70 de ani de la naşterea lui Freddie Mercury
https://www.ziarulmetropolis.ro/70-de-ani-de-la-nasterea-lui-freddie-mercury/

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” – Freddie Mercury. Artistul născut în Zanzibar, considerat unul dintre cei mai mari cântăreţi de muzică rock din istorie, ar fi împlinit astăzi 70 de ani. O vârstă la care Freddie Mercury, liderul formaţiei britanice Queen, nu şi-ar fi dorit să ajungă: „Nu mă aştept să ajung la bătrâneţe. Mi-e totuna ce va fi. Ar fi plicticos să trăiesc până la şaptezeci de ani”.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2016

În urmă cu 70 de ani, într-o zi de 5 septembrie (1946) se năştea, în Zanzibar, Farrokh Bulsara, cel care a rămas cunoscut în istoria muzicii drept Freddie Mercury, liderul şi sufletul legendarei formaţii Queen.

Când a împlinit şapte ani, Freddie a fost trimis în India pentru a merge la Şcoala de băieţi „Sf. Petru”, unde a excelat la sport şi a învăţat să cânte la pian. După ce şi-a completat studiile, s-a alăturat mai multor formaţii şi ulterior a făcut parte din trupa Queen, unde s-a remarcat datorită vocii sale deosebite şi prestaţiilor live.

Freddie Mercury a scris numeroase hit-uri, printre acestea: „Bohemian Rhapsody”, „We Are The Champions”, „Killer Queen” sau „Little Thing Called Love”. În decursul carierei, a lansat şi două albume solo, „Mr. Bad Guy” (1985) şi „Barcelona” (1988).

Un concert nu este o interpretare live a albumului nostru. Este un eveniment teatral. – Freddie Mercury

Queen a lansat 15 albume până în 1991, a vândut peste o sută de milioane de discuri, mai mult  decât oricare altă formaţie şi a scos, în medie, un LP pe an, în vreme ce alte trupe renumite au nevoie chiar şi de patru ani pentru aceasta… O prolificitate formidabilă, dacă ne gândim că geniul lui Freddie era dublat de talentul şi inspiraşia celorlalţi trei membri ai grupului: Brian May  – „We will Rock You“,  Roger Taylor – „Radio Gaga“, John Deacon – „I Want To Break Free“.

Freddie Mercury s-a stins din viaţă la vârsta de 45 de ani, în noiembrie 1991, la o zi după ce a  anunţat public că este seropozitiv, cenuşa sa a ffiind împrăştiată pe lacul Geneva, lângă Montreux, Elveţia.

Foto: Freddie Mercury  – facebook

11
/08
/21

Când s-a născut, pe 29 august 1891, la Sankt Petersburg, în afară de legătura de rudenie cu Anton Cehov, fratele tatălui său, prea puține lucruri păreau să-i prevestească uriașul și, în același timp, ciudat de nedreptul destin pe care avea să-l trăiască.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

26
/07
/21

La aproape doi ani după ce România intrase, şi ea, în absurdul celui de-al Doilea Război Mondial, în seara de sâmbătă, 26 septembrie 1942, Mihail Sebastian povestea în jurnalul care avea să iasă la lumină, tot din cauza istoriei absurde, mulţi ani mai târziu...

11
/07
/21

12 iulie 1909. Într-un sat din Teleorman se năștea Constantin Noica, cel care avea să devină cel mai important filosof al României, un destin în spatele căruia să ascund numeroase povești, discipoli celebri, ani de închisoare comunistă la Jilava și un fiu care s-a călugărit…

04
/07
/21

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în 2021 o serie de expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale speciale.

15
/06
/21

Printre artiştii care au schimbat modul în care ne raportăm la artă se numără și Max Hermann Maxy (Brăila, 1895- Bucureşti, 1971). El este doar unul dintre artiștii români care au reușit să uimească o lume cu lucrările lor. Un articol de Mihaela Ion.