31 august-22 septembrie: o ediție spectaculoasă a Festivalului George Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/31-august-22-septembrie-o-editie-eveniment-a-festivalului-george-enescu/

Se anunţă o ediţie cu noi şi multe premiere şi surprize, staruri ale muzicii clasice din întreaga lume, concerte de neuitat şi numeroase evenimente conexe, în Bucureşti şi nu numai. Iată câteva din cele mai interesante propuneri ale Festivalului.

Un articol de Cristina Enescu Aky|4 august 2019

Sunteți dintre numeroșii fani și participanți fideli ai Festivalului Internațional George Enescu, sau dintre cei care și-au dorit mereu să meargă dar nu au apucat? Sau pur și simplu nu ați făcut încă cunoștință cu acest eveniment uriaș ca amploare și ca importanță între festivalurile de muzică clasică din lume? Indiferent ce relație aveți (sau încă nu aveți) cu Festivalul, fără nicio îndoială veți găsi ceva care să vă atragă și intereseze în programul variat și foarte ofertant al ediției de anul acesta. Iată o radiografie pe scurt a unora dintre cele mai importante evenimente ale Festivalului, unul dintre cele mai mari, mai lungi și mai consistente festivaluri muzicale din lume (84 de concerte anul acesta), care se va desfășura anul acesta în perioada 31 august – 22 septembrie.

Festivalul cuprinde șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. Vor avea loc și diferite concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare, expoziții. Toate concertele vor fi transmise în direct pe site-ul Festivalului.

Concerte în 6 țări și 7 orașe din străinătate, și 9 orașe din țară

Știați că Festivalul de anul acesta nu se va desfășura doar la București? În premieră, evenimentul va include concerte pe muzica lui George Enescu sau dedicate lui, care vor fi susținute și în alte 5 țări și 7 orașe, cu transmisiuni directe: Florența (Italia), Berlin și Dresda (Germania), Liège (Belgia), Toronto și Vaughan (Canada) și Chișinău (Moldova). În România, Festivalul va include concerte organizate și în alte 10 orașe, în afară de București. La Dresda (Germania) vor interpreta celebra violonistă Sarah Chang și soprana Kristine Oppolais, iar Toronto (Canada) violonistul Alexandru Tomescu va susține un concert amplu, inclusiv cu lucrări enesciene.

În afară de București, Festivalul va include și concerte susținute în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Bacău, Bârlad și Târgoviște.

Noutăți, premiere și surprize pentru toți

Printre deloc puținele programe inedite ale acestei ediții se numără Mozart Week in Residence, Festivalul „George Enescu” pentru Copii (în care vor fi prezentate marile opere din cadrul festivalului într-un format adaptat copiilor; Opera Comică pentru Copii va reproduce, în oglinda, la matineu, programul festivalului din fiecare week-end), două interpretări străine ale celebrei Simfonii a III-a a lui Enescu, proiectul asociat „Enescu Spirit” (organizat de LIFE.ro, în cadrul căruia la Palatul Universul vor fi organizate numeroase activități inspirate de muzică).

Pentru începători sunt destule concerte ușor de „digerat” și cu un potențial uriaș de a încânta. Printre acestea se numără concertul Orchestrei Naționale a Franței (cu lucrări de Lizt și Mussorgski), recitalul violonistei și pianistei Julia Fischer (Mozart, Enescu, Ravel), recitalul violonistului celebrului violonist francez David Grimal împreună cu studenții săi, concertul Filarmonicii din Oslo cu un foarte popular concert de Grieg, concertele Orchestrei Simfonice din St. Petersburg, programul Mozart Week in Residence.

Melomanii experimentați vor avea serioase dileme în alegerea concertelor la care să participe, pur și simplu pentru că sunt multe și toate extrem de atractive. Doar o scurtă enumerare de muzicieni care vor performa în cadrul Festivalului, pentru a vă face plăcutul chin al alegerii concertelor și mai plăcut: Mariss Jansons, Vladimir Jurowski,  Vasily Petrenko, Evgenyi Kissin, Yuja Wang, Filarmonica din Berlin, Concertgebouw Amsterdam, Christian Badea, Europa Galante, Ion Marin, Marillon Cotillard, Vadim Repin,  Joyce DiDonato, Denis Matsuev, Elisabeth Leonskaja, Maxim Vengerov, Kremerata Baltica, René Jacobs, Max Emanuel Cenčić, Renaud Capuçon, Midori, Fabio Luisi, Anja Harteros, Yuri Temirkanov.

 

Muzicieni celebrissimi

Dintre multele numele mari de soliști, interpreți și dirijori care vor susține concerte anul acesta iată doar câteva: cunoscutele soprane Diana Damrau și Joyce DiDonato, tenorul Rolando Villazon, talentatul pianist orb Nobuyuki Tsujii, dirijorii Antonio Pappano, Vladimir Jurowski, Kirill Perenco, Rene Jacobs, George Petrou, violoniștii Julia Fischer și David Grimal, și mulți alții. Cât despre cele 9 orchestre de talie mondială și orchestrele camerale care vor participa, lista este impresionantă și o puteți consulta pe site-ul Festivalului.

Mozart Week in Residence, direct de la Salzburg. Curator: tenorul Rolando Villazon

Tenorul mexican stabilit în Franța este, din 2017, directorul artistic al Festivalului Mozart Week de la Salzburg. La Festivalul George Enescu de anul acesta, el aduce nu doar câteva concerte mozartiene incitante, condimentate cu momente-surpriză recitative și de pantomimă, dar și o expoziție inedită legată de viața lui Mozart, care va prezenta obiecte personale ale acestuia precum o vioară (pe care a compus mai multe concerte) și scrisori adresate tatălui său. Mozart Week in Residence vă propune să îl (re)descoperiți pe Mozart omul, muzicianul, geniul, visătorul, prin intermediul unui program conceput și curatoriat de un îndrăgostit iremediabil de universul mozartian, el însuși un muzician extrem de interesant și pasional, tenorul Rolando Villazon, care spune despre Wolfgang Amadeus: „Muzica lui e ca un caleidoscop, cu cât privești mai mult cu atât vei vedea culori și forme mai diverse.”

Muzică clasică contemporană pentru toți

Nu vă temeți, muzica clasică contemporană nu mușcă deloc, ba chiar – dacă îi acordați doar puțină curiozitate și răbdare- vă poate oferi surprize extrem de plăcute, indiferent dacă sunteți obișnuiți sau nu cu ea  Muzica clasică accentuează latura hedonistă, muzica contemporană evidențiază latura iscoditoare, inovativă. Avem nevoie de amândouă în viață, atât de plăcere, cât și de cunoaștere” spune compozitorul Dan Dediu, coordonatorul Forumului Internațional al Compozitorilor și al secțiunii de concerte Muzica secolului XXI.

Pentru prima oară în România vor fi interpretate trei capodopere absolute ale muzicii secolului  XX: Moise și Aron de Arnold Schönberg, Femeia fără umbră de Richard Strauss și Peter Grimes de Benjamin Britten. De asemenea, în cadrul Forumului Internațional al Compozitorilor, specialiștii dar și publicul larg sunt invitați la conferințele pe care le vor susține unii dintre cei mai interesanți și importanți compozitori contemporani.

Așadar vă propunem: curaj – testați, ascultați, experimentați. Nu ați fi primii care ar descoperi că au afinități mai mult decât minore cu acest gen de muzică.

Muzică de operă cât cuprinde, inclusiv lucrări mai puțin cunoscute

14 opere în concert va include Festivalul George Enescu de anul acesta, dintre care 6 vor avea și proiecții video. Astfel, veți avea ocazia de a asculta nu doar unele dintre cele mai iubite și impresionante opere ale repertoriului mondial, ci și lucrări mai puțin cunoscute dar de asemenea provocatoare și fascinante,

O premieră enesciană: dublă interpretare a cunoscutei Simfonii a III-a

Orchestra Radio din Berlin și Corul Maggio Musicale din Florența vor oferi două interpretări ale acestei partituri a lui George Enescu, ceea ce va oferi publicului ocazia inedită de a descoperi două versiuni cel puțin interesante prin prisma unor muzicieni străini – care, în cuvintele Cristinei Bohaciu-Sârbu, coordonator de proiecte în cadrul Festivalului, au un alt mod de a simți și aduce la viață muzica lui Enescu.

Mai multe informații despre Festivalul Internațional George Enescu de anul acesta găsiți pe pagina evenimentului, www.festivalenescu.ro

Foto cover: Oslo Philharmonic Orchestra

 

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.