26 de documentare românești în selecția competițională București Docuart Fest 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/54468/

Festivalul de film documentar Bucureşti Docuart Fest şi-a încheiat etapa de preselecţie a producţiilor ce urmează să fie proiectate la cea de-a 4-a ediţie programată în această toamnă, în perioada 30 sept. – 4 oct. la Cinemateca Eforie şi Cinema Muzeul Țăranului. 

Un articol de Liliana Matei|25 august 2015

Această primă selecție a filmelor a fost realizată de o comisie formată din criticii de film Anca Grădinariu, Florin Barbu și Mihai Fulger. Mai mult de 60 de documentare au fost înscrise în cadrul festivalului, în cele 3 secțiuni existente.

În cele din urmă, membrii au selectat 8 producții pentru categoria studențească, 12 pentru cea principală și 6 pentru cea dedicată documentarului de televiziune. Aceasta din urmă este o categorie nou introdusă odată cu ediția din acest an. Cel de-al doilea juriu format din specialiști ai cinematografiei autohtone va desemna în cea de-a doua rundă câștigătorii București Docuart Fest din perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2015.

„Recunosc că am fost puţin speriată de numărul mare de înscrieri, dar munca de selecţie a fost o plăcere şi, din nou, o continuă revelaţie. Anul acesta calitatea documentarelor s-a dovedit a fi atât de mare, încât au rămas pe dinafară producţii remarcabile care, într-un an mai sărac, ar fi intrat. M-a bucurat şi diversitatea lor: documentarelor social-observaţionale li s-au adăugat cele investigative, etnografice, biografice, istorice, etc. Unele m-au oripilat şi revoltat, altele m-au captivat sau m-au emoţionat până la lacrimi. Pentru un gen considerat odinioară ruda săracă a ficţiunii, documentarul românesc e, în acest moment, suprinzător de bogat”, spune Anca Grădinariu.

Din rândul creațiilor studențești, vor putea fi urmărite în cadrul festivalului filmele: Roboțelul de Aur (R.: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), Dincolo (R.: Răzvan Chirilă), Mohamed Tomescu (R.: Olesya Bortnyak),  Brudina (R.: Dragoș-Mihai Hanciu), Românești (R.: Artur Boruzs), Fiul soarelui (R.: Marieta – Denisa Manolache), Fotografiile rămân (R.: Raluca Vlad) și Will Fred (R.: Józsa Levente).

La secțiunea principală vor fi proiectate producțiile: Paşaport de Germania (R.: Răzvan Georgescu), Toto şi surorile lui (R.: Alexander Nanau), Omul negru (R.: Alexandru Tudora), Aliyah DaDa (R.: Oana Giurgiu), Meserie naturală (R.: Florin Andreescu), Reţeaua (R.: Claudiu Mitcu), Stația #15033 (R.: Iulia Matei), Afară (R.: Andrei Schwartz), Noi în anul 2000 (R.: Tedy Necula), 7 cuvinte (R.: Negoiță Andrei), Omul pasăre (R.: Alexandru Mavrodineanu, Mihai Grecea) și, de asemenea, Te iubesc, Ion şi Doina (R.: Leontina Vatamanu).

În cele din urmă, categoria dedicată documentarelor de televiziune își va face debutul cu titluri ca: Călușarii din Bârla (R.: Adriana Oprea), Cum arată insolvența la români (R.: Răzvan Butaru), Televiziunea la zidul revoluţiei (R.: Cornel Mihalache), Şi Dumnezeu a creat bărbatul (R.: Diana Deleanu), 1990 – între „golani” şi „criptocomunişti” (R.: Liviu Tofan) și Întunericul care doboară popicele  (R.: Cosmin Tomoroga).

,,După trei ani în care am văzut toate filmele înscrise în festival, pot spune că documentarul românesc are un viitor frumos. Aștept cu nerăbdare ca mai mulţi studenţi şi absolvenţi ai unor facultăţi de specialitate din Bucureşti sau Cluj, prezenţi deja cu filme în programul Docuart Fest, să facă pasul către competiţia principală, aşa cum a făcut-o Iulia Matei la această ediţie. Salut introducerea unei secţiuni competiționale pentru documentarele de televiziune, producţii care sunt foarte rar analizate competent, fără prejudecăți”, spune Mihai Fulger, critic de film.

În această ediție a festivalului, secțiunea „Documentar de televiziune” nu este singurul element de noutate, organizatorii anunțând numeroase surprize care se alătură obișnuitelor discuții interactive de tip Q&A, sesiunilor de master class și programului cultural încărcat. De altfel, festivalul a cumulat până în prezent 90 de filme documentar proiectate în colaborări cu peste 60 de regizori, studenți și profesioniști, participanți la sesiunile de întrebări și răspunsuri.

„Ca de fiecare dată în ultimii 4 ani, eu și colegii mei am ales o combinație convingatoare, zic eu, de filme consacrate deja („Toto și surorile lui”, „Rețeaua”, „Pașaport de Germania”), condimentate cu noi nume, promițatoare, mai ales din secțunea studentească. Temele variate și mijloacele artistice pe care regizorii le-au folosit mă fac să fiu mulțumit și încrezător în destinul genului ăsta cinematografic care, să fim sinceri, e destul de vitregit în general. Pe scurt, nu ratați nicio proiecție, niciun film și nicio întâlnire cu invitații din festival. Toată admirația și susținerea pentru ce se întâmplă  de câțiva ani la Docuart„, este recomandarea lui Florin Barbu.

 

 

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.