Filmul Belgian GIRL deschide Oscar Weekend (18 – 20 ianuarie 2019)
https://www.ziarulmetropolis.ro/89847-2/

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 – 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). „Oscar Weekend” are loc înaintea anunţării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediţie a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

Un articol de Petre Ivan|7 decembrie 2018

Primul lungmetraj al tânărului regizor belgian Lukas Dhont, „Girl”, se află pe lista celor cinci filme nominalizate la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină. „Girl” a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, unde a câștigat patru premii, printre care Caméra d’Or, acordat celui mai bun film de debut din festival și premiul FIPRESCI.

Filmul va fi lansat pe ecranele din România în februarie 2019, fiind distribuit de Voodoo Films și va putea fi văzut în avanpremieră în cadrul evenimentului Oscar Weekend, între 18 și 20 ianuarie 2019, la Cinema Elvire Popesco din București.

Pe 6 decembrie, au fost anunțate nominalizările pentru cea de-a 76-a ediție a Premiilor Globul de Aur, premii acordate anual de Asociația Presei Străine de la Hollywood și considerate predicții ale Premiilor Oscar ale Academiei Americane de Film. Ca și în cazul Oscarurilor, Globurile de Aur includ o categorie dedicată filmelor într-o limbă străină iar alături de „Girl”, sunt nominalizate „Roma”, în regia lui Alfonso Cuarón, marele câștigător al Festivalului de la Veneția, „Shoplifters”, al japonezului Kore-eda și „Capharnaüm”, filmul regizoarei libaneze Nadine Labaki, ambele premiate la Cannes cu Palme d’Or și, respectiv, Premiul juriului, și „Never Look Away”, al lui Florian Henckel von Donnersmarck – propunerea Germaniei la Oscar. Câștigătorul va fi anunțat în cadrul ceremoniei de pe 6 ianuarie 2019.

Girl” spune povestea Larei care visează să devină balerină profesionistă. „Girl arată fabulos, nu se teme să pună pe masă o serie de subiecte dificile și are în centru interpretarea spectaculoasă a tânărului actor și dansator Victor Polster”, scria Hollywood Reporter. Victor Polster, actorul din rolul principal, avea 15 ani la momentul filmării și a fost ales la finalul unui casting de jumătate de an, din peste 500 de candidați fiind recompensat, tot la Cannes, cu premiul pentru cea mai bună interpretare în secțiunea Un Certain Regard.

Girl” va putea fi văzut în avanpremieră în cadrul Oscar Weekend, eveniment care prezintă în fiecare an, în București, o selecție de filme propuse sau aflate în cursa pentru premiul Oscar la categoria ‚Cel mai bun film într-o limbă străină’. Ediția a 5-a va avea loc între 18 și 20 ianuarie 2019, la Cinema Elvire Popesco, iar programul va fi anunțat în curând. Evenimentul are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. Oscar Weekend este organizat de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, având ca parteneri Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.

Foto: Girl – facebook

 

 

 

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.