51 de miliarde de euro, valoarea pieţei de artă globală în 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/51-de-miliarde-de-euro-valoarea-pietei-de-arta-globala-in-2014/

Piaţa de artă globală şi-a depăşit precedentul record, stabilit înainte de declanşarea crizei financiare mondiale, şi a generat venituri de 51 de miliarde de euro pe plan mondial în anul 2014, potrivit unui raport întocmit de European Fine Art Foundation.

Un articol de Petre Ivan|16 martie 2015

Această fundaţie olandeză, cu sediul la Maastricht, care organizează în fiecare an European Fine Art Fair, unul dintre cele mai mari târguri de profil din lume, afirmă că piaţa mondială de artă a înregistrat în 2014 o creştere de şapte procente şi a reuşit să depăşească astfel precedentul record de venituri – 48 miliarde de euro – care fusese stabilit în 2007.

Deşi valoarea totală a tranzacţiilor de artă a stabilit un nou record, numărul tranzacţiilor a înregistrat o scădere faţă de anul 2007.

Aproximativ 1.530 de loturi în valoare de cel puţin 1 milion de euro au fost vândute în 2014, iar 96 dintre acestea au valorat peste 10 milioane de euro. Deşi aceste loturi au reprezentat doar 0,5 procente din numărul total al tranzacţiilor mondiale de artă, ele au asigurat aproape jumătate din valoarea totală a pieţei de artă.

13 milioane de persoane bogate

La sfârşitul anului 2013, pe plan mondial existau 13,7 milioane de persoane bogate, în creştere cu 15 procente faţă de anul 2012, iar averea totală a acestor persoane a fost de aproximativ 53 trilioane de euro, potrivit aceluiaşi raport.51 de miliarde

La polul opus al pieţei de artă, un număr tot mai mare de tranzacţii de mică valoare au avut loc online. Vânzările de artă şi de antichităţi care au avut loc exclusiv pe internet au generat venituri totale de 3,3 miliarde de euro în 2014.

Statele Unite au înregistrat anul trecut 39% din vânzările mondiale de artă, fiind cea mai mare piaţă de artă din lume, urmată de China şi Marea Britanie – ambele cu 22% din totalul vânzărilor mondiale.

Artiştii contemporani, extrem de apreciaţi

Cel mai consistent segment al pieţei globale de artă a fost reprezentat de arta postbelică şi cea contemporană, cu 48% din totalul vânzărilor.

Arta modernă, realizată de artişti născuţi între 1875 şi 1910, a reprezentat 28% din totalul vânzărilor de artă mondială.

Foto: 51 de miliarde de euro, piaţa de artă –  facebook

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.