5 greșeli pe care le facem atunci când scriem
https://www.ziarulmetropolis.ro/5-greseli-pe-care-le-facem-atunci-cand-scriem/

Războiul e la doi paşi, pandemia încă n-a trecut, cine să fie preocupat de o virgulă în plus sau în minus sau de un „i” care se strecoară buclucaş exact atunci când nu trebuie. Și totuşi… greşelile pe care le facem atunci când scriem oriunde şi orice, pe un grup de whatsApp sau într-o postare pe Facebook sunt atât de multe că la un moment dat devin deranjante…

Un articol de Liliana Matei|4 martie 2022

Motivele pentru care se scrie cu din ce în ce mai multe greșeli în limba română sunt multiple și ele încep cu o pregătire defectuoasă în clasele primare. Se adaugă apoi mass-media… E de-ajuns o seară la televizor ca să vânezi nenumărate greșeli de toate felurile, care, din păcate, au un impact destul de mare asupra populației. Prin urmare, folosirea greșită a unor cuvinte în limba română este aproape justificată… Am ales cinci dintre cele mai frecvente și mai deranjante greșeli de scriere din limba română și vă oferim câteva soluții simple ca să încercați să le evitați.

1.Verbul „a fi” cu multele lui forme se află în topul greșelilor. Când anume trebuie scris cu un singur „i” și când cu doi? „I”-ul cel năstruşnic apare sau dispare întotdeauna la momentul nepotrivit… Și totuși, lucrurile nu-s așa de complicate. La formele lui de infinitiv, adică „a fi sau a nu fi”, verbul se scrie întotdeauna cu un singur „i”. În schimb, atunci când folosim formele de conjunctiv prezent, fie forma afirmativă, fie cea negativă, adică „să fii sau să nu fii”, „i”-ul se dublează, precum în exemplele „să fii acolo la ora 6”, „să fii cuminte” sau „să nu fii supărat pe mine”. Doar atunci când este verb auxiliar (adică apare într-o structură însoţind un alt verb) apare forma cu un singur „i”, precum în exemplele, „să fi ajuns la timp”, „să fi vorbit despre asta mai devreme…”, „să fi descoperit mai devreme…”. Un test și mai simplu pentru cei care au auzul fin și mai puține cunoștințe de gramatică ar fi să încerce să perceapă lungimea sunetului: atunci când sunetul „i” se aude mai lung, în scris se vor regăsi doi „i”, iar atunci când este scurt, în scris va fi un singur „i”. Încercați! Nu este este atât de complicat!

2.Verbele „a aşeza” şi „a înşela” sunt folosite frecvent greşit la forma lor de indicativ prezent, persoana a III-a. Corect este „aşază” şi „înşală”, adică fără litera „e”. De cele mai multe ori le veți întâlni scrise greșit, cu diftong, probabil dintr-un exces de corectitudine, adică „aşează” şi „înşeală”. În schimb, substantivul „greşeală” conţine diftongul „ea”. Corect este „greşeală”, nu „greşală”!

Corect: Așază – NU așează!

Înșală – NU înșeală!

DAR

Corect: Greșeală – NU greșală!

3.Verbul „a crea” pune întotdeauna probleme la formele lui de indicativ prezent şi imperfect. Niciodată nu ştim câţi „e” trebuie folosiţi atunci când îl scriem. Un truc care ne salvează întotdeauna este să conjugăm paralel verbul „a lucra”. Verbul „a crea” va avea întotdeauna un „e” în plus faţă de „a lucra”. Acolo unde verbul „a lucra” conţine un „e” în conjugare, verbul „a crea” va conţine doi. Acolo unde verbul „a lucra” nu conţine niciunul, verbul „a crea” va conţine un singur „e”. Spre exemplificare:

Eu lucrez – Eu creez

Eu lucram – Eu cream

Tu lucrezi – Tu creezi

Tu lucrai – Tu creai

El lucrează – El creează

El lucra – El crea

4.Virgula este unul dintre cei mai mari dușmani. Niciodată nu stă la locul ei. Este un element utilizat din ce în ce mai greşit în limba română scrisă, iar una dintre situaţiile în care este pe nedrept dată la o parte e înaintea conjuncţiilor adversative: „dar”, „iar”, „ci”, „însă”. Aşadar, înainte de aceste cuvinte este corect să existe întotdeauna virgulă! Folosiți-o cu încredere!

5.Pronumele posesiv „noştri”/ „voştri”. Și aici „i”-ul buclucaș își face de cap. Este adesea folosit greşit, adică i se dublează „i”-ul final. Numai că în această situație lucrurile sunt mult mai simple. Corect este întotdeauna cu un singur „i”. „Noștri” și „voștri” n-au în nicio situație nevoie de un al doilea „i”.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.