51 de miliarde de euro, valoarea pieţei de artă globală în 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/51-de-miliarde-de-euro-valoarea-pietei-de-arta-globala-in-2014/

Piaţa de artă globală şi-a depăşit precedentul record, stabilit înainte de declanşarea crizei financiare mondiale, şi a generat venituri de 51 de miliarde de euro pe plan mondial în anul 2014, potrivit unui raport întocmit de European Fine Art Foundation.

Un articol de Petre Ivan|16 martie 2015

Această fundaţie olandeză, cu sediul la Maastricht, care organizează în fiecare an European Fine Art Fair, unul dintre cele mai mari târguri de profil din lume, afirmă că piaţa mondială de artă a înregistrat în 2014 o creştere de şapte procente şi a reuşit să depăşească astfel precedentul record de venituri – 48 miliarde de euro – care fusese stabilit în 2007.

Deşi valoarea totală a tranzacţiilor de artă a stabilit un nou record, numărul tranzacţiilor a înregistrat o scădere faţă de anul 2007.

Aproximativ 1.530 de loturi în valoare de cel puţin 1 milion de euro au fost vândute în 2014, iar 96 dintre acestea au valorat peste 10 milioane de euro. Deşi aceste loturi au reprezentat doar 0,5 procente din numărul total al tranzacţiilor mondiale de artă, ele au asigurat aproape jumătate din valoarea totală a pieţei de artă.

13 milioane de persoane bogate

La sfârşitul anului 2013, pe plan mondial existau 13,7 milioane de persoane bogate, în creştere cu 15 procente faţă de anul 2012, iar averea totală a acestor persoane a fost de aproximativ 53 trilioane de euro, potrivit aceluiaşi raport.51 de miliarde

La polul opus al pieţei de artă, un număr tot mai mare de tranzacţii de mică valoare au avut loc online. Vânzările de artă şi de antichităţi care au avut loc exclusiv pe internet au generat venituri totale de 3,3 miliarde de euro în 2014.

Statele Unite au înregistrat anul trecut 39% din vânzările mondiale de artă, fiind cea mai mare piaţă de artă din lume, urmată de China şi Marea Britanie – ambele cu 22% din totalul vânzărilor mondiale.

Artiştii contemporani, extrem de apreciaţi

Cel mai consistent segment al pieţei globale de artă a fost reprezentat de arta postbelică şi cea contemporană, cu 48% din totalul vânzărilor.

Arta modernă, realizată de artişti născuţi între 1875 şi 1910, a reprezentat 28% din totalul vânzărilor de artă mondială.

Foto: 51 de miliarde de euro, piaţa de artă –  facebook

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.