65 de ani de la aderarea României la UNESCO
https://www.ziarulmetropolis.ro/65-de-ani-de-la-aderarea-romaniei-la-unesco/

Peste 100 de ambasadori şi diplomaţi acreditaţi la UNESCO au fost prezenţi la concertul de la Paris care a marcat 65 de ani de la aderarea României la UNESCO.

Un articol de Liliana Matei|6 octombrie 2021

La împlinirea a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, Delegaţia permanentă a României la UNESCO, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris, a organizat în Marea sală UNESCO, pe 5 octombrie, un concert de gală extraordinar susținut de ansamblul Violoncellissimo, la care au participat directoarea generală UNESCO, doamna Audrey Azoulay, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu și numeroși diplomați acreditaţi la UNESCO, înalte oficialități ale acestei organizații, precum și personalități culturale române și franceze, istorica sală fiind arhiplină cu această ocazie, pentru prima dată după o lungă perioadă de tăcere, iar concertul putând fi urmărit online şi de publicul larg, pe webcast-ul oficial UNESCO.

Audrey Azoulay, director general UNESCO, declara referitor la momentul aniversar: UNESCO este foarte fericit să sărbătorească alături de voi cei 65 de ani de prietenie și cooperare care ne leagă de România. Acești 65 de ani de istorie comună formează o carte frumoasă în care mai avem multe capitole frumoase de scris. Această poveste ne obligă să rămânem fideli idealurilor fondatorilor noștri, pentru a construi cu adevărat apărarea păcii în mintea oamenilor. Așadar, vă doresc și ne dorim o aniversare foarte fericită.

În același context, Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României, a declarat: “Prin aderarea la UNESCO acum 65 de ani, România și-a consolidat prezența într-un spațiu larg de dialog privind cooperarea internațională pentru educație, știință și cultură, în care rolul UNESCO a căpătat o importanță fără precedent. Astfel, în contextul internațional dificil prin care trecem astăzi, multilateralismul a redobândit o importanță majoră în deciziile de reconstrucție a lumii. Iar reafirmarea atașamentului României față de principiile Națiunilor Unite și ale UNESCO a devenit în mod natural o constantă în acțiunile noastre diplomatice și culturale externe”.

Excelența sa, Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la UNESCO, declara: “Organizarea acestui concert extraordinar a fost o provocare pentru noi, aceea de a reitera, fără echivoc, atașamentul profund al țării noastre la multilateralism și la valorile specifice UNESCO, cum ar fi cultura păcii și a diversității expresiilor culturale. Am ținut să marcăm astfel și Ziua Internațională a Profesorilor, pe care o sărbătorim tot astăzi. Și mă bucur că am putut prezenta distinsului auditoriu de la UNESCO un profesor foarte special, maestrul Marin Cazacu, fondatorul și mentorul ansamblului Violoncellissimo, un virtuoz, dar și un creator de talente remarcabile, care ne-au oferit o seară memorabilă, savuroasă și încântătoare.“

Profesorul și violoncelistul Marin Cazacu și ansamblul Violoncellissimo au entuziasmat publicul aflat în marea sală UNESCO, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, sub genericul „De la baroc la… rock”. Spectatorii au avut ocazia de a-i aplauda pe unii dintre cei mai buni violonceliști din România, dar şi rezultatele extraordinare la care duce excelenta relație dintre maestru și discipoli. O familie compusă din muzicieni – elevii şi studenţii maestrului Cazacu – familie cu un număr de membri în permanentă modificare, Violoncellissimo poate aduce pe scenă de la 4 la 100 de violoncelişti, într-o formulă flexibilă şi mereu surprinzătoare.

Concertul de la Paris a fost organizat de Delegaţia permanentă a României la UNESCO, cu sprijinul ICR Paris

Partener : Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română

Parteneri: Asociaţiile culturale Patrimoniu pentru viitor, Pro Contemporania, The Culture Club

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.