4 noi artiști confirmați la Jazz Nouveau 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/4-noi-artisti-confirmati-la-jazz-nouveau-2017/

Jazz Nouveau anunţă încă 4 concerte pentru lunile martie, aprilie şi mai ale acestui an în clubul Control: Marc Ribot (foto), Elias Nardi Group feat Daniele Di Bonaventura, Dans Dans şi Rotem Sivan Trio.

Un articol de Liliana Matei|20 ianuarie 2017

Astfel, pe 13 martie trio-ul belgian Dans Dans concertează pentru prima dată în România.

Dans Dans este o combinație unică de muzicieni, formată din Bert Dockx – chitară, Frederic Jacques – bas și Steven Cassiers – percuții.

Încă de la debutul lor, din 2012, fiecare dintre cei trei aduce acestui proiect propriul background muzical. Bert Dockx este cunoscut și ca fondator al trupei Flying Horseman, Frederic Jacques este basistul care îl însoțește în turnee pe celebrul Mark Lanegan (Queens of The Stone Age), iar toboșarul Steven Cassiers concertează cu trupe belgiene de succes, ca Dez Mona sau DAAU.

Discografia Dans Dans listează până în prezent patru albume, iar grupul își va prezenta în România cel mai recent disc Sand. Deși inițial trio-ul belgian s-a remarcat prin reinterpretări de excepție ale unor compoziții semnate Charles Mingus, Ornette Coleman, Ennio Morricone sau David Bowie, Sand este realizat din compoziții proprii.

Înregistrat într-un mic studio, în doar 4 zile, Sand e un album capricios, oscilând între letargic, pasiv, extatic, sau dinamic. Creațiile grupului, deși respectă cheia jazzistică a improvizației, sunt puternic personalizate prin adăugarea de elemente noi. Muzica lor devine astfel profund cinematică, îmbinând sound-ul eclectic și alternanțele de tempo cu misterul unui film noir – un soundtrack al întunericului din miez de noapte.

Pe 3 aprilie o nouă premieră, Elias Nardi Group feat. Daniele Di Bonaventura.

Născut în 1979 în Italia, Elias Nardi studiază muzica clasică și contrabasul, dedicându-se mai târziu Oud-ului, un instrument ale cărui vechi taine le dezleagă călătorind în mod repetat în Orientul Mijlociu și primind lecții de la maestrul palestinian Adel Salameh.

După albumele Orange Tree (2010), The Tarot Album (2012) și recentul Flowers of Fragility (2015) primite cu entuziasm de critici și public, Elias Nardi pune bazele unui grup din care fac parte celebrul instrumentist Daniele Di Bonaventura (bandoneon), cunoscut pentru colaborările sale cu Paolo Fresu, A Filetta, Miroslav Vitous, Omar Sosa sau Dino Saluzzi; basistul Ares Tavolazzi ( fost basist în grupul prog rock Area) și, ca invitată specială, Nazanin Piri-Niri ( flaut și clape). Pe lângă muzica pentru discurile sale, Elias Nardi compune în mod frecvent și pentru spectacole de teatru.

Arta lui Elias Nardi este mereu surprinzătoare. Oscilând între tradiție și experiment, italianul își concepe și lucrează piesele cu minuțiozitatea unui bijutier al cărui filigran surprinde detalii ale muzicii arhaice, orientale, etno jazz sau prog rock .

Primul invitat al lunii mai este chitaristul american Marc Ribot. Acesta va susține un concert solo pe data de 8 mai.

Născut în New Jersey, locul care a dat atâtea nume mari industriei muzicale, Marc Ribot studiază în copilărie chitara clasică, sub îndrumarea mentorului său, compozitorul haitian Frantz Casseus. Se stabilește mai târziu în New York, unde instrumentistul se face remarcat și din ce în ce mai apreciat.

Pe parcursul prodigioasei sale cariere, Marc Ribot a însoțit pe marile scene ale lumii un număr remarcabil de staruri. După 1985, anul în care începe colaborarea cu Tom Waits, muzicianul devine acel profesionist al instrumentului la care vor apela o întreagă pleiadă de artiști arhicunoscuți. Ribot înregistrează și concertează de-a lungul timpului alături de Robert Plant, Elvis Costello, Iggy Pop, Elton John, David Sylvian, Diana Krall, Norah Jones, The Black Keys sau Mike Patton (Faith No More), pentru a enumera aici doar câteva dintre vedetele care s-au bucurat de prezența chitaristului american. Colaborările frecvente cu producători influenți și case de producție importante (Atlantic Records, Pi Recordings) și constanta sa activitate alături de compozitorul John Zorn completează cartea de vizită impresionantă a unui muzician de elită.

În cei peste 35 de ani de carieră, Marc Ribot semnează mai mult de 20 de albume proprii, în care abordează suveran genuri diferite, explorând de la jazz-ul de pionierat până la post rock sau punk. Numeroasele proiecte pe care artistul le-a creat pentru publicul său (Marc Ribot Y Los Cubanos Postizos, The Young Philadelphians, Marc Ribot Trio, Marc Ribot’s Ceramic Dog etc), sau compozițiile originale care au constituit coloanele sonore ale unor filme și documentare de succes (”Gare du Nord”, ”Drunkboat”, documentarul BPS ”Revolucion: Cinco Miradas”, ”The Killing Zone”, ”The Soul of a Man”, ”Sabbath in Paradise”, ”The Kid” etc) întregesc personalitatea uriașă a unui muzician complet.

Pe 22 mai va concerta grupul Rotem Sivan Trio, la prima vizită în România.

Rotem Sivan s-a născut în Ierusalim, oraș celebru pentru diversitatea de culturi, influențe și tradiții. La vârsta de 4 ani primește cadou de la bunici o chitară, primul său instrument și cel care avea să-i definească cariera muzicală. După terminarea liceului de artă, Rotem se înscrie la cursurile Universității de Muzică Buchmann-Mehta din Tel Aviv, unde studiază compoziție clasică. Imediat după absolvire, Sivan se mută la New York, unde frecventează The New School for Jazz & Contemporary Music, urmându-și astfel pasiunea pentru jazz.

Concertează pe efervescenta scenă locală alături de Peter Bernstein, Ari Hoenig, Ben Street sau Ferenc Nemeth în celebrele cluburi Smalls, Birdland, The Jazz Gallery, Blue Note, dar și la marile festivaluri ale lumii: Montreux, Bern Jazz Festival, Sonora Jazz Festival în Mexic sau Exposure Jazz Festival în Israel.

Debutul său discografic (Enchanted Sun-2013) a fost remarcat imediat de prestigioasa revistă Down Beat Magazine care i-a acordat 4.5 stele, la fel ca și următorului album apărut în 2014, ”For Emotional Use Only”. A New Dance este al treilea disc al artistului și apare în 2015.

Chitarist foarte tehnic, cu un sofisticat simț al ritmului și melodiei, Sivan aduce un suflu nou pe scena de jazz contemporană. Pe 22 mai la Jazz Nouveau, Rotem Sivan Trio (Rotem Sivan – chitară ; Haggai Cohen Milo – bas; Nathan Elman-Bell – tobe) își va prezenta în România noul album Antidote, ce va fi lansat pe 4 aprilie în acest an.

Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club în colaborare cu Twin Arts, care își propune să aducă în atenția publicului bucureștean artiști locali și internaționali aflați din punct de vedere stilistic la confluența dintre jazz și alte genuri muzicale.

Concertele Jazz Nouveau încep la ora 20’00. Accesul se face de la ora 19’30.

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).