Toma Caragiu. 39 de ani de la moartea artistului
https://www.ziarulmetropolis.ro/4-martie-in-cultura-caragiu-gogol-the-voice-of-frank-sinatra/

În urmă cu 39 de ani, într-o zi de 4 martie, înceta din viaţă Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori români. În acea seară, un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,3 grade Richter a făcut mii de victime, printre care şi numeroşi artişti şi oameni de cultură, distrugând totodată multe din clădirile Bucureştiului.

Un articol de Petre Ivan|4 martie 2016

Toma Caragiu,  aflat în locuinţa sa, alături de bunul său prieten, regizorul Alexandru Bocăneț, pentru a sărbători finalizarea filmului Gloria nu cântă, a sfârşit sub dărâmături, după ce Caragiu şi Bocăneţ au încercat să părăsească locuinţa fugind pe scări…

Cititi si Ultimele ore din viaţa lui Toma Caragiu

1678 – S-a născut, la Veneţia, Antonio Vivaldi, considerat cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical venețian.

1832 – A încetat din viaţă Jean-François Champollion, egiptolog francez, cel care a descifrat scrierea hieroglifică.

1852 – A încetat din viaţă Nikolai Vasilievici Gogol, unul dintre creatorii prozei realiste ruse („Revizorul”, „Suflete moarte”). “Influența lui Gogol asupra literaturii ruse a fost imensă. Pe drumul arătat de el – afirmă criticii literari -, s-au avântat nu numai toate tinerele talente, ci și unii scriitori, care se bucurau deja de un renume, au pășit pe această cale, părăsind-o pe cea dinainte.”.

4 martie

1946 – Frank Sinatra şi-a lansat primul său album, The Voice Of Frank Sinatra. „Sinatra-mania” apare între 1940 şi 10943, când Frank Sinatra înregistrează nu mai puţin de 23 de cântece de top 10, fiind supranumit “The Voice”. Devine în scurt timp star de cinema cu peste 40 de milioane de fani în America. Tootodată susţine până la 45 de spectacole săptămânal. Tot atunci, acesta isi lanseaza albumul de debut “The Voice of Frank Sinatra” , într-o zi de 4 martie (1946).

1966 – Într-un interviu publicat în „The Evening Standard”, John Lennon, membru al grupului The Beatles, a comentat: „Acum suntem mai populari decât Iisus”, afirmația crează puternice controverse în SUA.

1975 – Charlie Chaplin  a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

1977 – A încetat din viaţă Alexandru Ivasiuc, prozator român („Apa”, „Păsările”, „Cunoaşterea de noapte”, „Iluminări”, „Racul”)

1977 – A încetat din viaţă A.E. Baconsky poet, prozator, eseist şi traducător. A fost tatăl lui Teodor Baconschi. (poeme: „Fluxul memoriei”, „Cadavre in vid”; proză: „Echinoxul nebunilor” (antologie de povestiri)

1977 – A încetat din viaţă Veronica Porumbacu, poetă şi prozatoare

1977 – A încetat din viaţă Mihai Gafiţa, critic şi istoric literar

1977 – A încetat din viaţă Alexandru Bocăneţ, reputat regizor TV

1977 – A încetat din viaţă Doina Badea, interpretă de muzică uşoară şi romanţe

1977 – A încetat din viaţă Eliza Petrăchescu, actriţă de teatru şi film (din filmografie: „Felix şi Otilia”, „Nunta de piatră”)

1977 – A avut loc, la Bucureşti, pe scena teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, premiera dramei istorice „Răceala”, de Marin Sorescu.

1999 – A încetat din viaţă Vlad Muşatescu, scriitor și umorist român.

Foto cu 4 martie , Caragiu, Gogol, Muşatescu – wikipedia

03
/03
/17

Într-o zi de 3 martie, la Opéra Comique din Paris, avea loc premiera operei Carmen de Georges Bizet. Tot într-o zi de 3 martie apărea primul număr al revistei Time, se stingea din viaţă compozitorul german Johann Pachelbel, iar Elvis Presley apărea la tv pentru prima dată. Și, desigur, tot într-o zi de 3 martie se năştea Ion Iliescu, fost director al Editurii Tehnice (1984 – 1989), dar asta nu (prea) face obiectul unei publicaţii de cultură.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

22
/02
/17

Într-o zi de 22 februarie se năștea actrița italiană Giulietta Masina, al cărei destin a fost legat de o altă biografie celebră din lumea filmului, cea a regizorului Federico Fellini, soţul ei. Tot într-o zi de 22 februarie se năștea poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu, cel care va consacra în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditaţia şi satira, și se stingea din viață Andy Warhol, unul dintre cei mai reprezentativi artişti americani ai mişcării pop.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

15
/02
/17

Într-o zi de 15 februarie se năşteau regizorul Alexandru Bocăneţ, criticul Titu Maiorescu şi astronomul renascentist Galileo Galilei. Tot pe 15 februarie (1990) lua înfiinţă Uniunea Teatrelor din România (UNITER), avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

07
/02
/17

Într-o zi de 7 februarie Charlie Chaplin debuta în rolul care îi va aduce celebritatea, micul Vagabond - Charlot. Tot într-o zi de 7 februaraie  faimosul cuplu Stroe şi Vasilache prezenta în premieră "Bing-bang", primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

06
/02
/17

Într-o zi de 6 februarie se nășteau scriitorul român Geo Bogza, cineaștii François Truffaut și Jim Sheridan și cântăreții Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose și Cătălin Crișan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera "Poemei romane", compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

25
/01
/17

În urmă cu 135 de ani să năștea romanciera și eseista britanică Virginia Woolf. Tot într-o  zi de 25 ianuarie (1938) se năştea Vladimir Vysotsky, actor, cantautor, poet și scriitor rus. Ignorant de oficialități, Vîsoțki a exercitat o influență enormă asupra locuitorilor Uniunii Sovietice. în anii '70, rușii își cumpărau casetofoane - achiziție destul de costisitoare pentru acele vremuri - anume pentru a-i putea asculta cântecele.

24
/01
/17

Într-o zi de 24 ianuarie se năștea Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai mari actori români. Numele său de naștere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind porecla pe care artistul a primit-o ca urmare rolului de succes din piesa Birlic, jucată la începutul carierei.

23
/01
/17

Într-o zi de 23 ianuarie (1899) se năștea Humphrey Bogart, câștigător al premiului Oscar. Actorul a fost numit de către Institutul American de Fim cel mai mare actor din istoria filmului american. Tot într-o zi de 23 ianuarie (1989) înceta din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.