Kubrick, Aristotel & Ravel
https://www.ziarulmetropolis.ro/7-martie-in-cultura-kubrick-aristotel-si-ravel/

Într-o zi de 7 martie se stingeau din viaţă Stanley Kubrick, unul dintre cei mai inovativi, vizionari şi influenţi regizori de film, Aristotel, faimosul filosof al Greciei Antice. Tot într-o zi de 7 martie se năştea compozitorul francez Maurice Ravel.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2017

Născut  la New York, în 1928, Kubrick era pasionat de fotografie. La vârsta de 16 ani, revista „Look” îl angaja ca fotograf liber profesionist, după ce îi publicase o fotografie cu un vânzător de ziare, făcută în ziua în care murise preşedintele Franklin D. Roosevelt. Cu economiile strânse, viitorul regizor îşi va finanţa documentarul de 16 minute „The Day of the Fight”. În ultimii 40 de ani ai carierei, Kubrick a locuit în Anglia, alături de numeroasele sale pisici.

322 (î.Hr.) – S-a stins din viaţă Aristotel, unul din cei mai importanți filosofi ai Greciei Antice, clasic al filosofiei universale, spirit enciclopedic, fondator al școlii peripatetice. Deși bazele filosofiei au fost puse de Platon, Aristotel este cel care a tras concluziile necesare din filosofia acestuia și a dezvoltat-o. A întemeiat și sistematizat domenii filosofice ca Metafizica, Logica formală, Retorica, Etica. De asemenea, forma aristotelică a științelor naturale a rămas paradigmatică mai mult de un mileniu în Europa.

1274 – S-a stins din viaţă Toma d’Aquino, teolog și filosof italian, canonizat în 1323 (n. 1225)

1875 – S-a născut Maurice Ravel, compozitor francez impresionist, celebru mai ales datorită muzicii de balet pentru orchestră în Do major Boléro, compusă în 1928, una din ultimele piese compuse înainte ca boala să-l condamne la tăcere.

1876 – Alexander Graham Bell a primit brevetul pentru o invenție pe care a numit-o telefon.

1908 – S-a născut Anna Magnani, actriță italiană, simbol al Italiei postbelice şi figură emblematică a neorealismului (Roma, oraş deschis, Amore, Bellissima, Trandafirul tatuat (Premiul Oscar), Sălbatic e vântul, Orfeu în infern, Secretul din Santa Vittoria).

1924 – S-a născut Kobo Abe, scriitor, fotograf și inventator japonez. Kobo Abe a colaborat cu regizorul Hiroshi Teshigahara la adaptarea pentru ecran a romanelor sale: Groapa, Femeia nisipurilor, Chip străin sau Harta ruinată. A fost comparat cu Kafka pentr7 martie u explorările la limita dintre suprarealism și coșmar ale individului, iar faima sa a depășit granițele țării sale, după ce Femeia nisipurilor a avut succes la Festivalul de Film de la Cannes.

1946 – S-a născut Matthew Fisher, muzician britanic (Procol Harum)

1931 – S-a stins din viaţă Lupu Pick, actor, scenarist, regizor şi producător de origine română. A avut o contribuţie importantă la dezvoltarea genului Kammerspielfilm (film de cameră), deosebit de apreciate în Germania de după Primul Război Mondial.

1942 – S-a stins din viaţă Nina Arbore, pictor, grafician român (n. 1889)

1977 – S-a stins din viaţă Virgil Gheorghiu, poet, eseist, muzicolog, pianist român (n. 1905)

1983 – S-a stins din viaţă Dumitru D. Panaitescu, eseist și traducător român (n. 1915)

Foto cu 7 martie în cultură – Cinemagia şi Wikipedia

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

18
/11
/22

Începând cu anul 1999, pe data de 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Obiectivele acestei zile includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

08
/04
/20

De la strângeri de fonduri pentru cei care au nevoie de sprijin în această perioadă, la diferite activități adaptate zilelor în care #stămacasă, români din toată țara continuă să creeze noi inițiative pe Facebook, cu scopul de a aduce un impact pozitiv în lupta cu epidemia de COVID-19. Indiferent de tema abordată, acestea reușesc să folosească instrumentele online pentru a aduce împreună comunități și a găsi soluții la dificultățile cu care se confruntă.