7 februarie în cultură – Charlot, Dickens, Stroe și Vasilache
https://www.ziarulmetropolis.ro/7-februarie-in-cultura-stroe-vasilache-si-charlot/

Într-o zi de 7 februarie Charlie Chaplin debuta în rolul care îi va aduce celebritatea, micul Vagabond – Charlot. Tot într-o zi de 7 februaraie  faimosul cuplu Stroe şi Vasilache prezenta în premieră „Bing-bang”, primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

Un articol de Petre Ivan|7 februarie 2017

În perioada interbelică, Stroe și Vasilache puteau fi auziţi la emisiunea de mare succes Ora veselă. După decesul prematur al lui (Vasile) Vasilache, în urma bombardamentelor din 1944, (Nicolae) Stroe a continuat de unul singur populara emisiune care începea întotdeauna cu refrenul: „Alo, alo, aici e Stroe / Și roagă să-i dați voie / O clipă să vă-nveselească / Să glumească / Iar cu Voi…”

1478 – S-a născut savantul umanist englez Thomas Morus, unul dintre întemeietorii socialismului utopic (m. 1535)

1741 – A apărut „Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat” ce stabileşte o serie de reforme fiscale şi administrative în Ţara Românească

1777 – S-a născut, la Goleşti, în Argeş, Dinicu Golescu, mare cărturar şi memorialist (m. 5 octombrie 1830)

1812 – S-a născut scriitorul englez Charles Dickens (m. 9 iunie 1870)

1870 – S-a născut Alfred Adler, psihiatru al cărui sistem de psihologie individuală a introdus termenul de sentiment de inferioritate, numit mai târziu şi uneori inexact complex de inferioritate (m. 28 mai 1937)

1885 – S-a născut scriitorul Sinclair Lewis, primul american laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1930 ) („Main Street”, „Babbitt”, „Elmer Gantry”) (m. 10 ianuarie 1951)

1894 – A încetat din viaţă Antoine-Joseph Sax, inventatorul saxofonului

1895 – Comitetul de conducere al „ASTREI” a decis elaborarea şi publicarea „Enciclopediei Române”, sub îndrumarea lui Cornel Diaconovici, primul secretar al asociaţiei. Lucrarea a apărut în trei volume între 1898 şi 1904

 

7 februarie 1914 – Charlie Chaplin a debutat cu rolul care l-a făcut celebru în întreaga lume, micul Vagabond. Se întâmpla în pelicula „Kid Auto Races in Venice” şi purta mustaţă, o pereche largă de pantaloni şi un costum ponosit. Aşa s-a născut persecutatul persecutor, urmăritul urmăritor, singuraticul, mizantropul, duiosul şi descurcăreţul Charlot, simbolul învigătorului sărman.

Foto cu 7 februarie : Charlot, Dickens, Stroe și Vasilache  – wikipedia

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

21
/07
/15

Robin Williams, unul dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii, ar fi împlinit, astăzi, 64 de ani. Chinuit de depresie, actorul s-a sinucis în august 2014 în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

17
/06
/15

... Într-o zi de 17 iunie (1889), Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, era condus pe ultimul său drum. Din singura imagine păstrată de la înmormântarea poetului - un desen realizat de cunoscutul grafician Constantin Jiquidi - se poate observa că Eminescu a fost înmormântat pe o vreme ploiasă şi mohorâtă, unii dintre cei prezenţi având în mână umbrele.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.