5 întrebări pentru actorii de la Teatrul Metropolis – Medeea Marinescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/5-intrebari-pentru-actorii-de-la-teatrul-metropolis-medeea-marinescu/

Actorii de la Metropolis răspund la cinci întrebări despre soarta teatrului autohton, într-o perioadă atipică şi delicată pentru scena românească.

Un articol de Ziarul Metropolis|3 iunie 2020

1. De ce v-a fost cel mai dor în timpul celor două luni de stare de urgență?

Medeea Marinescu: Recunosc că nu mi-au lipsit prea multe lucruri în perioada asta de carantină. Dimpotrivă, am recuperat ceva ce pierdusem în perioada de dinainte când alergam enorm, și anume timpul acasă, petrecut cu copiii mei, cu familia! Dacă mi-a fost dor de ceva au fost întâlnirile cu părinții și câțiva prieteni pe care mi-aș fi dorit să îi văd… și plimbările lungi pe jos. Cam atât…

2. Credeți că lumea se va schimba în urma acestei pandemii? În ce fel?

Eu mi-aș dori ca lumea să se schimbe. E o restartare a vieților noastre. Dar pentru asta ar trebui să ne uităm cu luciditate la ce am trăit până acum. Să vedem dacă putem fi onești cu noi înșine… Mi-e teamă că nu mulți vor fi dispuși să facă acest exercițiu cu sinceritate. Am trăit într-o lume nebună, am alergat prea mult, am uitat să trăim în prezent, am agresat natura, am fost prea absorbiți, într-un mod egoist, de munca noastră (nu mă refer doar la breasla din care fac parte, ci la întreaga societate) și am uitat de noi, am uitat să trăim echilibrat ș.a.m.d… A trebuit ca lumea să se oprească în loc ca să fim în stare să ascultăm liniștea și să o redobândim în noi…

Cred că ar trebui să ne redobândim liniștea și echilibrul. Dar mi-e teamă că majoritatea nu va reuși acest lucru.

3. Ce fel de spectacole credeți că vor căuta spectatorii la teatru după această experiență?

Nu știu să răspund la această întrebare. Eu aș căuta spectacolele care mă emoționează, cele sincere.

4. Felul dumneavoastră de a vă raporta la teatru s-a schimbat în vreun fel? Credeți că teatrul va arăta altfel după revenirea la normal?

Da, m-am gândit mult în această perioadă la ce înseamnă teatrul acum. Vedeți, lumea a supraviețuit timp de trei luni fără teatru (sigur, mai toți ne-am jucat în spațiul online, dar nu putem spune că am făcut ceva care să semene a teatru), și noi am supraviețuit. Pe termen scurt. Nu spun că pe termen lung lumea ar putea trăi bine mersi fără teatru. Dar am înțeles că noi construim castele de nisip care într-o zi se pot dărâma… într-o clipă, și că ar trebui să fiu pregătită  să o iau de la capăt, poate, chiar, într-un alt sens.

Cât despre cum va arăta teatrul după această perioadă… el va arăta altfel în măsura în care noi vom ieși schimbați din această experiență. Dacă noi nu vom fi schimbați, nici teatrul nu va arăta altfel.

5. Dacă ați fi avut o baghetă magică în timpul acestei pandemii, care ar fi cele trei lucruri pe care le-ați fi schimbat sau le-ați schimba de acum încolo?

Ce aș schimba? 3 lucruri:

1. Educația
2. Mentalitatea
3. Agitația întregii lumi

23
/07
/14

După realizarea scenografiei pentru multe producții românești și pentru coproducții internaționale, Mihaela Ularu, mama actriţei Ana Ularu, a revenit la prima pasiune a sa, teatrul, realizând costumele din spectacolul independent „În parc”, scris şi regizat de Radu Iacoban, cu Ana Ularu/Rodica Lazăr și Istvan Teglas în distribuţie.

15
/07
/14

Andreea Bibiri spune că în teatru nu există democrație. Mărturisește că regizorul care a influențat-o cel mai mult a fost Liviu Ciulei și vorbește despre prima ei colaborare cu actorul Marius Manole, într-un spectacol „un pic cam personal“, „Cremă de zahăr ars. Astăzi îi spunem dragoste“.

15
/07
/14

INTERVIU. Aflat la prima ediţie, festivalul Ceau, Cinema! (17-20 iulie) îşi propune să apropie publicul de filmul european, într-o oraş fără nici un cinematograf de stat funcţional, dar cu ambiţii de capitală culturală: Timişoara. Pentru a afla ce înseamnă un astfel de eveniment, am stat de vorbă cu iniţiatorul şi organizatorul principal: copywriterul şi criticul de film Lucian Mircu.

19
/06
/14

Tânăra și talentata regizoare Carmen Lidia Vidu prezintă cea de-a treia sa premieră în acest an, „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase“, vineri, 20 iunie, de la ora 19.30, la Godot Cafe Teatru. Spectacolul este un video poem teatral ce aduce pentru prima dată pe o scenă de teatru documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile și amintirile Mariei Tănase, alături de şase dintre cântecele nemuritoare ale artistei, interpretate live.

17
/06
/14

Marele regizor polonez Krzysztof Zanussi afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis realizat la TIFF, că nu există decât un pas între succes și eșec, că premiile sunt folositoare, că a făcut compromisuri în timpul comunismului, că tinerii își vând astăzi prea ușor libertatea și că ceea ce contează este să te comporți decent în viață.

13
/06
/14

Actrița Rodica Lazăr este un buchet de energii multinuanțate. Privirea ei azurie este într-un contrast perfect cu timbrul pregnant al vocii ei. Ai putea vorbi la nesfârșit cu actrița, despre meseria ei, despre începuturi, despre continuări și despre perserverența pe care trebuie să o conții pentru evoluția profesională.

11
/06
/14

Convenţia a fost simplă. Pornind de la fiecare literă din alfabet, Eduard Kunz a ales un cuvânt cheie care îi defineşte viaţa. Şi l-a explicat. Şi, ca orice artist care se respectă nerespectând regulile, a sărit chiar peste litera A. Şi a început aşa: