50 de ani de Pantera Roz / Anim`est – Nopţi tematice de muzică şi film
https://www.ziarulmetropolis.ro/50-de-ani-de-pantera-roz-animest-nopti-tematice-de-muzica-si-film/

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2014

Pe lângă o serie de proiecţii, workshopuri, expoziţii şi instalaţii ce vor completa programele din cinematografele Elvire Popesco şi Studio, aici vor fi organizate, cu sprijinul Jameson, toate petrecerile Anim’est, nopţi tematice de muzică şi film cunoscute şi îndrăgite de public, precum şi altele cu un concept fresh în agenda festivalului.

Dress code: pink! 50 de ani de Pantera Roz

Toată lumea îi ştie mersul, zâmbetul, iar de la primele note din saxofon ale celebrei coloane sonore semnate Henry Mancini, nu există nici un pic de confuzie în legătură cu cine urmează să apară pe ecran: 2014 este anul în care Pantera Roz, cea mai hip şi vicleană felină, împlineşte 50 de ani.

Creată în anii 1960 de Friz Freleng şi David DePatie pentru genericul comediei poliţiste Pantera Roz, cu Peter Sellers în rolul zăpăcitului inspector Clouseau, personajul animat a devenit rapid într-atât de popular, încât creatorii săi au conceput, la scurt timp după, o serie animată separată.

Primul film din serie, The Pink Phink, câştiga, în 1964, premiul Oscar pentru cel mai bun scurt metraj de animaţie, iar în anii 1970, Pantera Roz devenise personaj de benzi desenate, cu propria emisiune matinală televizată şi o serie de apariţii speciale în emisiuni TV.

Aniversarea panterei începe la Anim’est sâmbătă, pe 4 octombrie, de la ora 20.00, la Cinema Studio, cu o proiecţie specială 50 Years of Pink! a celor mai reprezentative scurtmetraje din celebra serie animată, un program restaurat şi digitalizat ce va fi proiectat pe DCP.

Noaptea continuă, după porţia nostalgică de aventuri haioase ale celebrei feline, cu o petrecere de la ora 22.00, la Re:Animation Hub. Inserţiile tematice de saxofon şi ritmuri de funk & disco vor fi asigurate de cei de la Nicecream.fm, iar outfitul e obligatoriu să conţină şi un item roz.

Creepy Animation Night, la cea de-a şasea ediţie

Cea mai intensă noapte a festivalului revine, anul acesta, cu noi scurtmetraje de animaţie stranii şi înspăimântătoare, menite să provoace publicul Anim’est.

La cea de-a şasea ediţie, Creepy Animation Night vine cu un concept nou, proiecţia de filme desfăşurându-se simultan în cele trei locaţii ale festivalului – Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Re:Animation Hub – în noaptea de vineri, 10 octombrie, de la ora 22.00.

De la decapitări, extratereştri, fantome şi eviscerări, la întâmpări morbide pline de umor negru, sex bizar şi răsturnarea religiilor, noaptea bizară a festivalului îşi propune, mai mult ca oricând, să exploreze partea întunecată a animaţiei.

Scurt-metrajele vor fi urmate de o petrecere după miezul nopţii la Re:Animation Hub, unde vor mixa C L N K (noul proiect muzical al producătorului bucureştean Silviu Badea, aka Montgomery Clunk) şi Polochord, doi dintre artiştii de la noi reprezentatvi pentru ce e mai proaspăt şi autentic în materie de sound electronic.

Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi în Re:Animation Hub.

Foto: Pantera Roz, Creepy Animation Night – animest.ro

21
/06
/21

Cel mai stimulant film văzut la ediţia din acest a Festivalului One World Romania, disponibil şi online până la 27 iunie, a fost „N-o să mai fie noapte” (2020), al cineastei franceze Eléonore Weber. Este un documentar făcut doar din imagini înregistrate de camerele instalate pe căştile de protecţie ale soldaţilor aflaţi în misiuni aeriene cu elicopterul în regiuni din Orientul Mijlociu.

20
/06
/21

Prin multe dintre filmele din selecţia din acest an, Festivalul One World, primul mare eveniment cinematografic desfăşurat fizic în 2021 în România, a arătat libertatea uriaşă pe care documentarul şi-o poate lua faţă de norme, atunci când cineaştii nu se tem să caute forme mai radicale pentru subiectele lor. O parte din selecţie poate fi văzută online în perioada 21-27 iunie.

18
/06
/21

După premiul al III-lea ex-aequo de la Cinéfondation de anul trecut, acordat Luciei Chicoș pentru filmul „Contraindicații’’, UNATC revine la Festivalul de la Cannes cu scurtmetrajul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, în regia Carinei-Gabriela Dașoveanu.

17
/06
/21

Cea de-a cincea ediție a festivalului internațional de scurtmetraje Transilvania Shorts ajunge la Cluj-Napoca în perioada 27 - 29 iunie, la Cinema Victoria și Cinema Dacia, cu o selecție de filme selectate și premiate în festivaluri de renume din întreaga lume.

16
/06
/21

Cea de-a V-a ediție a festivalului American Independent Film are loc anul acesta între 23 și 27 iunie, la Cinema Muzeul Țăranului și Food Hood, și va aduce în fața spectatorilor cele mai noi producții de film american independent, fiind, pentru multe dintre ele, ocazia unică de a le vedea pe un ecran de cinema.

15
/06
/21

Programul „Filme alese”, difuzat de TNT în serile de miercuri, va continua în luna iulie cu o colecție de filme americane de referință, producții nominalizate la Oscar și apreciate de critici și de public, care prezintă povești mitologice, vorbesc despre caracter și despre legături de neșters.

14
/06
/21

Bradamante Film alături de o prestigioasă echipă internațională din care fac parte Michela Scolari (scenarist/ producător/ regizor), Felix Maximilian (producător), Jerry Ying (producător), David Zuckerman (producător) și Gianluca Fellini (regizor) filmează la București „Copiii din canale” / „The Sewer Kids”.

14
/06
/21

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est, revine cu o nouă ediţie ALTFEL, pe 19 și 20 iunie, la Opera Comică pentru Copii.

14
/06
/21

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va fi lansat pe 2 iulie 2021 în cinematografe.

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.