5 zile cu freș de documentar românesc la București Docuart Fest ediția a 4-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/5-zile-cu-fres-de-documentar-romanesc-la-bucuresti-docuart-fest-editia-a-4-a/

Astăzi debutează cea de-a 4-a ediţie a Bucureşti Docuart Fest, singurul festival de film dedicat exclusiv documentarului românesc, ce urmează să aibă loc la Cinemateca Eforie şi Cinema Muzeul Țăranului. Docuart Fest 2015 se desfăşoară în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, prima zi a festivalului fiind dedicată galei de deschidere.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2015

Festivitatea programată la Cinemateca Eforie așteaptă cinefilii de la ora 19:30 cu un film în premieră națională, Roboțelul de Aur (R: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), ce spune povestea jucătoarei de box Steluța Duță. Aceasta, alături de antrenorul ei și cei doi regizori vor fi prezenți în cadrul galei pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri, accesul realizându-se pe baza înscrierii online.

Festivalul include în acest an o selecție de 26 de filme documentar, dintre care 6 în premieră națională.

Câștigătorul marelui trofeu va fi desemnat în urma analizei unui juriu profesionist ce îi reunește pe jurnalistul și filmologul Cristian Tudor Popescu, criticul și istoricul de film Magda Mihăilescu și regizorul Marian Crișan. Proiecțiile de film vor avea loc în două cinematografe și vor fi însoțite de discuții cu cineaștii din spatele camerelor de luat vederi.

Acestei selecții împărțite în trei secțiuni (studențească, principală și documentar de televiziune) i se adaugă filme în afara competiției incluse în segmentul „Focus”, dedicat în fiecare an câte unui regizor român.

Liviu Ciulei şi Thomas Ciulei

Liviu Ciulei şi Thomas Ciulei

La cea de-a 4-a ediție, segmentul îi este dedicat lui Thomas Ciulei, ale cărui filme vor fi proiectate duminică, în ultima zi a festivalului.

Aceasta este, de altfel, o ultima ocazie prețioasă de a urmari filmele românului cineast care a luat decizia ca de la 19 octombrie, producțiile de film semnate de acesta și tatăl lui, Liviu Ciulei, să nu mai fie difuzate în țară, din cauza „tratamentului discriminatoriu al Centrului Național al Cinematografiei”.

București Docuart Fest încurajează consumul de documentar românesc, pe tinerii regizori și spectatori, dorind să creeze un nou suflu de privitori pasionați de cinematografia autohtonă. Astfel, intrarea la festival este lăsată liberă atât la Cinema Muzeul Țăranului Român, cât și la Cinemateca Eforie.

Ediția din acest an este realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), a Ministerului Culturii, partener principal Muzeul Național al Țăranului Român.

Le mulțumim sponsorilor și partenerilor media ce se arată dedicați cauzei culturale a filmului documentar românesc.

Foto: Docuart Fest – facebook.com/docuart

11
/01
/15

Filmele "Birdman" şi "Boyhood" sunt marile favorite la Globurile de Aur, a doua distincţie ca importanţă din cinematografia americană după Oscaruri, ce vor fi decernate în noaptea de duminică spre luni, într-o gală la care participă nume mari de la Hollywood şi va fi urmărită în lumea întreagă.

10
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Mommy”, al cincilea lungmetraj al indecent de tânărului cineast canadian Xavier Dolan (25 de ani), este o „tectonică a sentimentelor” ambalată în încadraturi, culori și sunete electrizante, folosite cu o dezinvoltură frapantă.

09
/01
/15

“Orașul câinilor / White God” în regia lui Kornél Mundruczó, propunerea Ungariei la categoria Cel mai bun film străin, este inclus în programul “9 pentru Oscar” la Cinema Studio din București. Evenimentul are loc în capitală între 9 și 15 ianuarie, cu o săptămână înaintea anunțării nominalizărilor celei de 87-a ediții a premiilor Academiei Americane de Film. Cele două proiecții sunt programate duminică, 11 ianuarie, de la ora 14:00 și joi, 15 ianuarie, de la ora 20:00.

09
/01
/15

Debutul în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu, "Autoportretul unei fete cuminți", va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam (21 Ianuarie- 1 Februarie 2015), secțiunea "What the F?!".

08
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Scris de Bogdan Mirică și regizat de Igor Cobileanski, „Umbre”, noul serial produs și difuzat de HBO România, încearcă să altoiască pe sol românesc un format străin, însă eșuează undeva la mijloc.

08
/01
/15

„De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai așteptate filme românești din 2015, inspirat de un caz real care a zguduit România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait, va fi lansat pe 27 februarie 2015 în cinematografele din toată țara.

08
/01
/15

Din 16 ianuarie, Russell Crowe revine în cinematografe în dublu rol: regizor și actor. Un tată în căutarea fiilor săi, într-un context istoric incert: la sfârşitul Primului Război Mondial, când lumea este încă devastată de oribilele sale consecinţe.

06
/01
/15

Filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia și Canada vor fi proiectate la Cinema Studio din București, între 9 și 15 ianuarie 2015, în săptămâna dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 87-a ediție a premiilor Academiei Americane de Film.

05
/01
/15

Anul 2015 aduce în peisajul cinematografic noi proiecte ale unor regizori premiaţi la Cannes, Berlin şi Veneţia, printre filmele româneşti care vor fi lansate în cinema numărându-se thrillere politice, un western balcanic, un documentar animat, dar şi comedii, drame şi pelicule poliţiste.

02
/01
/15

Nedistribuite în cinematografe, văzute puțin în festivaluri, ignorate nejustificat, filmele de nonficțiune merită o mai mare atenție. La început de an, Ziarul Metropolis vă propune 10 documentare străine din 2013 și 2014, demne de reținut.