50 de ani de succes artistic. Vladimir Cosma
https://www.ziarulmetropolis.ro/50-de-ani-de-succes-artistic-vladimir-cosma/

Compozitorul şi dirijorul român Vladimir Cosma şi Orchestra Română de Tineret vor susţine un concert extraordinar la Palais des Congrès de Paris, duminică, 9 octombrie 2016, de la ora 17.00. Evenimentul din capitala franceză este debutul turneului desfăşurat până la 17 februarie 2017 în Franţa şi Elveţia, marcând 50 de ani de succes artistic al marelui muzician.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2016

Vor concerta, alături de maestrul Vladimir Cosma, soprana Irina Baïant, solistul Richard Sanderson, Greg Zlap (muzicuță), Marius Preda (țambal), precum și alți 200 de artiști.

În cadrul turneului, Vladimir Cosma va prezenta un program în care se vor regăsi numeroase teme familiare în aranjamente muzicale noi, precum și opere inedite în concert.

Concertele îmi permit să dezvolt și să dau o viață nouă acestor bucăți muzicale, întipărite în memorie grație cinemaului. Acest prim turneu constituie o experiență formidabilă, care îmi oferă ocazia să întâlnesc publicul, dirijând eu însumi o mare orchestră simfonică, coruri și soliști cu talente excepționale. – Vladimir Cosma

Despre Vladimir Cosma

Vladimir Cosma (născut la 13 aprilie 1940, la București, într-o familie de muzicieni) a ajuns la Paris în 1963, pregătindu-se muzical cu Nadia Boulanger, dar și la Conservatorul Național de Muzică din capitala Franței.

În 1968, Yves Robert îi încredințează muzica filmului său Alexandre le Bienheureux (a fost pentru prima dată când Vladimir Cosma a compus muzică de film), succes confirmat și reiterat în 1972 de muzica creată de maestru pentru filmul Marele Blond cu un pantof negru. De atunci, a compus peste 400 de partituri, pentru producții cinematografice și seriale TV.

Cinematograful i-a oferit oportunitatea să abordeze diferite genuri muzicale, de la jazz la muzică clasică, Vladimir Cosma compunând lucrări pentru cor și orchestră, concerte de vioară, eufoniu, trompetă, violoncel, mandolină, muzică de cameră etc.

De câțiva ani, concertele simfonice sunt preponderente în activitatea artistică a lui Vladimir Cosma, muzicianul dedicându-se rescrierii partiturilor și dirijării orchestrelor.

În afara celor două premii César pentru cea mai bună muzică de film (Diva, în 1982, și Le Bal, în 1984), două premii 7 d’Or și a mai multor premii prestigioase (SACEM, Premiul Henri Langlois al Cinematecii Franceze), Vladimir Cosma a obținut numeroase discuri de aur și de platină.

Programul concertelor:

09 octombrie 2016 – PARIS

07 februarie 2017 – BORDEAUX

08 februarie 2017 – TOULOUSE

09 februarie 2017 – GENEVA

10 februarie 2017 – LYON

11 februarie 2017 – ROUEN

14 februarie 2017 – LILLE

15 februarie 2017 – STRASBOURG

16 februarie 2017 – DIJON

17 februarie 2017 – NANTES

Foto: Vladimir Cosma – facebook

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.