5 minute de muzică clasică, în şcolile din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/5-minute-de-muzica-clasica-in-scolile-din-romania/

Radio România Muzical şi Ministerul Educaţiei Naţionale au semnat un protocol de colaborare în cadrul căruia proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” devine program naţional în şcoli, începând cu anul şcolar 2014-2015.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2014

Radio România Muzical, unicul post de radio din România dedicat muzicii clasice, va pune la dispoziţia profesorilor cele mai importante piese muzicale din repertoriul românesc şi universal.

Acestea sunt însoţite de explicaţii al căror scop este familiarizarea elevilor cu muzica clasică, notează Mediafax.

„În efortul nostru de educare a copiilor considerăm că este de datoria noastră să ieşim din studiourile de emisie şi din sălile de concerte şi să mergem direct la ei. Este foarte important pentru copii să înţeleagă ceea ce ascultă. Doar în felul acesta ajung să iubească muzica clasică. Avem nevoie de 5 minute generaţii cu o educaţie diversă nu doar de prizonieri ai tehnologiei” – Liliana Staicu, manager Radio România Muzical.

Proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” are şi o componentă activă: începând cu 1 octombrie, pe site-ul www.romania-muzical.ro, vor fi demarate mai multe concursuri.

Elevii care vor răspunde întrebărilor referitoare la piesele muzicale puse la dispoziţie de Radio România Muzical vor fi premiaţi cu CD-uri şi cărţi.
Proiectul este coordonat de Cristina Comandaşu, redactor-şef al Radio România Muzical, iniţiatoarea campaniei, şi Adrian Brăescu, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Foto: Ascultă 5 minute de muzică clasică – Radio România Muzical

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

30
/08
/23

Cel mai așteptat spectacol din perioada sărbătorilor se întoarce cu cea mai grandioasă ediție de până acum: instrumentiști de top și soliști de calibru de la Opera de Stat din Viena, Arena din Verona, Opera din Roma sau Teatrul Scala din Milano vor lua parte la turneul REGAL VIENEZ 2023, ce se va derula în perioada 5 decembrie – 29 decembrie și se va opri în 25 de orașe.