulie 2015

Obiectivele festivalului includ creşterea gradului de implicare a tinerilor din ţară şi străinătate în spectacole şi concerte corale, dezvoltarea capacităţii concurenţilor de a lucra în echipă și sensibilizarea publicului larg în legătură cu bogăţia şi frumuseţea muzicii corale.

Comisia de jurizare, formată din dirijorii Anna Ungureanu, Voicu Popescu – dirijorul Corului de Copii Radio – și Elena Marian – dirijor al corurilor de copii de la Chişinău -, a stabilit câștigătorii.

Laureații Cantus Mundi la secţiunea „Coruri ale Școlilor de Muzică”:

Locul I: Corul de copii Fusion Sound al Școlii de muzică – Odessa, Ukraina, Dirijor Vermrdovskaia Elisabeta

Locul II: Corul de copii Lira al Şcolii de muzică nr. 7 – Odessa, Ukraina, Dirijor Savenko Nataliia

Locul II: Corul Şcolii de muzică nr. 4 Clopoţeii lui Radonejskii – Ivano Frankovsk, Ukraina, Dirijor Svetlana Grebeniuk

Locul III: Corul Şcolii de muzică George Enescu – Bălţi, Republica Moldova, Dirijor Ana Cuscenco

Îi felicit pe organizatori pentru că au reuşit să pună la punct o ediţie atât de complexă, în cadrul căreia au participat mai bine de 1000 de muzicieni şi care s-a încheiat cu o gală extraordinară. Aceasta a fost transmisă în direct de Televiziunea Română şi a fost deschisă de Corul Madrigal, împreună cu copiii Cantus Mundi. Vom reveni cu drag la Iaşi pentru că astfel de mişcări, la o asemenea magnitudine, trebuie susţinute  cu toate puterile.” – Anna Ungureanu, dirijor al Corului Naţional de Cantus Mundi Cameră Madrigal  – Marin Constantin şi Director Artistic Cantus Mundi.

La secțiunea „Coruri Școli Gimnaziale” au obținut premii următoarele ansambluri corale:

Locul I: Corul Lia-Ciocârlia – Chişinău, Republica Moldova, Dirijor Svetlana Istrate

Locul II: Corul Ding-Dong al Școlii Gimnaziale “George Tutoveanu”, Bârlad, Dirijor Ana Maria Rusu

Locul III: Corul de copii Cantanti al Asociației Culturale Kratima din Timişoara, Dirijor Maria Gyuris

Locul III: Corul Meloritm al Palatului Copiilor – Bucureşti, România, Dirijor Elena Maria Nicolai

Mențiune Specială: Corul Diamond al Şcolii Gimnaziale “Constantin Erbiceanu”, Comuna Erbiceni, jud. Iaşi, Dirijor Liliana Costea.

Inițiat în anul 2011, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o Direcție a instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii: Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin.

Foto: Cantus Mundi – facebook.com/CantusMundiRomania

16
/07
/15

TVR prezintă concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn, dirijat pentru a doua oară de Zubin Mehta. Evenimentul este difuzat în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

16
/07
/15

Trupa Byron concertează vineri, 17 iulie, de la ora 20.00, în Parcul Al.I.Cuza, la Foișorul de lemn. Evenimentul face parte din programul celei de-a X-a ediții a Stagiunii muzicale estivale, organizată de Primăria Sectorului 3. Intrarea publicului este liberă, iar accesul se face din strada Baba Novac, intersecție cu strada Câmpia Libertății.

15
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează duminică, 19 iulie, începând cu ora 10.30, un tur ghidat prin câteva locuri din capitala Austriei legate de biografia compozitorului român George Enescu, care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888-1894.

10
/07
/15

Orchestra Română de Tineret va participa, cu sprijinul ICR, la un turneu în Italia, Germania, Franța şi Austria în perioada 18 iulie -28 octombrie. Concertele vor avea loc la Dobbiacco pe 18 iulie, la Berlin pe 19 august, la Aix-en-Provence pe 2 septembrie și la Viena pe 28 octombrie 2015. Orchestra Română de Tineret este prima orchestră românească invitată să concerteze în celebra Konzerthaus din Viena.

09
/07
/15

La sfârşitul lunii septembrie, cel mai renumit cor din lume, Corul Armatei Roşii, ajunge în Capitală pentru a cuceri publicul bucureştean. Artiştii au adăugat în agenda turneului internaţional cel de-al doilea spectacol la Bucureşti, eveniment ce se va desfăşura pe 22 Septembrie, în aceeaşi locaţie - Sala Palatului.

08
/07
/15

Şapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii în acest an vor concerta pe scena ediției 2015 a Festivalului Internațional George Enescu (30 august - 20 septembrie, București). Mai mult, publicul Festivalului se va putea bucura chiar de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii, conform unui top realizat de prestigioasa publicație britanică “Gramophone”.

07
/07
/15

Jazz in the Park 2015 a adunat peste 50 de mii de participanți, mai mult decât dublu față de ediția anterioară, iar Fondul Jazz in the Park s-a bucurat de un succes peste așteptări, au anunțat organizatorii festivalului.

07
/07
/15

Corurile reunite Cantus Mundi din Ucraina, Republica Moldova și România au cântat împreună sub bagheta Annei Ungureanu, dirijorul Corului Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin, pe scenele ieșene, marcând inaugurarea secțiunii de concurs Cantus Mundi din cadrul Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret "Gavriil Musicescu", ediția a III-a, desfășurată pe 4 iulie la Casa de Cultură a Studenților, Sala Gaudeamus.

05
/07
/15

Ediția cu numărul 3 a festivalului timișorean de jazz, JazzTM, a început în forță. De la artiști locali, până la nume mari din industrie, toți au oferit publicului un spectacol pe cinste.

01
/07
/15

CORUL DE COPII RADIO, ce aniversează anul acesta 70 de ani de la înfiinţare, un ambasador artistic al României peste hotare, participă ca invitat special pe 4 şi 5 iulie la IAŞI, la a III-a ediţie a Festivalului Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, în cadrul căruia s-a organizat şi Concursul Internaţional Coral „Cantus Mundi”.