80 de ani de la nașterea scriitorului Marin Sorescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/80-de-ani-de-la-nasterea-scriitorului-marin-sorescu/

„Nu este nicio ruşine să te naşti prost. Ruşine e să mori prost.” – Marin Sorescu / Astăzi, în ziua în care îl aniversăm pe Constantin Brâncuşi, se împlinesc 80 de ani de la naşterea scriitorului Marin Sorescu, considerat unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani

Un articol de Petre Ivan|19 februarie 2016

Născut în comuna Bulzești, județul Dolj, la 19 februarie 1936, Marin Sorescu a fost redactor la revistele ”Viața românească”, ”Viața studențească”, ”Luceafărul”, redactor-șef la Studioul Cinematografic ”Animafilm” din București, redactor-șef al revistei ”Ramuri” din Craiova , iar în 1990 a fost numit director al Editurii ”Scrisul românesc” din Craiova. Între anii 1993 şi 1995, Marin Sorescu a fost ministru al Culturii.

A scris literatură de toate genurile, situându-se printre cei mai prodigioși scriitori români, iar scrierile sale au fost traduse în zeci de limbi străine.

După debutul ca poet în reviste literare, în 1964 a avut loc și debutul editorial, cu volumul de parodii ”Singur printre poeți”, stilul său original impunându-se și prin volumele de versuri publicate ulterior.marin sorescu

Cu mine se petrece ceva. O viaţă de om. – Marin Sorescu

Ca dramaturg, autorul a continuat experiența teatrului existențialist și a teatrului absurdului, oglindită excepțional de piesele sale: ”Iona” (1968,), ”Există nervi” (1968), ”Paracliserul” (1970), ”Matca” (1973), ”Pluta meduzei” (1974), ”Setea muntelui de sare” (1974), ”Răceala” (1976), ”A treia țeapă” (1980), ”Ieșirea prin cer” (1984), ”Vărul Shakespeare” (1988).

A semnat, de asemenea, proză umoristică și satirică remarcându-se și ca un pictor de talent, având expoziții personale în țară și în străinătate.

Fericirea nu vine niciodată atunci când trebuie. – Marin Sorescu

A fost propus de Academia Română pentru Premiul Nobel pentru Literatură. În 1991 devine membru corespondent, iar din 1992 — membru titular al Academiei Române. A fost, de asemenea, membru corespondent al Academiei ”Mallarme” din Paris (1983).

Marin Sorescu a încetat din viață la 8 decembrie 1996, la București.

Foto: Marin Sorescu – facebook

14
/09
/23

„Până când m-a cunoscut” de Julian Barnes și „Despre memoriile femeii și alți dragoni” de Raluca Nagy sunt două dintre noutățile literare pe care vi le propunem pentru acest început de toamnă.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.

05
/08
/23

„Misterul Mussolini” de Maurizio Serra este o biografie neconvențională a „celui mai greu de descifrat dintre toți dictatorii secolului XX”, disponibilă acum și în limba română, la Editura Trei.

31
/07
/23

Editura Nemira sărbătorește 32 de ani alături de cei mai îndrăgiți autori, cu volume memorabile, apariții inedite, dar și alături de echipă, de oamenii care zi de zi muncesc pentru ca cititorii să-și găsească cele mai potrivite cărți, deschizătoare de drumuri.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.