39 de scurtmetraje de animație se bat pentru Premiul Publicului. Anim’est 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/39-de-scurtmetraje-de-animatie-se-bat-pentru-premiul-publicului-animest-2015/

Publicul prezent la cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est e invitat să îşi ascută, încă o dată, atenţia şi creioanele: 39 de scurtmetraje de animaţie delicioase vor fi proiectate, anul acesta, în cadrul secţiunii speciale Animash. Prezentate şi premiate la festivaluri de film importante din lume, animaţiile scurte ce compun această secţiune a festivalului intră în competiţie pentru tradiţionalul vot al spectatorilor bucureşteni.

Un articol de Petre Ivan|9 septembrie 2015

Anim’est 2015 – Selecția de scurtmetraje este completată de 10 titluri de lungmetraj în afara secțiunilor competiționale, câteva dintre cele mai aclamate animații recente, recompensate cu premii renumite ale industriei și proiectate la o succesiune de festivaluri importante ca Annecy, Ottawa, Anima Mundi, Animfest Zagreb, Fantoche etc.

Un highlight al secțiunii Animash este lungmetrajul The Prophet, care a deschis Festivalul de la Annecy anul acesta. Filmul este

The Prophet

The Prophet

produs de Salma Hayek și regizat de Roger Allers, care a adus laolaltă nouă dintre cei mai apreciați animatori din lume, pentru a realiza episoade inspirate de „Profetul” cunoscutului Kahlil Gibran.

Un alt titlu important al secțiunii este Avril et le monde truqué / April and the Twisted World, câștigătorul Marelui Premiu la Annecy în regia lui Christian Desmares și Franck Ekinci, o poveste încântătoare desenată de mână despre aventurile unei fete pe nume

April (Marion Cotillard) în căutarea părinților ei, în Parisul anilor ’40. Fanii lui Hayao Miyazaki se vor bucura de proiecția documentarului Yume to kyôki no ôkoku /  The Kingdom of Dreams and Madness (r. Mami Sunada), o incursiune unică în

The Bigger Picture

The Bigger Picture

culisele celui mai celebru studio de animație japonez, Ghibli.

Cinci povestiri de Edgar Allan Poe prind viață în forma antologiei animate Extraordinary Tales (r. Raúl García), împrumutând vocile lui Sir Christopher Lee, Bela Lugosi, Julian Sands, Roger Corman și Guillermo del Toro.

Alain Gagnol și Jean-Loup Felicioli, regizorii animației nominalizate la Oscar A Cat in Paris, completează selecția cu Phantom Boy, ultima producție a studioului Folimage, din Franța, invitat la Anim’est anul trecut.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub.

Foto: Anim’est 2015 – animest.ro

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.