Toma Caragiu. 39 de ani de la moartea artistului
https://www.ziarulmetropolis.ro/4-martie-in-cultura-caragiu-gogol-the-voice-of-frank-sinatra/

În urmă cu 39 de ani, într-o zi de 4 martie, înceta din viaţă Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori români. În acea seară, un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,3 grade Richter a făcut mii de victime, printre care şi numeroşi artişti şi oameni de cultură, distrugând totodată multe din clădirile Bucureştiului.

Un articol de Petre Ivan|4 martie 2016

Toma Caragiu,  aflat în locuinţa sa, alături de bunul său prieten, regizorul Alexandru Bocăneț, pentru a sărbători finalizarea filmului Gloria nu cântă, a sfârşit sub dărâmături, după ce Caragiu şi Bocăneţ au încercat să părăsească locuinţa fugind pe scări…

Cititi si Ultimele ore din viaţa lui Toma Caragiu

1678 – S-a născut, la Veneţia, Antonio Vivaldi, considerat cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical venețian.

1832 – A încetat din viaţă Jean-François Champollion, egiptolog francez, cel care a descifrat scrierea hieroglifică.

1852 – A încetat din viaţă Nikolai Vasilievici Gogol, unul dintre creatorii prozei realiste ruse („Revizorul”, „Suflete moarte”). “Influența lui Gogol asupra literaturii ruse a fost imensă. Pe drumul arătat de el – afirmă criticii literari -, s-au avântat nu numai toate tinerele talente, ci și unii scriitori, care se bucurau deja de un renume, au pășit pe această cale, părăsind-o pe cea dinainte.”.

4 martie

1946 – Frank Sinatra şi-a lansat primul său album, The Voice Of Frank Sinatra. „Sinatra-mania” apare între 1940 şi 10943, când Frank Sinatra înregistrează nu mai puţin de 23 de cântece de top 10, fiind supranumit “The Voice”. Devine în scurt timp star de cinema cu peste 40 de milioane de fani în America. Tootodată susţine până la 45 de spectacole săptămânal. Tot atunci, acesta isi lanseaza albumul de debut “The Voice of Frank Sinatra” , într-o zi de 4 martie (1946).

1966 – Într-un interviu publicat în „The Evening Standard”, John Lennon, membru al grupului The Beatles, a comentat: „Acum suntem mai populari decât Iisus”, afirmația crează puternice controverse în SUA.

1975 – Charlie Chaplin  a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

1977 – A încetat din viaţă Alexandru Ivasiuc, prozator român („Apa”, „Păsările”, „Cunoaşterea de noapte”, „Iluminări”, „Racul”)

1977 – A încetat din viaţă A.E. Baconsky poet, prozator, eseist şi traducător. A fost tatăl lui Teodor Baconschi. (poeme: „Fluxul memoriei”, „Cadavre in vid”; proză: „Echinoxul nebunilor” (antologie de povestiri)

1977 – A încetat din viaţă Veronica Porumbacu, poetă şi prozatoare

1977 – A încetat din viaţă Mihai Gafiţa, critic şi istoric literar

1977 – A încetat din viaţă Alexandru Bocăneţ, reputat regizor TV

1977 – A încetat din viaţă Doina Badea, interpretă de muzică uşoară şi romanţe

1977 – A încetat din viaţă Eliza Petrăchescu, actriţă de teatru şi film (din filmografie: „Felix şi Otilia”, „Nunta de piatră”)

1977 – A avut loc, la Bucureşti, pe scena teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, premiera dramei istorice „Răceala”, de Marin Sorescu.

1999 – A încetat din viaţă Vlad Muşatescu, scriitor și umorist român.

Foto cu 4 martie , Caragiu, Gogol, Muşatescu – wikipedia

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...