5 întrebări pentru actorii de la Teatrul Metropolis – George Rotaru
https://www.ziarulmetropolis.ro/5-intrebari-pentru-actorii-de-la-teatrul-metropolis-george-rotaru/

Actorii de la Metropolis răspund la cinci întrebări despre soarta teatrului autohton, într-o perioadă atipică şi delicată pentru scena românească.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 iunie 2020

1. De ce v-a fost cel mai dor în timpul celor două luni de stare de urgență?

George Rotaru: Cel mai mult în perioada stării de urgență mi-a fost dor de familie și de prieteni.

2. Credeți că lumea se va schimba în urma acestei pandemii? În ce fel?

Da, cred că lumea se va schimba. Nu neapărat în bine, deși izolarea a dus inevitabil la introspecție și reevaluare a propriei existențe. Cred că oamenii au realizat care e cu adevărat rolul și importanța lor în societate iar acum în funcție de rezultatul la care au ajuns în urma propriei reevaluări, vor acționa în consecință.

3. Ce fel de spectacole credeți că vor căuta spectatorii la teatru după această experiență?

Cred că publicul de teatru va reveni în număr mare în sălile de spectacole, dar am mari îndoieli în ceea ce privește publicul larg. „Distanțarea socială“ va pune sub semnul întrebării orice demers de a participa la un spectacol. Este greu de anticipat cât de mult este dispus spectatorul să participe la un eveniment unde este supus unor riscuri pe care nu le poate controla. Așadar, cred că nu genul spectacolului va fi hotărâtor ci condițiile de participare la eveniment în sine.

4. Felul dumneavoastră de a vă raporta la teatru s-a schimbat în vreun fel? Credeți că teatrul va arăta altfel după revenirea la normal?

Relația mea cu teatrul rămâne neschimbată, dar sunt destul de mâhnit în ceea ce privește modul în care societatea civilă apreciază breasla actorilor. Sunt prea multe voci care nu consideră necesară această activitate. Paradoxal este faptul că deși actorii au fost un sprijin real în această perioadă, nu este deloc recunoscută influența lor. Cât timp va plana aspectul inutilității meseriei asupra societății și nu se va înțelege rostul nostru pe termen lung mi-e greu să anticipez cum va arăta teatrul după starea de urgență.

5. Dacă ați fi avut o baghetă magică în timpul acestei pandemii, care ar fi cele trei lucruri pe care le-ați fi schimbat sau le-ați schimba de acum încolo?

Aș schimba în primul rând modul de percepție al evenimentului cultural, calitatea lui și descoperirea unor mecanisme noi care să îmbrățișeze limbajele online și alte modalități de propagare a mesajului cultural.

03
/12
/21

La 100 de ani de la momentul istoric, în care George Enescu a dirijat „Lohengrin” la Opera Națională București, în seara de 8 decembrie 2021, va avea loc principalul eveniment al stagiunii „Opera 100”: premiera cu „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, conducerea muzicală Tiberiu Soare, ce va avea trei reprezentații: pe 8, 10 și 12 decembrie, ora 18:30.

02
/12
/21

Mâine, 3 decembrie 2021, de la ora 17:00, se deschide CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, primul Târg de Crăciun în aer liber din România, care va aduce în prim plan muzica clasică a sărbătorilor de iarnă. Poziționat pe Esplanada Operei Naționale București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu 70-72), CLASSICAL CHRISTMAS MARKET va fi deschis publicului în perioada 3 – 31 decembrie, între orele 10.00 și 21.00.

02
/12
/21

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, laureat al Premiilor Naționale Negruzzi 2020, a primit la Iași această importantă distincție cu prilejul zilei de 1 Decembrie 2021.

02
/12
/21

Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea semnează primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai, solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional “George Enescu” 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu. Concertul va avea loc în onoarea Zilei Naţionale a României pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020, fiind programat în seara de 6 decembrie, de la ora 18. În data de 7 decembrie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

02
/12
/21

Evenimentul Gheorghe Zamfir - 80 invită publicul din România la o întâlnire inedită cu legendarul naist Gheorghe Zamfir, în trei concerte ce vor avea loc între 9 şi 11 decembrie la Găeşti – localitatea natală a artistului – pe 9 decembrie, de la ora 19, la Casa de cultură, la Târgovişte, pe 10 decembrie, de la ora 19, la Sala Independenţa, şi la Bucureşti pe 11 decembrie, de la ora 19, la Sala Radio.

30
/11
/21

Ce cadou de Crăciun poate fi mai potrivit decât o carte bine aleasă? Nu trebuie să mai cauți cartea posibilă pentru persoana probabilă! De Sărbători, Curtea Veche Publishing face cumpărăturile pentru cei dragi cât se poate de simple: între 29 noiembrie și 15 decembrie 2021, pe curteaveche.ro sunt cărți cu până la la 50% reducere pentru mame, bunici, tătici, pitici, jumătatea mai bună, prieteni sau colegi.

30
/11
/21

Asociația Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB și Teatrul Metropolis organizează, în perioada 2-4 decembrie 2021, cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internaţional al Școlilor de Teatru (FIST).