Filmul Belgian GIRL deschide Oscar Weekend (18 – 20 ianuarie 2019)
https://www.ziarulmetropolis.ro/89847-2/

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 – 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). „Oscar Weekend” are loc înaintea anunţării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediţie a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

Un articol de Petre Ivan|7 decembrie 2018

Primul lungmetraj al tânărului regizor belgian Lukas Dhont, „Girl”, se află pe lista celor cinci filme nominalizate la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină. „Girl” a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, unde a câștigat patru premii, printre care Caméra d’Or, acordat celui mai bun film de debut din festival și premiul FIPRESCI.

Filmul va fi lansat pe ecranele din România în februarie 2019, fiind distribuit de Voodoo Films și va putea fi văzut în avanpremieră în cadrul evenimentului Oscar Weekend, între 18 și 20 ianuarie 2019, la Cinema Elvire Popesco din București.

Pe 6 decembrie, au fost anunțate nominalizările pentru cea de-a 76-a ediție a Premiilor Globul de Aur, premii acordate anual de Asociația Presei Străine de la Hollywood și considerate predicții ale Premiilor Oscar ale Academiei Americane de Film. Ca și în cazul Oscarurilor, Globurile de Aur includ o categorie dedicată filmelor într-o limbă străină iar alături de „Girl”, sunt nominalizate „Roma”, în regia lui Alfonso Cuarón, marele câștigător al Festivalului de la Veneția, „Shoplifters”, al japonezului Kore-eda și „Capharnaüm”, filmul regizoarei libaneze Nadine Labaki, ambele premiate la Cannes cu Palme d’Or și, respectiv, Premiul juriului, și „Never Look Away”, al lui Florian Henckel von Donnersmarck – propunerea Germaniei la Oscar. Câștigătorul va fi anunțat în cadrul ceremoniei de pe 6 ianuarie 2019.

Girl” spune povestea Larei care visează să devină balerină profesionistă. „Girl arată fabulos, nu se teme să pună pe masă o serie de subiecte dificile și are în centru interpretarea spectaculoasă a tânărului actor și dansator Victor Polster”, scria Hollywood Reporter. Victor Polster, actorul din rolul principal, avea 15 ani la momentul filmării și a fost ales la finalul unui casting de jumătate de an, din peste 500 de candidați fiind recompensat, tot la Cannes, cu premiul pentru cea mai bună interpretare în secțiunea Un Certain Regard.

Girl” va putea fi văzut în avanpremieră în cadrul Oscar Weekend, eveniment care prezintă în fiecare an, în București, o selecție de filme propuse sau aflate în cursa pentru premiul Oscar la categoria ‚Cel mai bun film într-o limbă străină’. Ediția a 5-a va avea loc între 18 și 20 ianuarie 2019, la Cinema Elvire Popesco, iar programul va fi anunțat în curând. Evenimentul are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. Oscar Weekend este organizat de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, având ca parteneri Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.

Foto: Girl – facebook

 

 

 

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.