4 lungmetraje, 5 premii la Cannes și un Palme d’Or. Sau Cristian Mungiu, la 50 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/4-lungmetraje-5-premii-la-cannes-si-un-palme-dor-sau-cristian-mungiu-la-50-de-ani/

„Aveţi în România un mare, mare regizor pe care eu îl admir foarte mult, Cristian Mungiu. Cred că este un geniu. (…) Modul lui de a spune poveşti este uimitor, modul în care aşază camera, cum o ţine acolo. Am vrut să fac asta în «The Burning Plain», înainte să văd filmul lui «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», dar n-am putut din anumite motive. E nevoie de mult curaj să faci ce face Cristian.” – Guillermo Arriaga (2014), scriitor, scenarist şi regizor distins cu Oscar. Premiat de cinci ori la Festivalul de Film de la Cannes şi deţinător al unui „Palme d’Or pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” cineastul Cristian Mungiu împlineşte, astăzi, 50 de ani.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2018

Cristian Mungiu s-a născut la 27 aprilie 1968, la Iaşi. A absolvit Facultatea de Litere din Iaşi, secţia Engleză (1993), precum şi Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, secţia Regie (1998). A fost profesor de limba engleză, jurnalist, asistent şi ulterior secund de regie la numeroase producţii internaţionale filmate în România.

Lungmetrajul său ”Occident” a primit Premiul ONC pentru debut și a fost prezentat la Festivalul internaţional de la Cannes din 2002, în secţiunea ”Quinzaine des realisateurs”.

În 2007, filmul ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” i-a adus celebritatea lui Mungiu. Pelicula a primit Premiul Federaţiei Internaţionale a Presei Cinematografice şi Premiul acordat de Administraţia Educaţiei Naţionale din Franţa, dar și mult râvnitul Palme d’Or.

În acelaşi an, Mungiu a fost desemnat  cel mai bun regizor european, iar „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” a fost nominalizat şi la premiile Globul de Aur (2008).

Un an mai târziu, acelaşi film a fost desemnat Cel mai bun film european la prestigioasele Premii Goya.

În 2012 Cristian Mungiu este din nou premiat la Cannes, de această dată pentru cel mai bun scenariu, cu  ”După dealuri”, film care  obține și un dublul trofeu de interpretare, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

”După dealuri” a reprezentat, totodată propunerea României, la Oscar, pentru cel mai bun film străin în 2013.

Cristian Mungiu

Cristian Mungiu

„Ca orice cultură mică, noi ne-am bazat întotdeauna pe o validare mai amplă decât cea națională. Și nu mă refer la cinema acum. Și Brâncuși și Ionesco nu au fost validați în România. Au fost validați de niște instanțe europene și noi i-am preluat ca fiind valabili pentru că acele instanțe au decis că ei sunt valabili, nu pentru că cineva l-ar fi apreciat pe Ionesco în România. Și același lucru e valabil pentru cinema și autorii tineri. Uneori când încerci să vii cu ceva foarte radical în cinema și foarte modern, s-ar putea ca să ai nevoie de această instanță externă, care vine cu autoritatea ei, ca să fii recunoscut și internațional. De asta filmul românesc e astăzi încă perceput ca fiind puțin ciudat de către marea masă a oamenilor, pentru că el e foarte modern față de timpul lui aici, iar saltul ăsta colosal pe care l-am făcut noi de la filmele din anii ’80 e ca și cum dintr-o pictură a lui Grigorescu cu boi ai fi plonjat pe Brâncuși și te-ai fi așteptat ca oamenii să perceapă.” – Cristian Mungiu

Membru al juriului celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de la Cannes din mai 2013, Cristian Mungiu a fost decorat cu distincţia de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, de ministrul francez al culturii, Aurélie Filippetti, care l-a caracterizat pe acesta, ca fiind ”liderul unei noi generaţii de cineaşti români şi europeni (…) hotărâţi să întoarcă definitiv pagina cinematografiei din epoca Ceauşescu”.

În 2017, Cristian Mungiu a fost preşedintele Juriului Secţiunii Cinéfondation şi scurtmetraje din cadrul Festivalului de la Cannes.

În urmă cu doi ani, Mungiu lansa la Cannes drama ”Bacalaureat”, pelicula aducându-i un nou premiu – cel pentru regie – la Cannes. ”Bacalaureat” avea să fie desemnat ulterior cel mai bun film străin la premiile National Society of Film Critics (NSFC), una dintre cele mai prestigioase asociaţii de critici de cinema din Statele Unite ale Americii.

Regizorul Cristian Mungiu a primit, la 10 mai 2017, trofeul Festivalului Serilor Filmului Românesc, în cadrul Galei ce a deschis a VIII-a ediţie a evenimentului. Ediţia din 2017 i-a fost dedicată, atunci împlinindu-se zece ani de când pelicula „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile” a primit premiul Palm d’Or.

Foto: Cristian Mungiu si Jane Fonda, Cannes Film festival 2007 – Dan Beleiu. facebook

 

 

 

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.