9 februarie în cultură – Joe Pesci, Dostoievski & Mia Farrow
https://www.ziarulmetropolis.ro/9-februarie-in-cultura-dostoievski-alain-delon/

Într-o zi de 9 februarie (1881) înceta din viaţă scriitorul Fiodor Mihailovici Dostoievski, unul dintre cei mai importanţi autori din literatura universală. Tot într-o zi de 9 februarie se năşteau actorii Joe Pesci şi Mia Farrow.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2017

 Pe 9 februarie 1953 Henri Filipacchi  inventa „cartea de buzunar”. Asa a luat nastere in Franţa colecția Livre de poche, o colectie care a cunoscut un succes remarcabil.

 E Proust în buzuna9 februarie rul meu de la haină, Hemingway în buzunarul pardesiului meu şi Baudelaire în buzunarul pijamalei mele”. Livre de poche a însemnat în istoria cărţii trei lucruri: o primă încercare de democratizare a lecturii, un format tipografic care a devenit universal şi o genială inventivitate grafică, începând de la copertă. – Bernard Pivot, despre „cartea de buznar”

1991 – A încetat din viaţă poetul român Florin Mugur: „Schiţe despre fericire”, „Convorbiri cu Marin Preda”, „Vârstele raţiunii”, „Dansul cu cartea” (n. 7 februarie 1934).

1994 – A încetat din viaţă Gherasim Luca, poet, prozator, aderent la mișcarea de avangardă. Din 1947, se stabilește la Paris. A semnat și sub pseudonimele Costea Sar, Petre Malcoci (n. 1913)

1931 – S-a născut Thomas Bernhard, scriitor austriac (d. 1989)

1940 – S-a născut John Maxwell Coetzee, scriitor sud-african, laureat al premiului Nobel în anul 2003

1943 – S-a născut actorul american Joe Pesci. Pesci a fost un copil actor, care a început să lucreze la radio de la vârsta de 4 ani, iar un an mai târziu a apărut pe Broadway. Succesul său a venit odată cu rolurile din filmele lui Martin Scorsese.

1945 – S-a născut actrița americană Mia Farrow. În anii ’80, după două divorţuri (Frank Sinatra şi Andre Previn, celebru compozitor german, Mia Farrow începe o relaţie cu Woody Allen, devenind muza acestuia.

1977 – Postul de radio Europa Liberă a transmis scrisoarea deschisă prin care scriitorul Paul Goma se solidariză cu protestatarii anti-comuniști ai Chartei 77 din Cehoslovacia. Acesta a fost „actul de naștere” al dizidenței românești.

1995 –  Actorul francez Alain Delon, sex simbolul anilor 60, a primit „Ursul de aur” pentru întreaga carieră, la Festivalul de film de la Berlin. Ascensiunea lui Delon a fost rapidă, fiind comparat la vârsta de 23 de ani cu actori precum Gérard Philipe , Jean Marais şi James Dean. Ba chiar a fost denumit… Brigitte Bardot în ipostază masculină. De-a lungul carierei, Alain Delon a lucrat cu regizori celebri printre care Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni și Louis Malle. Delon a devenit cetățean elvețian în 1999.

9 februarie

2008 – A încetat din viaţă Mădălina Sava, jurnalist radio, realizator de emisiuni la Radio România Actualităţi, Antena Bucureştilor şi Radio România Tineret (n. 4 iulie 1967).

Foto cu 9 februarie F.M. Dostoievski – wikipedia

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

30
/08
/19

Pentru cei pasionați de tenis, amintim că, la New York, în ultimul turneu de Grand Slam al anului, a mai rămas în competiție un singur reprezentant al României. E vorba despre Sorana Cîrstea, care o va întâlni în turul 3 al US Open pe această domnișoară, Taylor Townsend, 23 de ani, reprezentanta gazdelor și, pentru următoarele luni, coșmarul Simonei Halep.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

24
/05
/19

S-au împlinit, zlele trecute, 27 de ani de la premiera filmului (cu un succes fenomenal) „Basic Instinct“, una dintre cele mai controversate pelicule din istoria cinematografiei din cauza violenţei groteşti şi a sexualităţii explicite.

14
/05
/19

Michael Caine a vazut-o pentru prima dată pe Shakira Baksh (fotomodel și actriță, Miss Guyana & locul 3 Miss World) în anul 1971, în pauza de cafea a unei emisiuni TV. Actorul britanic a devenit atunci obsedat de această femeie pe care a considerat-o "the most beautiful... he had ever seen.".

06
/05
/19

Să primești prima ta pereche de cizme abia la 6 ani, nu poate fi un lucru pe care să-l uiți ușor. Chiar dacă aceste cizme au fost purtate anterior de fratele tău mai mare. Bucuria de a fi și tu încălțat corespunzător pentru mediu sărăcăcios în care trăiești îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Cel puțin așa s-a întâmplat cu Samuel Bistrian, omul care acum încalță copii săraci ai lumii.

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

18
/04
/19

Într-o zi de 18 aprilie (1506) începea construcția bazilicii Sfântul Petru. Bazilica Sfantul Petru se găsește în monumentala Piață Sfantul Petru, în Vatican, fiind unul dintre locașurile sacre ale creștinismului și în special ale catolicismului

05
/04
/19

"Ei râd de mine pentru că sunt diferit. Eu râd de ei pentru că sunt toţi la fel."- Kurt Cobain, de la a cărui moarte se împlinesc, astăzi, 25 de ani.  Deși a trăit dor 27 de ani, Cobain a rămas în istoria muzicii drept unul dintre cei mai reprezentativi creatori, vocalişti şi chitarişti ai rockului alternativ.