Toma Caragiu. 39 de ani de la moartea artistului
https://www.ziarulmetropolis.ro/4-martie-in-cultura-caragiu-gogol-the-voice-of-frank-sinatra/

În urmă cu 39 de ani, într-o zi de 4 martie, înceta din viaţă Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori români. În acea seară, un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,3 grade Richter a făcut mii de victime, printre care şi numeroşi artişti şi oameni de cultură, distrugând totodată multe din clădirile Bucureştiului.

Un articol de Petre Ivan|4 martie 2016

Toma Caragiu,  aflat în locuinţa sa, alături de bunul său prieten, regizorul Alexandru Bocăneț, pentru a sărbători finalizarea filmului Gloria nu cântă, a sfârşit sub dărâmături, după ce Caragiu şi Bocăneţ au încercat să părăsească locuinţa fugind pe scări…

Cititi si Ultimele ore din viaţa lui Toma Caragiu

1678 – S-a născut, la Veneţia, Antonio Vivaldi, considerat cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical venețian.

1832 – A încetat din viaţă Jean-François Champollion, egiptolog francez, cel care a descifrat scrierea hieroglifică.

1852 – A încetat din viaţă Nikolai Vasilievici Gogol, unul dintre creatorii prozei realiste ruse („Revizorul”, „Suflete moarte”). “Influența lui Gogol asupra literaturii ruse a fost imensă. Pe drumul arătat de el – afirmă criticii literari -, s-au avântat nu numai toate tinerele talente, ci și unii scriitori, care se bucurau deja de un renume, au pășit pe această cale, părăsind-o pe cea dinainte.”.

4 martie

1946 – Frank Sinatra şi-a lansat primul său album, The Voice Of Frank Sinatra. „Sinatra-mania” apare între 1940 şi 10943, când Frank Sinatra înregistrează nu mai puţin de 23 de cântece de top 10, fiind supranumit “The Voice”. Devine în scurt timp star de cinema cu peste 40 de milioane de fani în America. Tootodată susţine până la 45 de spectacole săptămânal. Tot atunci, acesta isi lanseaza albumul de debut “The Voice of Frank Sinatra” , într-o zi de 4 martie (1946).

1966 – Într-un interviu publicat în „The Evening Standard”, John Lennon, membru al grupului The Beatles, a comentat: „Acum suntem mai populari decât Iisus”, afirmația crează puternice controverse în SUA.

1975 – Charlie Chaplin  a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

1977 – A încetat din viaţă Alexandru Ivasiuc, prozator român („Apa”, „Păsările”, „Cunoaşterea de noapte”, „Iluminări”, „Racul”)

1977 – A încetat din viaţă A.E. Baconsky poet, prozator, eseist şi traducător. A fost tatăl lui Teodor Baconschi. (poeme: „Fluxul memoriei”, „Cadavre in vid”; proză: „Echinoxul nebunilor” (antologie de povestiri)

1977 – A încetat din viaţă Veronica Porumbacu, poetă şi prozatoare

1977 – A încetat din viaţă Mihai Gafiţa, critic şi istoric literar

1977 – A încetat din viaţă Alexandru Bocăneţ, reputat regizor TV

1977 – A încetat din viaţă Doina Badea, interpretă de muzică uşoară şi romanţe

1977 – A încetat din viaţă Eliza Petrăchescu, actriţă de teatru şi film (din filmografie: „Felix şi Otilia”, „Nunta de piatră”)

1977 – A avut loc, la Bucureşti, pe scena teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, premiera dramei istorice „Răceala”, de Marin Sorescu.

1999 – A încetat din viaţă Vlad Muşatescu, scriitor și umorist român.

Foto cu 4 martie , Caragiu, Gogol, Muşatescu – wikipedia

07
/05
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 7 mai (2007) s-a stins din viaţă, la vârsta de 80 de ani, prozatorul şi eseistul Octavian Paler? Despre Octavian Paler, criticul Alex. Stefanescu spunea că acesta "este - de nu singurul, în chip sigur cel mai îndreptăţit - intelectual român al ultimilor trei-patru decenii care poate fi socotit «director de conştiinţă»."

01
/05
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 1 mai (1962), la Bucureşti, într-o familie evreiască, s-a născut actriţa Maia Morgenstern? Maia a studiat la Academia de Teatru și Film între 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în 1988. Numele ei, Morgenstern, înseamnă în limba germană „Luceafărul de dimineață”.

30
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 30 aprilie s-a stins din viaţă cineastul italian Sergio Leone? A fost părintele westernului spaghetti - Pentru un pumn de dolari (1964), Pentru câțiva dolari în plus (1965), Bunul, răul și urâtul, Undeva, cândva în Vest (1968), dar şi autorul memorabilului A fost odată în America (1984), ultimul său film.

24
/04
/14

Într-o zi de 24 aprilie se stins din viaţă poetul şi scriitorul Mircea Ciobanu? Despre Mircea Ciobanu, scriitorul Petre Anghel mărturisea: “Nu cunoaştem un alt scriitor român care să fi descoperit atâţia scriitori ca el. Nu-i aştepta cu uşa deschisă, asemeni lui Lovinescu, ci îi căuta el.

23
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ în urmă cu 450 de ani se năştea William Shakespeare, cel mai mare scriitor şi poet de limbă engleză? Curios este că William Shakespeare s-a stins din viaţă tot într-o zi de 23 aprilie, zi în care a pierit şi cel mai important scriitor de limbă spaniolă, Miguel de Cervantes.