5 întrebări pentru actorii de la Teatrul Metropolis – George Rotaru
https://www.ziarulmetropolis.ro/5-intrebari-pentru-actorii-de-la-teatrul-metropolis-george-rotaru/

Actorii de la Metropolis răspund la cinci întrebări despre soarta teatrului autohton, într-o perioadă atipică şi delicată pentru scena românească.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 iunie 2020

1. De ce v-a fost cel mai dor în timpul celor două luni de stare de urgență?

George Rotaru: Cel mai mult în perioada stării de urgență mi-a fost dor de familie și de prieteni.

2. Credeți că lumea se va schimba în urma acestei pandemii? În ce fel?

Da, cred că lumea se va schimba. Nu neapărat în bine, deși izolarea a dus inevitabil la introspecție și reevaluare a propriei existențe. Cred că oamenii au realizat care e cu adevărat rolul și importanța lor în societate iar acum în funcție de rezultatul la care au ajuns în urma propriei reevaluări, vor acționa în consecință.

3. Ce fel de spectacole credeți că vor căuta spectatorii la teatru după această experiență?

Cred că publicul de teatru va reveni în număr mare în sălile de spectacole, dar am mari îndoieli în ceea ce privește publicul larg. „Distanțarea socială“ va pune sub semnul întrebării orice demers de a participa la un spectacol. Este greu de anticipat cât de mult este dispus spectatorul să participe la un eveniment unde este supus unor riscuri pe care nu le poate controla. Așadar, cred că nu genul spectacolului va fi hotărâtor ci condițiile de participare la eveniment în sine.

4. Felul dumneavoastră de a vă raporta la teatru s-a schimbat în vreun fel? Credeți că teatrul va arăta altfel după revenirea la normal?

Relația mea cu teatrul rămâne neschimbată, dar sunt destul de mâhnit în ceea ce privește modul în care societatea civilă apreciază breasla actorilor. Sunt prea multe voci care nu consideră necesară această activitate. Paradoxal este faptul că deși actorii au fost un sprijin real în această perioadă, nu este deloc recunoscută influența lor. Cât timp va plana aspectul inutilității meseriei asupra societății și nu se va înțelege rostul nostru pe termen lung mi-e greu să anticipez cum va arăta teatrul după starea de urgență.

5. Dacă ați fi avut o baghetă magică în timpul acestei pandemii, care ar fi cele trei lucruri pe care le-ați fi schimbat sau le-ați schimba de acum încolo?

Aș schimba în primul rând modul de percepție al evenimentului cultural, calitatea lui și descoperirea unor mecanisme noi care să îmbrățișeze limbajele online și alte modalități de propagare a mesajului cultural.

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Din juriul de concurs al GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP, ediția a 23-a, fac parte: ADRIAN BATISTA – regizor și producător TV, IOANA BOGĂŢAN – actriţă, SILVIA GHIAȚĂ – producător TV, ANDREI și ANDREEA GROSU – regizori, ILEANA LUCACIU – critic de teatru.

11
/08
/20

Teatrul Mic anunță programarea primelor spectacole în aer liber, în cadrul unei stagiuni estivale ce se va desfășura pe scena Teatrului de Vară Herăstrău, începând cu luna august, bineînțeles, respectând măsurile și regulile pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

Pagina 1 din 90612345...102030...Ultima »